İstiklal'deki Patlamanın Ardından Oluşan Bilgi Kirliliği En Çok Sahte Haber Yapan Mecralara Dikkat Çekti

İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamanın ardından sosyal medya ve web sitelerindeki haberlerin doğruluğu tartışılmaya başladı. Önemli durumlarda ortaya çıkan bu bilgi kirliliği ile baş edebilmek için kamuoyunun bilinçlendirilmesi gerektiğini bir kez daha hatırladık. Teyit.org'un kurucusu Mehmet Atakan Foça, Twitter üzerinden paylaştığı haber ile en sık yanlış bilgi veren 5 haber sitesini açıkladıkları araştırmayı yayımladı.

Teyit.org kurucusu Mehmet Atakan Foça, İstanbul'da yaşanan patlamanın ardından bazı web sitelerinde paylaşılan haberlerin bilgi kirliliğine neden olduğuna dikkat çekti.

Teyit.org, Türkiye'de haber siteleri ve sosyal medyada yayılan yanlış bilgilerin önüne geçmek adına haberin gerçekliğini araştıran ve kamuoyu ile paylaşan bir yayın kuruluşudur. Kurucu ve gazeteci Foça, sosyal medya hesabından paylaştığı bir haber ile kamuoyuna hangi siteden haber okuduğunuzu iyi bilmelisiniz, mesajını verdi.

"Yeni Akit" yanlış bilgi vermek konusunda birinci oldu.

Foça, Twitter üzerinden 'Kılıçdaroğlu Ekim ayında 'Kasım'ı bekleyin' demişti! 'Patlamayı mı kastetti?' sorusu gündemde..' başlıklı 'Yeni Akit' sitesinin haberini paylaşarak, bir araştırma yayımladı. Teyit'in, 1 Ekim 2016 - 13 Ekim 2022 tarih aralığını baz alarak, yanlış haber istatistiklerine göre hazırladığı araştırmada birincinin 'Yeni Akit' olduğu görüldü.

"Elimizdeki verilere göre, Yeni Akit haber siteleri arasında dezenformasyon üretmede açık ara önde."

Foça'nın yayımladığı araştırmaya göre, yanlış bilgi içeren 2 bin 610 haber sitesi belirlendi. Bu linkler kapsamında ise yanlış bilgilerin haber sitelerine dağılımına bakıldığında ilk beşte yer alan haber sitelerinin Yeni Akit, Sabah, Sözcü, Haberler ve Cumhuriyet olduğu saptandı.

"Amacımız sahte haberi kimin yayınladığından ziyade, kimin hatasını düzeltip, bunu duyurmaya istekli olduğunu bilmek."

En çok sahte haber yayınlayan beş kurumdan ikisinin açıkça iktidar kanadını, diğer ikisinin muhalif kanadı destekleyen, birininse görece daha ortada bir yayın politikası tutturduğunu belirten Foça, amaçlarının haber sitelerinin bu durumu fark edip düzeltmesi olduğunu söyledi.

Ancak can kayıplarının yaşandığı korkunç patlamanın ardından yine sahte haberlerin dolaşıma girdiği görülüyor.

Foça paylaşımında Yeni Akit'in haberi hakkında, 'Bu gazetenin belli bir kesimi provoke ederek hayatta kalabildiğini hatırlamak ve içeriklerini kızgınlıkla dahi olsa paylaşmamak lazım' ifadelerini kullandı.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

İstiklal Caddesi, Bayraklar ve Karanfillerle Doldu
İstiklal Caddesi Yeniden Yaya Trafiğine Açıldı, Banklar Kaldırıldı
İçişleri Bakanı Soylu: Bombayı Bırakan Kişi Gözaltına Alındı
İstiklal Caddesi'ndeki Patlama Sonrası Sosyal Medya Erişimi Yavaşlatıldı

Popüler İçerikler

İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
14.11.2022

Bende bügün birini öldürsem gtümü kurtarmak için bir günah keçisi ararım elbette

14.11.2022

kesinlikle

14.11.2022

Hadi Yeni Akit'in çizgisi belli, yalan dolan haber yapıp kendi kitlesini eğliyor. Peki Sözcü ve Cumhuriyet? Bu gazetelerde nasıl bu kadar yanlış haber yapılabiliyor? Siyasi ideoloji filan kalmadı, artık sadece biz-onlar durumu oluştu ve bunun en büyük destekçileri de bu tip gazeteler oldu.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ