İstanbul Taksilerinde Tartışma Yaratan Uygulama: Görüntü ve Ses Kaydedilecek...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konulan 'iTaksi' uygulaması tartışma yarattı. Ağustos'ta başlayacak söz konusu uygulama ile yolculuk esnasında ses ve görüntü kaydedilecek.

Proje kapsamında ilk olarak 4 bin taksiye ekipman montajı yapılacak, daha sonra ise kentte 17 bin 395 taksi aşama aşama sisteme kaydedilecek. Hukukçular durumun özel hayata müdahale ve anayasaya aykırı olduğunu savundu. 

Uygulamaya pek çok kişi tarafından tepki gelirken Hürriyet gazetesi yazarı Oya Armutçu konuyu hukukçularla konuştu.

Prof. Dr. Ersan Şen: 'Devlet özel hizmet alınan taksileri BBG evine çeviremez.'

'İlgilinin izni olmadıkça TCK 26. maddesi gereğince hiçbir şekilde ses ve görüntüsünü kayıt altına alamazsınız ve kullanamazsınız. Böyle bir uygulama için kanun ya da KHK ile düzenleme, taksiden kaç kişi faydalanıyorsa yazılı veya sözlü muvafakatlarının alınması lazım. Aksi halde, bu kayıtları alanlar, alınmasına aracılık edenler, toplayanlar suç işlemiş olur. Kayıtlar ise hukuka aykırı delildir, hiçbir şekilde kullanılamaz. Türkiye’de düzenleme yapıp astığı bir yazı ile hak ve hürriyetlerin kısıtlandığını görüyoruz. Yarın bir gün bindiği takside nahoş siyasi eleştiri yapan, sinirlenip küfreden insanların damgalanması, soruşturulması ve tutuklanmasının önünü açarsınız. Devlet özel hizmet alınan taksileri BBG evine çeviremez. Derhal kaldırılmalıdır.'

İstanbul Barosu uygulamanın iptali için dava açtı.

İstanbul Barosu, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, taksilerde kamera kaydının yapılmasını zorunlu kılan genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dün Ankara İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Bu uygulamanın istismara açık, anayasanın özel hayatın gizliliği ilkesine ve hukuka aykırı olduğu savunuldu.

CHP Milletvekili Tanal Meclis’te Genel Görüşme istedi.

Tanal, ''Taksi içerisindekilerin kişisel verisi olan ses ve görüntülerinin kayda alınması Anayasaya 6698 sayılı yasaya aykırıdır. Üstelik böyle bir düzenlemenin yasayla değil yönerge ile getirilmesi yine Anayasamıza aykırılık teşkil eder. Toplumu yakından ilgilendiren bu konunun, aydınlatılması, çözüm önerilerinin bulunması ve tartışılması için bir genel görüşme açılması gerekmektedir'' dedi.

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur 'kamusal alanda' kayıt yapılmasının yanlış olmadığı görüşünde.

Hürriyet'ten İdris Emen'in haberine göre; taksilerin içinin kamusal alan olduğunu, dolayısıyla taksilerde ses ve görüntü alan kameraların yerleştirilmenin hukuka uygun olduğunu savunan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur eleştirilerin doğru olmadığı görüşünde: “İTaksi uygulaması sadece kameradan ibaret değil. Kamera İTaksi uygulamasına daha sonra ilave edilen bir faktör oldu. İTaksi artık müşterilerin akıllı telefonlarla taksileri rezerve yaptırabildikleri ve taksiyi kapının önüne kadar çağırabilmelerini sağlayan bir sistem. Kamera, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal ediliyor’ deniliyor. Taksinin içi kamusal alandır. Özel hayatla alakası yoktur.

İBB'den açıklama: 'Kayıtlar 3. kişilerin erişimine tamamen kapalı olacak.'

İBB, basında bazı haber organlarının uygulamaya ilişkin ayrıntıları yanlış aktardığını ve konuyu çarpıttığını belirtti. Yapılan açıklamada 'Taksilerin kamusal taşımacılık hizmetini yürüten birer toplu taşıma aracı olduğu ve söz konusu araçların kentsel mekanda suça ilişkin bir kör nokta oluşturmaması önem arz etmektedir. Bununla birlikte söz konusu kamera kayıtları uzaktan izleme amaçlı değil, adli hadiseler veya panik butonuna basılması durumunda ancak emniyet mensupları ve adli soruşturma kapsamında erişilebilir haldedir. Bu kayıtlar 3. Kişilerin erişimine tamamen kapalı olarak araç içerisindeki cihazda kriptolu olarak kayıt edilmektedir. Şoför tarafından Panik Butonuna 3 kez ardı ardına veya 3 saniye süresince kesintisiz basıldığı anda ilgili emniyet birimine canlı olarak görüntüler yollanmaya başlanır. Emniyet birimi tarafından bu görüntüler anında değerlendirilir ve gerekli süreç başlatılır' denildi.

Tartışma yaratan uygulama sosyal medyanın da gündeminde

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
22.07.2017

Şahsen takside her haltı konuşan biri olmadığımdan destekliyorum. Belki tacizci pislil taksicilerin de önüne geçer.

22.07.2017

Sıçayım özelinize. Taksi dışında tutun özelinizi. Suç baronusunuz sanki anasını satayım. Sizin neyinizi fişleyecekler takside. Sizin kiminle düşüp kalktığınızla ilgilendiklerini sanmıyorum. Bu internette de herkes kendini bi bok sanıyor. Sıradan vatandaşsın işte neyin gizlilik havası bu.

22.07.2017

Olabilecekleri siraliyim size; 1- Takside muhabbet ederken hükümeti eleştiren taksiciye yada müşteriye neolcak? 2 - Taksici yada müşterinin telefonda eşine,sevgilisine yada işle alakalı hesap numarası ve şifresini veren biri olsa bunu kayıtları dinleyenin kullanmayacağını nası garanti ediyosunuz? 3 - Çalıştığı sektörle ilgili olarak telefonda bilgi paylaşan olursa bu bilginin kötüye kullanılmayacağını nası garanti edebilirsiniz? 4 - En basitinden boşanma aşamasında olan çiftlerden herhangi biri dava aşamasında takside neler konuştuğunu öğrenebilir. 5 - Kötü niyetli bir taksici olsa hükümete atıfta bulunmya başlasa müşteride bunları dile getirmeye başlasa ve taksici panik butonuna basıp müşterinin söylemlerini canlı polisi verse olabilecek adli davaların önüne nası geçiceksiniz yada oluşabilecek tazminat davalarında nasıl saçma savunma yapacaksınız? Kamera mantıklı taksicilere yada müşteriye olabilecek şeylerin önüne geçebilebilir ama ses kaydı saçma.

TÜM YORUMLARI OKU (55)