İstanbul Kadıköy'deki Binalardan Alınan Beton Örneklerinin İçinden Çıkanlar 'Pes Artık' Dedirtti!

6 Şubat Pazartesi günü yaşanan çifte felaket milyonları yasa boğdu. 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem 10 ili enkaz yığınına çevirdi. Arka arkaya yaşanan afetlerin ardından İstanbul'da yaşayan vatandaşlar da tedirgin olmaya başladı. Uzmanların bir süredir konuştuğu 'büyük İstanbul depremi' üzerine vatandaşlar binalarının depreme dayanıklı olur olmadığını kontrol ettiriyor. İstanbul Kadıköy Belediyesi'nin laboratuvarında farklı binalardan alınan karot numuneleri incelendi. Örneklerin içinden çıkanlar 'yok artık' dedirtti.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem öyle şiddetliydi ki tam 10 ili etkiledi.

Onbinlerce vatandaşın hayatını kaybettiği felakette sayısız ev ve iş yeri yerle bir oldu. Yıkılan ya da ağır hasar gören binaların birçoğunun depreme dayanıklı olmadığı ortaya çıktı.

Öyle ki yıkılan binalarda yapılan incelemeler hepimizin içini acıttı. İncelenen örneklerin bir çoğunda binaların inşaatı sırasında deniz kumu kullanıldığı ortaya çıktı. Yapıların çoğunun enkazında deniz kabukları göründü.

Korkunç bilançoyla sonuçlanan depremlerin ardından gözler elbette İstanbul'a çevrildi. Uzmanların beklediğini iddia ettiği büyük İstanbul depremi birçok kişiyi tedirgin ettti elbette.

İstanbul Kadıköy Belediyesi'nin laboratuvarında farklı binalardan alınan karot numuneleri incelendi.

NTV’den Ahmet Örsoğlu’nun haberine göre; mühendislik hizmeti almış ve şartnamelere uygun olan bir beton örneği ile 35 yıllık bir binadan alınan mühendislik hizmeti-herhangi bir standardı olmaya ve kısa zaman içinde denetlenmemiş bir beton örneği kıyaslandı.

Eski binalardan alınan karot örnekleri elle parçalanabilecek kadar güçsüzken yine yapılardan alınan örnekler oldukça sağlam çıktı. Eski yapılardaki örneklerde betonun yeterince sıkıştırılmadığı da gözler önüne serildi.

Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı Sorumlusu Menekşe Perde konuyla ilgili “Burada bir uygulama hatası var. Yapı denetim firmaları, şantiye şefleri, yüklenici firma ve belediye olarak bizlere çok iş düşüyor. Burada beton iyi sıkışmamış betonda boşluk kalmış. Şimdi burada makinelerde bu betonların kırılması gereken değer 47 ama biz bu örnekte hazır beton olmasına rağmen 47 değerini bulamayız. Bu boşluklar mukavemeti ve taşıma gücünü maalesef düşürüyor” ifadelerini kullandı.

Binalardan alınan beton örneklerinden çıkanlar ise 'pes artık' dedirtti. Bir karot örneğinin içinde köpük olduğu görüldü.

Başka bir karot örneğinde ise betonun içerisine yerleştirilmiş gazete kupürü insanları şaşkına çevirdi.

Beton örneğinin içerisinden çıkan nazar boncuğu ise bizlere diyecek söz bırakmadı. Belki de binayı nazara, kötülüğe karşı korusun diye oraya yerleştirildi ancak betonun gücünü bir hayli zayıflattığı da gerçek...

İlginizi Çekebilir

Depremde Hayat Kurtaran Raylı Temel Sistemi Nedir, Özellikleri Nelerdir? Raylı Sistemi Kim Buldu?
Malatya'da "Depreme Dayanıklı" Diye Satılan Bina Saniyeler İçinde Yıkıldı
Deprem Öldürmez Binalar Öldürür: Dünya Çapında Evlerin Yıkılmaması için Kullanılan 10 Depreme Dayanıklı Bina Teknolojisi

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR
14.02.2023

Arkadaşlar haberi Ntv yapmış. Eski binalar kötü yeni binalar iyi çıkmış. Bir daha düşünün bu haberi

14.02.2023

Nazar boncuğu bile koymuş adamlar bizde depreme önlem alınmadı diye suçladık insanları bizim eşekliğimiz özür dileriz…

14.02.2023

Tütün kağıdını görseler dua zanneder abim bu ibneler allah korkusu olsa şunu yapar mıydı ? Deprem oldu ne mal oldukları ortaya çıktı diye allaha bile isyan ediyodur şimdi bu pezevenkler

14.02.2023

Valla ben artık yeni binalarada güvenmiyorum b.kta çıkabilir. Allah sonumuzu hayır etsin

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ