İstanbul İçin Deprem Uyarısı: En Riskli İlçeler Açıklandı

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler 11 ilde büyük yıkıma yol açarken, 47 bin 932 kişi ise hayatını kaybetti. Depremler sonrası gözler olası Büyük Marmara depremine çevrildi. AFAD Bilim Kurulu üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoyİstanbul'daki en riskli ilçeleri açıkladı.

Olası İstanbul depremine ilişkin uyarılarda bulunan AFAD Bilim Kurulu üyesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara denizinin içerisinden geçen Kuzey Anadolu fayı üzerinde 7 şiddetinden büyük bir depremin olabileceğini belirtti.

Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Sarıyer ve Başakşehir gibi ilçeler zeminlerinin sağlam olduğunu Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimlerin ise çürük olduğunu belirten Ersoy, hassas zeminler üzerinde de sağlam bina yapıldığı zaman gönül rahatlığıyla oturulabileceğini anlattı.

İstanbul çevresinde 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul’da 7’den büyük bir deprem Marmara Denizi'nin içerisinden geçen Kuzey Anadolu fayı üzerinde mutlaka olacak. Ama bu şimdi de olur bir 30 yıl sonra da olur. Eninde sonunda olacak. Bekleyiş süresi çok fazla olmayabilir. Eninde sonunda İstanbul çevresinde büyük bir deprem olabilir. Bu bakımdan deprem olmayan her süreyi iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Özellikle riskli alanlarda riskli binaları güçlendirmek veya yıkıp yeniden yapmak gibi bir uğraş içinde olmamız gerekiyor. Kentsel dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor.” dedi.

İstanbul’un büyük bir risk altında olduğunu anlatan Prof. Dr. Ersoy, “Marmara açısından değerlendirdiğimizde neredeyse 30 milyon insan Marmara'da yaşıyor. Konutlar açısından İstanbul’da 1 buçuk 2 milyon bina var. Müstakil konut sayısı 7 milyon. Dolayısıyla buradaki bir deprem çok yıkıcı olabilir. Şişli, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüpsultan, Sarıyer ve Başakşehir gibi ilçeler zeminleri sağlam. Ama bu zeminlerin üzerinde çok çürük kısımlar da olabilir. Dere yatakları özellikle çok tehlikeli. Haliç’in güneyindeki Avrupa yakasının olduğu kısımlar Fatih, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Esenler, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar ve Silivri’ye doğru kesimler nispeten daha çürük zeminler var. Zemin de önemli. Çünkü Esenyurt’ta yaptığınız bir gökdeleni Maslak’ta da yapabilirsiniz ama Esenyurt daha hassas bir zemin olduğu için Maslak gibi sağlam kayalar üzerinde değil."

Sağlam binaların tek kurtuluş yolu olduğuna dikkati çeken Ersoy, “İstanbul olası bir depreme hazır mı ben teknik olarak çok şeyin yapıldığına inanıyorum ama yapılanlar yeterli mi bence yapılanlar yeterli değil. Daha çok yol almamız gerekiyor. Deprem olmayan her süreyi de iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Bizim tek kurtuluşumuz sağlam binalar. Sağlam binalarda depremde hiçbir şey olmaz sallanır içinden sağ çıkarsınız esas olan budur” diye ifade etti.

Japon Deprem Uzmanından Korkutan Marmara Uyarısı: 4 Yer Tehlikeli
Deprem Sonrası Oraya Akın Ettiler: ‘Kiralık Ev Yok'

Popüler İçerikler

Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
17.03.2023

Her seferinde farklı ilçeler açıklanıyor şuna bütün şehir riskli deyinde olsun bitsin yani riskin herkes farkında da bizim elimizden birsey gelmiyor malesef

17.03.2023

sıraya dizim kurşuna dizse de bari büyüklerimiz her gün ölmesek ... BAŞIMI EYEMİYORUM KARDEŞİM DÖNÜYOR SÜREKLİ :(((

17.03.2023

Riskli Risksiz filan yok istanbulda daha ilk 5 dakikada 3 milyon insan anlık ölür,bina sayısının yüzde 10 u bile yıkılsa içinde yaşayanlarla çarparsan matematik sana facianın alt boyutunu söyler zaten.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ