Kuzguncuk, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alıyor. Üsküdar'a bağlı bir semt olan Kuzguncuk, Paşalimanı ile Beylerbeyi arasında kalıyor. Buranın eski adının “Hrisokeramos” olduğu ifade ediliyor. Bu ad 'Altın kiremit' anlamına geliyor. II. Iustinos tarafından yaptırılan çatısı altın yaldızlı kiremitlerle kaplı bir kilise nedeniyle buraya bu ad verilmiş. Bir diğer görüşlere göre de eskiden “Kosinitza” adıyla anılan semtin, bu adının bozularak “Kuzguncuk” olduğu ifade ediliyor. Evliya Çelebi'ye göre ise II. Mehmed zamanında buraya yerleşmiş “Kuzgun Baba” adlı bir veliden ismini alıyor.
Kuzguncuk, İstanbul'un Asya kesimindeki ilk Musevi yerleşim bölgesi. Musevilerin buraya geliş tarihleri tam olarak bilinmiyor. 17. yüzyıl kaynaklarında buranın bir Musevi Köyü olarak anıldığı söyleniyor. Kuzguncuk, Avrupa Musevileri tarafından “Kutsal topraklara varmadan önceki son durak” olarak kabul ediliyor. Herhangi bir nedenle vadedilmiş topraklara gidemeyenlerin hiç değilse Kuzguncuk'a yerleşerek orada ölmeyi ve gömülmeyi istedikleri ifade ediliyor. Bu yönüyle de 17. yüzyıl kaynaklarında burada geniş bir alanda Musevi mezarlığı olduğu söyleniyor.
Bu tarihlerde Kuzguncuk'ta Museviler dışında Rumların da oturduğu biliniyor. Ermeniler ise buraya 18. yüzyıllarda yerleşmeye başlamış. 19. yüzyılda burada geniş bir grup oluşturmuşlar. Kuzguncuk, daha çok gayrimüslim ağırlıklı bir yerleşme. Müslüman Osmanlılılar buraya pek fazla rağbet göstermemiş. Yine de buna rağmen yerleşmede Öküz Limanı (Paşalimanı) kesimi, camii, çeşmesi, kayık iskelesi ve bahçeleriyle Türkler tarafından iskan edilmiş.
Son dönemlerde Kuzguncuk, İstanbulluların çok sık tercih ettiği bir semt. Bugün Kuzguncuk'taki azınlık nüfus yok denecek kadar az durumda. Eski evlerin restorasyonu hızlanan Kuzguncuk, geleneksel Boğaziçi köylerinin özelliklerini bir ölçüde taşımayı sürdürüyor.
Bir gün nasib olur ise İstanbul'a sırf Kuzguncuk semtini görmek için giderim 😍