İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise depremin meydana geldiği fayın nispeten daha küçük depremler üreten bir fay olduğunu belirterek konunun gündeme gelmesi açısından önemine dikkat çekti.
Deprem konusunda hükümetlerin ve belediyelerin yeterince önlem almadığını kaydeden Prof. Yaltırak şu ifadeleri kullandı;
'Bu deprem Los Angeles’ta olsaydı semt semt bu depremin nasıl hissedildiği kaydedilmişti, zeminin ve binaların nasıl davrandığına dair bilgiler toplanmıştı. Ama maalesef bizde toplanmadı. Çünkü böyle bir sistem yok.'
'Bu depremler inanılmaz bir bilgidir. Bu depremler binaların teker teker etüt edilmesini gereksiz kılardı. 20 yıldır bunu yapmadık.'
AFAD’ın ve Kandilli’nin verilerinin sınırlı olduğunu kaydeden Yaltırak, “Bana göre Marmara’nın kıyılarında yüzlerce istasyon olması gerekiyor. Bunların hepsinin kaydedilmesi ve modelleme yapılması gerekiyor” dedi.
Edirne'den hissettik. Bu nedir ki, siz bir de Kanal İstanbul'un kazmasının vurulduğu ilk ayı görün. Fay komple rahatlayacak, insanımız da her dakika ''deprem mi oldu, tansiyonum mu düştü, keşşke toplanma alanlarımız olsah'' paranoyasından kurtulacak. Sağ kalacak olan şanslı güruh da bir 250 sene depremdir, kalabalıklıktır falan düşünmeyecek. Tabi fayın rahatlaması ekonomiyi de rahatlatacak, çünkü ekonomi diye bir şey olmayacak. Hala karşı çıkıyorsunuz, vallah billah tillah eğitilmezsiniz. SCIENCE&RELIGION, BITCH.
İstanbul depreme hazır değil! herkesin dilinde sadece “Allah korusun” var evet korusunda malzemesinden çalınan binaları napıcaz tedbir kuldan takdir Allahtan. sadece etekleriniz tutuşunca Allah korusun demeyi biliyorsunuz zaten onun dışında bi önlem alayım yok. Çoğu kişinin evinde deprem çantasının olmadığına eminim 99 depremini görmelerine rağmen.
Saolasın deprem kardeş, istanbulu böyle ara ara yoklayıp onları beklenen büyük güne hazırladığın için, istanbul da tam teşkilat senin için hazır zaten(!)