İstanbul’daki Azot Dioksit Oranı Son 10 Yılda Yüzde 50 Arttı

Son 10 yılda İstanbul’daki kontrolsüz büyüme sonucu havadaki solunumu kirleten azot dioksit oranının yüzde 50 oranında arttığı NASA uydu haritalarına yansıdı. Kirlilik artışı Ankara’da yüzde 30’u bulurken, İzmir’de ise yüzde 10’da kaldı.

NASA’da görevli bilim insanları, yüksek çözünürlüklü küresel uydu haritaları kullanarak, 2005 ve 2014 yılları arasında dünyadaki 195 farklı şehir üzerinde hava kirliliği trendlerini takip ederek karşılaştırdı.

Hürriyet’ten Razi Canikligil’in haberine göre NASA Goddard Space Flight Center tarafından hazırlanan raporun yazarlarından Trent Schindler, İstanbul’da tespit edilen azot dioksit seviyelerindeki artışı, endüstriyel gelişme ve nüfus artışına karşın yasal olarak gerekli emisyon kontrolleri yönetmeliklerinin devreye sokulmamasına bağladı.

NASA uyduları tarafından tespit edilen atmosforik gazlardan biri olan sarı-kahverengi renkli azot dioksit, otomobil egzozları, enerji santralleri ve endüstriyel faaliyetlerin bir ortak emisyonu sonucu ozon tabakasının altına yerleşiyor ve şehirlerde büyük bir solunum kirleticiye dönüşebiliyor.

ABD, Avrupa ve Çin

ABD, Avrupa ve Çin’in atmosfere en büyük azot dioksit yayıcılar arasında gösterildiği raporda kirlilik oranlarında 2005-2014 arası ABD’de yüzde 20-50, Batı Avrupa’da yüzde 50’ye kadar düşüş görülüyor. Çin’de ise bazı şehirlerde yüzde 50 artış, bazılarında yüzde 40 azalma görülüyor.

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
18 Konseri İptal Edildi: Ev Hapsindeki Serdar Ortaç'ın Zararı Ortaya Çıktı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''