Haber ve spor fotoğrafı dallarında tekil ve seri fotoğrafların değerlendirilerek, tüm kategorilerde ilk üçe giren fotoğrafların belirlendiği yarışmaya yaklaşık 13 bin başvuru oldu. Yılın fotoğrafının yanı sıra dört kategoride 9 ülkeden 11 fotoğrafçıya ödül verilen yarışmanın resmi sponsorluğunu Türk Hava Yolları üstlendi. Kazananlar, profesyonel bir uluslararası jüri tarafından 18-21 Mart tarihlerinde İstanbul’da belirlendi.
Öte yandan, Sergey Ponomarev, New York Times için çektiği “Sığınmacılar” adlı fotoğrafı ile “Tekil Haber” ve Santi Palacios, Getty Images için çektiği 'Avrupa’ya Ulaşmak İçin Riske Atılan Hayatlar” başlıklı fotoğrafı ile “Seri Haber” kategorilerinde birincilik ödülünün sahibi oldu.
Ian MacNicol “Kalp Şeklinde” başlıklı fotoğrafı ile “Tekil Spor” ödülüne ulaşırken.
Valery Sharifulin ise “Savaşcı’nın Tarzı” başlıklı fotoğrafı ile “Seri Spor” dalında birincilik ödülüne ulaştı. Minzayar Oo ise Onur Ödülü kazandı.
Ödül kazanan fotoğrafların tam listesini görmek için tıklayınız.
Jüri Başkanı Pulitzer ödüllü foto muhabiri Liu Heung Shing, jüride ikinci kez yer almaktan heyecan duyduğunu belirtti.
'Bu çocuğun fotoğrafı ‘Yılın Fotoğrafı’ olarak seçildiği için çok mutluyum. Bu fotoğraf, acı çeken bir çocuğun dünyaya ‘neden’ ve ‘ne oldu’ sorularını yönelttiği çok güçlü bir kare” diye konuşan Liu, tüm finalistlerin fotoğraflarının çok güçlü olduğunu vurguladı.
Liu, “Jüri, görselliği betimleyen bir fotoğraf yerine hatırlatma gücü olan bu fotoğrafı seçmeye karar verdi. Bu yıl tüm fotoğraflar çok güçlü. Suriye’de olanların hikayesi de. Eminim bu fotoğraflar önümüzdeki yıllar boyunca toplumsal hafızamızın bir parçası olarak yer edecek” diye konuştu.
Daniel Berehulak ise Suriye’de bir fotoğrafçının derme çatma bir hastanede bombalamadan sonra çektiği “Yılın Fotoğrafı”nın oy birliğiyle seçildiğinin altını çizdi. Söz konusu fotoğrafı, “Duyguyu gösteren, çok etkili bir fotoğraf” şeklinde tanımlayan Berehulak, şunları söyledi:
“Suriye’de senelerdir süren olaylardaki terör ve korkuyu içeren bir fotoğraf. Bir açıdan mülteci krizinin neredeyse kaynağı. Çocuğun yüzündeki ifade bir yakarış. Çok fazla ödülü hak eden fotoğraf vardı fakat biri kesinlikle öne çıktı. Şu anda Suriye’deki olaylara doğrudan odaklanarak dikkat çeken, sadece bize değil çok daha geniş izleyiciye seslenen bir fotoğraf olduğunu düşündük.”
AA
Çıkarlarınız,paralarınız,menfaatleriniz uğruna ölen, evinden yurdundan olan, açlıktan sefaletten ölen yüzbinlerce insan.o sudan sebeplerle çıkardığınız savaşlar varya hiçbiri o çocukların gözünden akan yaşlar kadar önemli değil.Tartışmasız yeryüzündeki en iğrenç ırkız...
Anadolu Ajansını nerde görsem midem bulanıyor artık.
insanlık nerede? o çocugun bakısı bana çok koydu