İstanbul'da Yepyeni Bir Restoran Algısı: 'Ek Biç Ye İç' ile Restoranda Tarım

Her geçen gün daha da küçülen yeşil alanlarımızda kendimize nefes alacak alanlar ve sağlıklı besinler yaratmaya çalışıyoruz. 

Ancak özellikle iş hayatının getirdiği 'hızlı yemek yeme' alışkanlığı hem sağlığımızdan hem de aslında dolaylı yoldan da olsa yaşam alanlarımızdan alıp götürüyor.

İstanbul'da "Ek Biç Ye İç" ekibi tarafından açılan restoran, alıştığımız restoran algısını yerle bir ediyor.

Bir proje olarak doğan Ek Biç Ye İç, aslında 2. İstanbul Tasarım Bienali’nde vücut buldu. Sürdürülebilir kentsel tarımı öğretmeye, yaymaya ve paylaşmaya odaklanan Ek Biç Kütüphanesi ziyaretçilerden oldukça ilgi yoğun ilgi gördü.

Bienal boyunca herkesin kendi eliyle ektiği otlar, bireyleri kent bahçecililiğine davet etti ve sonunda yalnızca bir Bienal projesi olmaktan çıktı.

Başlangıçta bir Bienal projesi olarak var olan 'Ek Biç Ye İç', sürdürülebilir bir işletme yaratmaya kadar vardı...

Benzer bir proje olarak Londra'da doğan Farmshop projesi, ekibin ilham kaynağı olmuş.

Arzuladıkları şey, kentlilik algısını değiştirebilmek ve kapitalist düzenin dayattığı tüketim politikasını olabildiğinca azaltabilmek...

Restorana girdiğinizde, diğer işletmelerden bir farkının olmadığını düşünesenizde biraz içeriye doğru geçtiğinizde tüm algınız değişiyor.

Sağlıklı pek çok yiyecek seçeneğinizin yanı sıra, tarım yapabileceğiniz bahçeciklerle karşılaşıyorsunuz.

Aynı zamanda, restoranda herkesin katılabileceği atölyeler de gerçekleşiyor.

'Uygulamalı Öğrenme' ya da 'Yaparak Öğrenme' amaçlı atölyelerde, herkesin evindeki balkonda, çatılarda, hatta pencere önünde bile uygulanabilecek tarımsal işler gösteriliyor.

Bunun yanı sıra "Atma Kullan" atölyeleri de düzenleniyor.

Bu atölye ile de çöpe atılacak eşyaların nasıl yeniden kullanılabileceği öğretiliyor.

Restoranda bütün meyve sebzelerin her mevsimde yetişmesi dikkat çekiyor, bir de bu işletmede kahve yok!

Kahve yerine farklı bitkilerden oluşan çaylar bulunuyor.

Restoranı kuran ekipte pek çok farklı meslekten insanlar yer alıyor. Hepsinin amacı ortak: doğadan uzaklaşan kentli bireylerin doğayla olan bağını tazeleyebilmek!

sosyologtan perma kültür tasarımcısına, biyologtan işletmeciye pek çok farklı meslekten insan bir araya gelmiş ve bu nefis işletmenin içerisinde, sizleri bekliyor...

"Kendin Pişir, Kendin Ye" kültüründen aldığınız keyfi alabilir misiniz bilmiyorum, ama "Ek Biç Ye İç" ile hem rahatlayıp hem sağlığınıza kavuşacağınıza eminim...

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Bakanlığın Gıda İfşaları Devam Ederken En Fazla At ve Eşek Etinin Satıldığı Şehirler Belli Oldu
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
29.01.2016

Haberlerde görmüştüm özel bir ışık altında yetiştiriyorlar bunun neresi doğal mk ? bu bildiğin seracılık, sanki pazardan aldığımız meyveyi sebzeyi fabrikada yapıyolar asıl onlar bağdan bahçeden geliyor daha doğallar -.-

30.01.2016

Işık altında sebze yetiştiriyoruz biz doğal ürün, çevreciyiz biz Greenpeace destekçisiyiz -.- Solaryuma giden insan = ışık altında yetişen meyve-sebze fark ?

30.01.2016

Kahve yoksa "tırt" bir mekandır benim için

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ