İstanbul'da Ulaşıma Yeni Zam Yolda Haberine Tepkiler Gecikmedi: Öğrenci Abonman 3 Yılda Yüzde Kaç Arttı?

Türkiye'nin ulaşımı en geniş şehirlerden olan İstanbul'da yaşayanlar bilir ki uzaklık kavramı ülkenin geri kalanıyla izafi bir şekilde ayrılır. İstanbul için yakın olan Anadolu'daki şehirlerin bir ucundan diğer ucuna gitmek gibidir. Son dönemde artan maliyetlerle şehirdeki toplu taşıma ve taksi ücretlerine zam geleceği haberi tek vesayetle bir yere gitmenin mümkün olmadığı İstanbulluları isyana sürükledi.

İstanbul'da metro, metrobüs, tramvay, minibüs, otobüs gibi ulaşım araçlarının hepsini aynı günde kullanabilecek bir kapasiteye sahip.

Şehirde ulaşım ağının gelişmiş olması bir mecburiyet olduğu kadar, İstanbul aşıklarını bezdirecek seviyede maddi manevi işkence de yaratıyor.

3 vesayetle işe gitmek bir İstanbullu için normal olurken, metro, metrobüs gibi sistemler de trafik açısından en rahatlatıcı ulaşım şekli oluyor.

Ancak tüm bunlar bir yandan gelirin büyük bir kısmının ulaşıma gitmesine yol açıyor. Üstüne bir de zamlarla katmerleniyor.

Son açıklanan enflasyon verisinde aylık en yüksek oranda yükseliş gösteren ulaştırma kalemindeki artış yüzde 17,75 oranında olmuştu. İstanbul'da ulaşıma da zam haberi gecikmedi.

HalkTV haberine göre, 8 Ağustos saat 11.00’de UKOME'nin olağanüstü toplantısında, yüzde 45 veya üstünde zam yapılması konusunda anlaşıldığı iddia edildi.

Bu zam oranı kabul edilirse ulaşımda fiyatlar şu şekilde değişecek:

  • Aylık tam abonman 777 TL'den 1.126 TL’ye,

  • Öğrenci abonman 140 TL’den 203 TL’ye, 

  • Tam bilet 9,90 TL'den 14,35 TL’ye, 

  • Öğrenci bileti 4,83 TL’den 7 TL’ye, 

  • Taksi indi-bindi 40 TL’den 58 TL'ye çıkacak.

İstanbul'daki zammı az bulanlar bu şehirde tek ulaşım ücretinin git-gel 3 aktarmadan ne ettiğini de hesaplamaları gerektiğini henüz bilmiyorlardı.

2020 yılında yüzde 35 zam gelen ulaşım ücretlerinde tam bilet 2,60 liradan 3,50 liraya, öğrenci bileti de 1,25 liradan 1,75 liraya çıkmıştı. Aylık abonman da 205 liradan 275 liraya, öğrenci abonmanı 40 liradan 50 liraya çıkmıştı.

Bu zam yapılırsa 3 yılda tam abonman yüzde 309,45, öğrenci abonmanı da yüzde 306 oranında zam gelmiş olacak.

Zam sonrası eğitim seviyesinin artacağı da biliniyordu.

KYK'lara oranla zam oranı yüksekti.

Çok haklı serzenişler de vardı.

Ücretsiz olan 65 yaş üstü ulaşım imkanları da sorgulandı.

Sizce İstanbul'da ulaşım pahalı mı?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir Enflasyonun Nasıl Düşük Çıktığını Hesapladı
Zamların Yükünü Omuzlamışlardı Kendi Geçimlerini Sağlayamadılar: EYT'lilerin Yarısı Çalışmaya Devam Ediyor
İzahı Olmayanın Mizahı Oldu: Benzin ve Mazot Zamlarını Vatandaş Nasıl Ti'ye Aldı?

Popüler İçerikler

Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
YORUMLAR
07.08.2023

Zam yapılmasını haksız bulmuyorum ama vallahi çok yahu, burda iki hafta içinde 3 defa zam geldi 1 km dahi gitsen aynı ücreti verion koyuyor bu artık ya !

07.08.2023

Bedava kartların ücretleri, diğer kartlara yansıtılıyor, tıpkı kaçak elektiriğin diğer faturalara yansıtılması gibi, belediyeler zarar bile etse 65 yaş üstünün oylarını kaybetmemek için bedava kart dağıtmaya devam ediyorlar. Ankara'da zamanında Gökçek, otobüsler zarar ediyor diye bedava kartları kaldırmak yerine, 317 gibi bazı hatları komple kaldırarak tüm vatandaşları mağdur etmeyi tercih etmişti.

Askerler, polisler, aile sosyal bakanlığında çalışanlar, anne kart olsun bazı meslek grupları olsun hepsi bedava biniyorlar. Bunların faturası da asgari ücretliye kesiliyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ