İstanbul Bebek'e Adını Veren Meşhur 'Bebek' Kim?

İstanbul'un ilçe ve semt isimlerinin birbirinden değişik hikayeleri var. Eminiz sizin de 'bu isim nereden geliyor ya?' diye düşündüğünüz yerler olmuştur. Hiç şüphesiz bu yerlerden birisi de Bebek. Beşiktaş ilçesinin sınırları içerisinde yer alan, Rumeli Hisarı ile Arnavutköy arasında bulunan ve genellikle yüksek gelirli kişilerin oturduğu Bebek'in adı aslında tarihi bir figürden geliyor!

Gelin, detaylarıyla öğrenelim.

Kaynak

İstanbul'un gözde semtlerinden biri olan Bebek, Beşiktaş ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor.

Boğaz şeridi üzerinde yer alan Bebek semti, tam da ismine uygun bir şekilde 'bebek gibi' bir güzelliğe sahip. Boğaz'ın masmavi sularının, doğanın yeşilinin ve tarihin eşsiz dokusunun yan yana geldiği Bebek, İstanbul'un en pahalı noktalarından biri.

Peki günümüzde oldukça popüler olan Bebek, geçmiş yıllarda da böyle miydi?

Bebek semtinin bilinen en eski adının farklı şekillerde yazılan Challae, Chilai, Khile, Skallia (iskeleler) sözcüğünün bozulmuş bir biçimi olan 'Hallai' olduğu iddia ediliyor. 

Bebek'in tarihi ise Bizans dönemine kadar uzanıyor. 

Bizans döneminde Bebek'te avcı ve balıkçıların koruyucusu sayılan 'Dieana' adına bir tapınak ve 'Artemis' adına bir adak yeri yapılmıştı. Ayrıca önemli bir kilise bulunuyordu.

'Bebek' adının kökleri ise Fatih Sultan Mehmed dönemine kadar uzanıyor. Evliya Çelebi’ye göre, Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u kuşatacağında Rumeli Hisarı yapımına 'Bebek Çelebi' lakaplı bir bölükbaşı tayin etmişti.

Asıl adı Mustafa Çavuş olan Bebek Çelebi'nin adı, zamanla bu semte de verildi.

İstanbul kuşatması sırasında Bizans'ın buradaki egemenliği zayıfladı, zamanla haydutların eline geçen Bebek kasırları kötü bir unvana sahip oldu. Bebek'in yeniden tanınması ve iyileşmesi ise III. Ahmed ve sadrazamı Damat İbrahim Paşa zamanında oldu.

Bebek semtinde Hümayunabad Kasrı, Bebek Camii, mektep, çeşme, hamam, değirmen ve dükkanlar inşa edildi, başta Türkler olmak üzere Rumlar, Yahudiler ve Ermeniler Bebek'e yerleşmeye evler yaptırmaya başladı. 

19.yüzyıla gelindiğinde semte vapur seferleri vaşladı. Yalıların, köşklerin çoğaldığı semt bugün ise İstanbul'un en gözde noktalarından biri.

İlginizi Çekebilir

Ortamlarda Satarsınız: Taksim Adının Nereden Geldiğini Açıklıyoruz!
Kadıköy'ün Meşhur 'Kadısının' Kim Olduğunu Hiç Merak Ettiniz mi?
Beyoğlu'nun İsim Babası Olan Bey ve Oğulun Kim Olduğunu Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

Wanda Nara ile Yasak Aşk Yaşadığı Öne Sürülen Keita Balde Sivasspor'dan Gönderildi
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
24.12.2024

"Başta Türkler olmak üzere.." Bundan emin miyiz ?? İstanbul'un en pahalı ve lüks semtleri genelde hep ecnebilerden kalmadır. Kurtuluş savaşı öncesi/sonrası onların yaşadığı semtlerdir. Türkler genelde saraya yakın semtleri tercih etmiştir. O semtler de günümüzde en düşük gelirli insanların oturduğu semtlerdir.

24.12.2024

Yusuf Sinan Paşa'dan diye biliyordum ben

25.12.2024

keşke bebek hiç bir zaman bebek olmasaydı da zenginler olmazdı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ