İstanbul Bienali'ndeki Eşek ve Fil Dişinden Heykel Tartışma Yarattı: İyi Bir Komşu Hayvan Düşmanı Olabilir mi?

16 Eylül Cumartesi günü 'iyi bir komşu' başlığıyla başlayan ve 12 Kasım’a kadar devam edecek 15. İstanbul Bienali'ne ve sergilenen eserlere yönelik eleştiriler sürüyor... Bianelde sergilenen fil dişinden yapılma bir heykel ve yine kapalı bir ortamda 'sergi' amacıyla tutulan Boncuk isimli eşek hayvan hakları savunucularının tepkisine neden oldu. Haliyle akıllara da bienalin başlığıyla da bağ kurularak şu soruyu getirdi: 'İyi bir komşu hayvan düşmanı olabilir mi?'

İlk tepkiler, açılış gününde Xiao Yu’nun “Zemin” adlı çalışmasında özel gösterime çıkarılan Boncuk isimli eşek için gelmişti. 'Tarım toplumuyla beraber insanın kölesi haline gelen bazı canlılar şimdi de sanatçının kölesi haline mi geliyor?' tepkisi hayvanseverler tarafından dile getirildi.

İKSV ve İstanbul Bienal’inin yaptığı açıklamaya göre, Boncuk Çin’den bakıcılarıyla birlikte getirilmişti.

Kırmızı Tilki'nin haberine göre; Hayvanseverler, eşeğin Gümüşdere’den getirildiğini öğrenmesi uzun sürmedi. Gelen tepkilerin ardından bir süre daha alanda 'sergilenmesi' plananan Boncuk alandan çıkarıldı.

Elbette absürtlükler bununla da sınırlı kalmadı. Sanatçı Adel Abdessemed, Amerikan bombardımanı sırasında yaralanan Vietnamlı kızın heykelini yaptı.

Elbette buraya kadar her şey normal denilebilir. Fakat sanatçının eserini fildişlerinden yapması eleştirdiği şiddetin yeniden üretimi noktasında hedefe oturdu.

Abdessemed’in fil dişinden yapılma Vietnamlı kız heykeli “Feryat” sergi kataloğunda şu şekilde tanıtılıyor: 

“Daha yakından bakıldığında bir filin dişlerinden yapılmış olması nedeniyle heykelin yüzeyinde küçük kabartılar görülür. Bu da heykele bir maddi tarih katmanı ekler. Feryat, heykel formundan başvurulan fotoğraf ve kullanılan malzemeye kadar her şeyiyle, bize evini, huzurunu, onurunu ve yaşamını yitirmenin ne demek olduğunu anlatır; acı ve şiddetin trajik zaman dışılığını gösterir.”

Kullanılan malzeme ve verilmek istenilen mesaj bağlamında derin bir tezatlık abidesine dönüşen heykel hayvan hakları savunucuları tarafından dövizlerle protesto edildi.

Bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Hayvan hakları açısından skandal olan bir başka iş de, Aude Pariset’in Pera Müzesi’nin orta yerine konumlandırdığı bebek beşiği içinde 'performans' sergileyen solucanlar!

Yüzlerce solucanın, beşiğe gerilmiş beyaz straforu yiyerek hayatta kalmaya çalıştığı bu işin, bizlere “iyi bir komşuluk” adına ne anlatmasını bekliyoruz?

Hayvan hakları savunucuları, sanatta canlı hayvan kullanımının ve hayvanların öldürülerek sanata malzeme edilmesinin nihayet biraz olsun aşıldığı bir çağda, Türkiye gibi hayvan hakları mücadelesinin son derece zorlu koşullarda yürütüldüğü bir ülkede, etik ve politik olarak son derece sorunlu, şiddetin estetiğini doğrudan icra eden muhafazakar bir sanatın yerinin olmadığını dile getiriyor.

Geçtiğimiz günlerde bu tepkiler Dört Ayaklı Şehir ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) tarafından resmi makamlara ulaştırıldı.

İstanbul Valiliği ve İl Orman Su İşlerine ulaştırılan resmi dilekçede, 15. İstanbul Bienali kapsamında canlı hayvan kullanımının, gerekse fil dişi gibi canlı hayvandan elde edilen malzemelerin kullanılması gibi, izne tâbi olan haksız fiillerin tartışılarak ulusal mevzuatımıza göre gereğinin yapılmasını, hem ulusal hem de uluslararası mevzuat gereği haksız fiillerin soruşturularak Bienal düzenleyecilerinin, küratörlerin ve ilgili sanatçıların cezalandırılması talep edildi.

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
Fabrikada Grup Seks Skandalı: 4 İşçi Kovuldu!
YORUMLAR
25.09.2017

Şimdi bu chat'e iki tip insan doluşacak. İlki duyar kasacak, ikincisi duyar kasanları eleştirecek. Bense ilkinde olanlardanım. Nesli tükenmekte olan bir hayvan ne sanat için yaşam hakkı elinden alınır ne de insanların yemeği olur. Ayrıca "İyi bir komşu, hayvan düşmanı olmaz" mottosu, yapılan heykelden 1000 kat daha anlamlı ve mantıklı.

27.09.2017

canım hayatına değer vermek için neslinin tükenmesini beklememize gerek yok...eziyet eziyettir..o eşeğe değer verilmediği sürece absürt postmodern yazılarınız sizin olsun..sizin olsun derken derinde küfrettim:)) o fil o eşek sirkler ve eziyet eden insan formunda canlılar.....eziyetin adı yok....eziyet eziyettir...öyle modern olayım derdine düşmeyin vicdanlı olun yeter

25.09.2017

Bineali Yıldırım’ın da görüşü alınmalı.

27.09.2017

bu acı vakada güldürdün beni sağolasın :)))))

25.09.2017

Rezilliğe bak. Bir de sanatçı dersin, bu kadar düşüncesizlik insanı hayrete düşürüyor. Filleri dişleri için öldürüp soylarını tüketiyorken insanlar.. Bunu nasıl bir de sergiliyorsunuz. Dünyanın sonu değil midir doğanın dengesini bozmak. Bir filin dişini almak, hırsızlıktır, doğa düşmanlığıdır. Dünyaya düşmanlığı heykel haline getirip sergiliyorlar. Korkunçsunuz.

27.09.2017

zaten bizim gibi 3.dünya ülkesinden başka bi yerde sergileyemezlerdi...hepsinin acının derinini yaşaması dileğiyle

TÜM YORUMLARI OKU (37)