İstanbul'da Son 10 Yılda Yanan 7 Tarihi Mekân

İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 1510'dan 2000'e 648 yangın listelemis ama sonrası kayıtlara geçememiş.

Bianet'ten Nilay Vardar son 10 yılda İstanbul'da tarihi binalardaki yangınları derledi. 

İşte İstanbul'un tarihini kızartan o  yangınlar...

Gaziosmanpaşa okulu

Beşiktaş, Ortaköy'de yer alan ve otel yapılmak amacı ile boşaltılmak istenen Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun 2002 yılı Temmuz ayında 'elektrik kontağı' sonucunda tamamen yandı. Yangından sonra yetkililer yapının tekrar aynen yapılacağı ve eğitim binası olarak işlevini sürdüreceği şeklinde açıklamalar yaptı; fakat bugün otel inşaatı başladı.

Haydarpaşa garı

Tarihi Haydarpaşa Garı ve çevresindeki arazinin; otel, turizm, ticaret vb. kullanım amacı ile devredilmesi girişimi söz konusu. Haydarpaşa Garı'nın çatısında 28 Kasım 2010'da yangın çıktı ve tarihi yapının çatısı tamamen yandı. Yangın sırasında gerek basında, gerekse kamuoyunda otel yapılmak üzere yakıldığı iddiaları gündeme gelmiştir. Bu iddialara yanıt olarak Garın derhal restore edileceği açıklandı; yangının ise elektrik kontağından kaynaklandığı belirtildi. Fakat bugüne kadar restorasyon için herhangi bir gelişme görülmediği gibi, Haydarpaşa Garı ve çevresi için düşünülmekte olan proje Belediye ve koruma kurulunca onaylandı.

Kılıç Ali Paşa camii

11 Şubat 2011'de Mimar Sinan'ın 1580'de yaptığı eseri Tarihi Kılıç Ali Paşa Camii'nin restorasyonu sırasında çatısında yangın çıktı; yapıya fazla zarar vermeden söndürülen yangının sorumlusu olarak yine 'elektrik kontağı' gösterildi.

Hünkar kasrı

19 Şubat 2011'de İstanbul'da bulunan Beyazıt Camii'nin avlusundaki tamamen ahşaptan yapılmış Hünkâr Kasrı'nda yangın çıktı; binanın üst katı küle döndü. Bu yangının da 'elektrik kontağından' çıktığı açıklandı.

Kapalı çarşı kapısı

23 Aralık 2012'de tarihi Kapalı Çarşı'nın Örücüler Kapısı'nda yangın çıktı.

Cağaloğlu müdürlük

25 Aralık 2012'de sabahın erken saatlerinde Cağaloğlu'ndaki 1865'te yapılan, 5 katlı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası tamamen yandı. 147 yıllık tarihi yapının da 'elektrik kontağı' yüzünden yandığı açıklandı.

Galatasaray Üniversitesi

22 Ocak 2013'te Galatasaray Üniversitesi'nin 142 yıllık tarihi binası büyük oranda yandı. Elektrik kontağı neden olarak gösterildi. Şu anda yanan binanın restorasyon projesiyle 'betonarmeye' döndürüleceğine dair eleştiriler var.

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Premier Lig Devinden Arda Güler'e Çılgın Teklif! Bonservis İçin 50 Milyon Euro Düşünülüyor
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"