İstanbul'da Avcılar ve Silivri'deki 500 Bina İncelendi: Her 5 Binadan 1’i Yıkılacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Avcılar ve Silivri’de gerçekleştirdiği yapı tarama testi, incelenen 500 binanın yüzde 20’sinin yıkılma riski barındırdığını ortaya koydu. Bazı bina sakinlerinin ise tarama çalışmasına ‘Yıkım kararı çıkar’ diye izin vermediği öğrenildi.

İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen deprem sonrası gözler olası bir depremin beklendiği İstanbul’a çevrildi. Uzmanlar, önlem alınmadığı takdirde kentte binlerce binanın yıkılacağını belirtirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de, o binalara yönelik tarama çalışmalarına başladı. Avcılar ve Silivri ilçelerinde 2000 yılından önce yapılmış 500 konut, yapı tespit taramasından geçti.

"Bazı binalara konut sahiplerinin karşı çıkmasıyla tarama yapılamıyor"

Milliyet'ten Gülden Çoktan'ın haberine göre, analiz amaçlı yapılan tarama çalışmasında binaların yüzde 20’sinin risk barındırdığının tespit edildiğini söyleyen İBB Deprem Risk Yönetimi Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman, bazı binalara konut sahiplerinin karşı çıkmasıyla tarama yapılamadığını söyledi.

"Amacımız görev süremiz boyunca 39 ilçeyi bitirmek"

İstanbul’da 790 bin binada yapı tespit taraması yapacaklarını belirten Kahraman, çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Amacımız görev süremiz boyunca 39 ilçeyi bitirmek. Şu an Avcılar Denizköşkler ve Silivri Merkez Mahallesi’nde 17 Ağustos depreminden önce yapılmış binaları tarıyoruz. Bu binalar potansiyel olarak risk barındırıyorlar. Biz binalara girerek hızlı tarama yöntemleriyle risk olasılıklarını ortaya çıkarıyoruz. Çok riskli yapılar elbette yıkılıp yeniden yapılmak zorunda. Bazı binalar gerçekten ayakta zor duruyor şekilde çıkıyor. Bazıları güçlendirilebilir durumda. Yenileme ve güçlendirme modelleri üzerindeki çalışmalar devam ettiği için sonuçları şu an vatandaşlarımızla paylaşmıyoruz. Bunlar tamamlandığında halkımızla paylaşacağız.”

"İzmir’de yaşadığımız deprem İstanbul’da çok daha büyük bir boyutta olacak"

Afet öncelikli bir kentsel dönüşüm modeli kurguladıklarını söyleyen Tayfun Kahraman, şu an yapılan tarama çalışmalarının amacının afetlere karşı dayanıklı bir İstanbul ortaya çıkarmak olduğunu söyledi. Kahraman, “Bugün İzmir’de yaşadığımız deprem İstanbul’da çok daha büyük bir boyutta olacak. Kendi verilerimizle analiz yapıyoruz. Bu deprem yönetmeliğine tabi bir çalışma değil. Analiz çalışmasının sonucunda bazen parsel bazında bazen de alansal olarak müdahale etmemiz gereken alanları ortaya çıkarıyoruz. Ve vatandaşlarımızı bu konuda uyaracağız. Kendilerine özellikle bu binalarda hem finansal olarak hem de malzeme hem de projelendirme anlamında yardımcı olacak sistemleri de kurgulamaya çalışıyoruz. Kentte yaşayanlara sağlıklı konutlarda yaşama hakkını vermek yönünde bir irademiz var” diye konuştu.

"Göçme riski olan yapılarda yüzde 98’e yakın isabetlilik oran var"

Belediyenin ücretsiz olarak yaptığı bu çalışmaya, bazı konut sakinlerinin evlerinin ağır hasarlı çıkması durumunda yıkım kararı çıkması endişesiyle tarama yaptırmadığını söyleyen Tayfun Kahraman, şunları dedi:

“Daha önceden yapılmış yapı tespit çalışmaları var. Fakat bunlar tamamen gözlemsel. Burada hatalar yapıldı. Zeytinburnu’nda hasar alması beklenmeyen bir bina kendiliğinden çöktü. Ve bu proje rafa kaldırıldı. Biz yepyeni bir proje ile yola çıktık. Bir bilim kurulu kurduk. Bu bilim kurulu ile hızlı tarama yöntemlerini test etmeye başladık. Bunları da İBB’ye bağlı yapılarda yaptık. İştirak şirketimiz İSTON tarafından karot alımları yapıldı. Sonuçları, deprem yönetmeliğine uygun olarak çıkarılan sonuçla karşılaştırdık. 5 ayrı modeli birbirleriyle karşılaştırdık ve çaprazladık. Şu anda hızlı tarama yöntemleriyle göçme riski olan yapılarda yüzde 98’e yakın isabetlilik oranı veren bir sistem ortaya çıktı.”

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Emir Berke Zincidi'den Yıllar Sonra Gelen Öyle Bir Geçer Zaman Ki İtirafı!
İzmir'de 5 Küçük Kardeşin Öldüğü Yangın Faciası: Bakanlık, Aileyi 18 Kez Ziyaret Etmiş!
YORUMLAR
09.11.2020

Üzgünüm ama 5'te 1 iyimser bir rakam gibi duruyor Avcılar' da

09.11.2020

yıkılıcakda ne zaman yikilicak

09.11.2020

İzmir'de tamamen yıkılan bina sayısı 5. Tüm Türkiye'deki arama kurtarma ekipleri dahil olup ellerinden geleni yaptıkları halde 100 saatte zemine anca ulaşabildiler. 5 bina daha olsaydı belki Ayda'ya Elif'e canlı ulaşmak mümkün olmayacaktı. 10 bina... Maalesef İstanbul'da yıkım olmasa bile sadece sokakta yatmak zorunda kalacak insanlara boş bir yer gösteremezsiniz. O insanlara elini yıkayacak suyu bulamazsınız. Gasp yağma hırsızlık vs suçları ve herkesin kendi kanununu yazacağı ortamı söylemiyorum bile. Daha da beteri yardım ekiplerinin olay yerine varması mümkün olmayacak. Sadece Bayraklı bölgesi etkilendiği halde tüm İzmir trafiği felç oldu. Hele ki memleketine kaçmaya çalışanların Yardıma koşmaya çalışanlarla çakışacağı bir kaos olacak. Siz istediğiniz kadar plan yapın. Panik anında insanoğlunun gözü ne kural ne nizam tanır. Evinin çürük raporu almasını istemeyenlerin devlet nerede diye haykırdığı günler gelmemesi dileğiyle.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ