İstanbul’da Yaşayanların veya İstanbul’u Ziyaret Edenlerin Mutlaka Görmesi Gereken 11 Müze

İstanbul müzeleriyle de gezmek isteyenlere harika zamanlar vadediyor. İşte ufkunuzu genişletip gezebileceğiniz İstanbul müzeleri...

1. İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

Doğu Roma Büyük Sarayı’nın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde 1935’de başlayan kazılarla ortaya çıkan mozaikler, hem sanatsal açıdan hem de sahnelerin betimleme zenginliği açısından muhteşem görünüyor. 

Müze, Sultanahmet Camii'nin Külliyesi'nde Arasta Pazarı'nın içinde yer alıyor ve Doğu Roma Dönemi'ne ait Büyük Saray'ın revaklı avlusunun kuzeydoğu bölümünde kısmen sağlam kalan mozaik taban döşemesini içerecek şekilde oluşturulmuş. 

Mozaikleri görmek ve tarihe tanıklık etmek için İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi'ne gitmelisiniz.

2. Galata Kulesi Müzesi

İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan Galata Kulesi şehir için adeta bir sembol niteliğinde. Adını, bulunduğu Galata semtinden alan, Galata Surları dahilinde bir gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, farklı dönemlerde farklı amaçlarla kullanılmasının ardından günümüzde, bir sergi mekânı ve müze olarak hizmet veriyor. Galata Kulesi ve surlarına ait bilgi ve eserlerin; Galata Kulesi ve İstanbul ile ilgili eserlerin yer aldığı kalıcı müze ve sergi alanları. İstanbul'a farklı bir gözden bakabilmek için mutlaka Galata Kulesi'ni ziyaret etmelisiniz.

3. Türbeler Müzesi

İstanbul Türbeler Müze Müdürlüğü, İstanbul’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı türbelerin hizmetlerini bir idare altında yürütmek amacıyla 15 Şubat 1978 yılında kurulmuştur. Sultanahmet'te bulunan müzenin içerisinde Kanuni Sultan Süleyman Türbesi, Hürrem Sultan Türbesi, Fatih Sultan Mehmet Han Türbesi, Yavuz Sultan Selim Han Türbesi, Eyüp Sultan Türbesi gibi tarihe mal olmuş kişilere ait 120 adet türbe bulunuyor.

4. Fethiye Müzesi

1292 senesinde inşa edilen yapı günümüze kadar korunarak gelmeyi başarmış. İlk yapılan büyük kuzey kilisesi, Meryem Ana‘ya adanmış. Daha sonra Mikhail Palagiogos’un eşi Maria, büyük kiliseyi yaptırırken kuzey kilisesinin yanına ufak bir kilise daha inşa ettirmiş. Bu ek kilisede Maria ve Mikhail’in mezarları da yer alıyor.

Fethiye Müzesi Fatih'te bulunuyor.

5. Türk ve İslam Eserleri Müzesi

İlk olarak Evkaf-ı İslamiye Müzesi ismiyle Süleymaniye Külliyesi’nde ziyaretçilerine kapılarını açan müze, Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle birlikte Türk ve İslam Eserleri Müzesi olarak anılmaya başlanmış.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi içerisinde Türklerin tarih boyunca yaşayışlarına ve kültürlerine ışık tutan metal ve tekstil işleri, savaş silahları, halı dokumaları gibi pek çok eser yer alıyor.

Müze, Sultanahmet Meydanı'nda bulunuyor. MüzeKart ile ziyaret edebilirsiniz.

6. Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un 16 Haziran 1936 ile 27 Aralık 1936 tarihleri arasında hayatının son günlerini geçirdiği ve vefat ettiği Mısır Apartmanı’nın 4. katındaki daire Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi olarak düzenlenerek ziyarete açılmış olup Mehmet Akif Kitaplığı, Belgesel Odası, Şiir Odası ve Sergi Salonu’ndan oluşan Hatıra Evi’nde Mehmet Akif Ersoy’un şahsi eşyaları ve kitapları sergileniyor.

7. İstanbul Havalimanı Müzesi

17.07.2020 tarihinde açılan müze, 1000 m²'lik alanıyla dünyadaki en büyük havalimanı müzesi olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin 29 farklı müzesinden 316 seçkin eserin yer aldığı sergi ile Türkiye’nin binlerce yıllık geçmişine tanıklık edebiliyorsunuz. 

Havalimanı Müzesi, İstanbul Yeni Havalimanı Dış Hatlar bölümünde. Bu yüzden müzeyi pasaport kontrolünden geçen yolcular ziyaret edebiliyor.

8. İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi

Beyoğlu’nun simgesi Galata Kulesi’nden birkaç dakikalık yürüyüşle ulaşabildiğiniz İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi, 2008-2011 yılları yenileme ve çevre düzenlemeleri sonucunda “Galata Mevlevihanesi Müzesi” olarak hizmet vermeye başlamıştır. Müze sergilemesi Semahane binasında olup alt kat derviş odalarında tasavvuf, tarikat eşyaları, Galata Mevlevihanesi tarihçesi ve güzel sanatlar bölümleri; giriş katta Sema alanı; üst kat mahfillerde hat levhaları ve müzik aletleri görülebilir.

9. İstanbul Adam Mickiewicz Müzesi

Şair, dramacı, vatansever ve Polonya milli destanının yazarı, Leh edebiyatında Romantizm'in en önemli temsilcisi olarak görülen Adam Mickiewicz'in anısına yapılmış olan müze Beyoğlu'nda bulunuyor. Ev, şairin ölümünün 100. yıldönümü olan 1955`te Polonya Kültür ve Sanat Bakanlığı ile işbirliği yapılarak müzeye dönüştürülmüştür. Müzede Mickiewicz’in hayatı ve eserleri ile ilgili bilgi ve belgeler, şairin İstanbul’da geçirdiği yıllara ait fotoğraflar ve Polonya özgürlük mücadelesine ait eser, belge ve fotoğraflar bulunmaktadır. Binanın bodrum katında ise mezarı Krakow’da bulunan Mickiewicz’e ait sembolik bir mezar bulunuyor.

10. İstanbul Hisarlar Müzesi

Hisarlar Müzesi; Rumelihisarı, Yedikulehisarı ve Anadoluhisarı'nı bünyesinde toplamaktadır. İstanbul Sarıyer İlçesi sınırları içinde bulunan Rumeli Hisarı, Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında inşa ettirilmiştir. Hisarın inşa amacı İstanbul’u kuşatınca şehre boğazın kuzeyinden gelebilecek yardımları engellemek ve olası saldırılara engel olmaktır.

11. İstanbul Arkeoloji Müzesi - Eski Şark Eserleri Müzesi - Çinili Köşk

İstanbul Arkeoloji Müzeleri üç ana birimden oluşan bir müzeler kompleksidir. Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olarak geçiyor. İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin koleksiyonlarında imparatorluk topraklarından getirilen, çeşitli kültürlere ait bir milyona yakın eser bulunmaktadır. İstanbul Arkeoloji Müzeleri kompleksi içerisinde en eski yapı Çinili Köşk'tür. Şu anda Türk çini ve seramik örneklerinin sergilendiği Çinili Köşk Müzesi, İstanbul'daki Osmanlı dönemi sivil mimari örneklerinin en eskilerindendir.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
15.09.2022

Müze reklamı yapıyoruz deyin siz bunlara 😂 Topkapı’nın, yere batan sarnıcın vs. olmadığı bir liste? Buradakilerin çoğuna o kadar turist gitmiyor ki, bir kaçına gitmişliğim var ama dursun bu liste, buralara da gideyim 😂

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ