İstanbul Barosu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesini sağlayan kararı hakkındaki sözleriyle suç işlediğini savundu.
İstanbul Barosu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliyesini sağlayan kararı hakkındaki sözleriyle suç işlediğini savundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika ziyareti öncesi havalimanında yaptığı açıklamda kararı kabul etmediğini, uymayacağını, saygı da duymadığını söylemişti.
AYM Başkanı Zühtü Arslan ise bugün “AYM’nin kararları herkesi ve her kurumu bağlar” demişti.
İnternet sitesinden yaptığı açıklamayla, hiç kimse veya organın kaynağını Anayasa’dan almayan bir devlet yetkisini kullanamayacağını anımsatan İstanbul Barosu, bunun cumhurbaşkanını da bağladığını söyledi.
İstanbul Barosu'nun açıklamasından bir bölüm şöyle;
“Cumhurbaşkanı Anayasanın uygulanmasını, devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetmek görev, yükümlülük ve sorumluluğu altındadır. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez; genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz.
Aksi hal TCK’nın 277. maddesindeki suçu oluşturur. Aynı maddenin son fıkrasına göre yasama ve yürütme organları ile idare; mahkeme kararlarına uymak zorundadır. Nihayet Anayasa Mahkemesi kararları kesin olduğu gibi, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar.”
'Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ederek suç işliyor'
“Cumhurbaşkanı bu şekilde bağlı kalmak ve uygulanmasını gözetmekle yükümlü olduğu Anayasayı tanımadığını beyan ederek esasen onu ilga etmekte, ortadan kaldırmaktadır ki bu son derece vahim bir durumdur” denilen açıklamada şu ifadelere de yer verildi:
“Cumhurbaşkanı adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmekte ve bu açıdan da açıkça suç işlemektedir. Hukuk devletinde, hiç bir kişi ve organın, dolayısıyla evleviyetle onun uygulanmasını gözetmekle yükümlü Cumhurbaşkanının Anayasayı çiğnemek, onu tanımamak, suç işlemek gibi bir yetkisi ve özgürlüğü bulunmamaktadır.
Yine hukuk devletinde, konumu ve sıfatı ne olursa olsun, kişilerin dilediği zaman dilediği şekilde Anayasayı ve hukuku tanımama, yargı kararlarına uymama, yargıya emir ve talimat verme gibi bir yetkisi asla yoktur.”
İstanbul Barosu'nun açıklamasının tamamına buradan erişebilirisiniz...
Hadi yargı mensupları. Bu halkın uyanacağı yok bari siz Cumhuriyetimize sahip çıkın.
Ülkede hala yolunda giden seyler var. Az kaldı...