Öte yandan bisiklet yolunu kapatan araçlar sebebiyle karayolunda bisikletini sürmek zorunda kalan kişilerin olası bir kaza durumunda suçlu konumda olduğunu belirten Suyabatmaz, “Akan trafiğe karışmak bizi çok tedirgin ediyor. Ayrıca yasal olarak da suçlu duruma düşüyoruz. Bundan 5-6 yıl önce bisikletli bir arkadaşımıza araç çarpmış ve kaybetmiştik. Yasal süreçte bisiklet yolu olan yerde karayolundan gittiği için suçlu bulundu. Karayolunda gitmememiz gerekiyor. Bizi resmen tehlikeye atıyorlar. Var olan yerde bizim hakkımızı gasp ediyorlar' diye konuştu.
Suyabatmaz yapılan bisiklet yollarının yönetmelik standartlarına uygun olmadığını ve bu yüzden kullanışsız olduğunu dile getirerek, “2019 yıllı Aralık ayında yasal güncelleme yapıldı. Ancak hala yollarımızın büyük bir kısmı bu yasal düzenleme ve yönetmeliklerden uzak bir standartta. O yüzden pek çok kişi kullanamıyor o yolları. Yapılan yollar bir işe yaramıyor' dedi.
Bunun adı bisiklet YOLU değil, park için ayrılmış alanları maviye boyayıp "bisikletler de buradan gitsin" demek ancak çomar zihniyetlerin ürünü olabilir. Bisiklet yolu görmek isteyen Konya'ya ve Eskişehir'e gitsin, bisiklet yolu motorlu araç trafiğinden ayrı yapılır.
"Bisiklet yolu" için daha yeterli medeniyet seviyesini yakaladığımızı düşünmüyorum!
hiçbir düzeni oluşturmadan öyle sırf olmuş olsun diye bisiklet yolunu koyarsan olacağı bu. eğer orası bisiklet yolu ise yanlarına dubalar dikilecek. park yapılmaz levhaları konacak. bir de saçma sapan yerlerde araçları çekmeyi çok seven o çekicilerden 2 tanesini dikeceksin oraya. arabasını koyanı alıp götürecek. o zaman kimse bahane üretemez. yere bi tane mavi boya döküp sonra arkanı dönüp gitmekle bisiklet yolu olmuyor ne yazık ki. Murat Suyabatmaz yıllardır çok emek verdi bu işler için. Başka bir ülkede bu kadar uğraşmaya bisiklet diyarı kurulurdu.