İstanbul Barosu, Alkol Yasağına Karşı Harekete Geçti: ''Özel Yaşam Alanına Müdahale''

İstanbul Valisi Davut Gül’ün imzasıyla yayınlanan genelgede, İstanbul’da park, sahil kenarı, plaj, piknik ve mesire alanlarında alkol tüketimin yasaklandığı duyuruldu. Bu karar sonrası tepkiler çığ gibi büyüdü. Tartışmalar tüm hızıyla devam ederken,  İstanbul Barosu, İstanbul Valiliği’nin alkol satışı ve alkollü içeceklerin tüketimi konulu genelgesinin iptali için harekete geçti.

İstanbul Barosu, valiliğin ‘İçki Genelgesi’nin iptali ile yürütmesinin durdurulması için dava açtı.

Detaylar haberimizde

İstanbul Valiliği’nden İkinci Kez ‘Alkol Yasağı’ Açıklaması: "Kafa Karışıklığı Ortaya Çıktı"

İstanbul Barosu Başkanlığı tarafından avukat Atilla Özen aracılığıyla İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'na dilekçe sunuldu.

Sözcü'den Sevim Begüm Yavuz'un haberine göre, Dilekçede, genelgenin Anayasa'nın 20. ile 13. maddeleri ve Avrupa İnsan Hakları Sözlesmesi’ nin “Özel ve aile hayatına saygı hakkı” başlıklı 8. maddesine aykırı olduğu belirtildi.

Özel yaşama müdahale edildiğinin vurgulandığı dilekçede, “Genelgeyle ruhsatlı işletmeler haricinde alkol kullanımı yasaklanmak suretiyle kişilerin özel yaşamları ve yaşam şekillerine müdahale edilmektedir. Anayasa’nın 56. maddesi herkes için sağlık hakkını güvence altına almaktadır. Devlete de herkesin beden ve ruh sağlığı içinde hayatını sürdürmesi için yükümlülük yüklenmistir.'' denildi.

''Ancak özel yaşam alanına müdahale ederek sağlık hakkının kullanımı sağlanmaz. Devlet, örneğin kanser hastalarının hastalıklarının tedavisi için reçete edilmiş ilaçların karşılanması, yine SMA hastalarının tedavilerini karşılamak suretiyle bu yükümlülüğünü yerine getirmesi gerekirken, kişilerin özel yaşamına müdahale edilerek sağlık hakkı korunmuş olmamaktadır.”

Genelgenin suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırı olduğunun belirtildiği dilekçede, “Her ne kadar genelge Kabahatler Kanununa da dayatılmışsa da, Kabahatler Kanunu’nun 35. maddesinde başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde sarhoş olarak davranışlarda bulunma hali kabahat olarak düzenlenerek idari para cezasi yaptırımına tabi kılınmıştır. Bunun için davranışın açık yahut kapalı alanda işlenmiş olmasının bir önemi bulunmamaktadır. Oysa genelgeyle temel hak ve özgürlüğü sınırlayan bir önleyici işlem yapılması istenmektedir. İl İdaresi Kanununda Valiliğe verilen yetki, böylesi bir işlemi kapsamamaktadır. Bu bakımdan genelge, Anayasanın 38. maddesi ile düzenlenen suçta ve cezada kanunilik ilkesine aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.

Dilekçede, genelgenin öncelikli olarak savunma alınmadan yürütmesinin durdurulması, ardından hüküm verilinceye kadar yürütmesinin durdurulması talep edildi.

İstanbullular Dikkat: Bu Alanlarda Alkol Tüketimi Yasaklandı

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Genel Sekreteri Burak Kızılhan'ın Açıklamaları Gündem Oldu: ''Sponsorlarımız Yasal ve Helal''
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Enteresan Çıkışları ve Görgüsüz Paylaşımlarıyla Meşhur Murat Övüç'ten Kadınları Hedef Alan Hadsiz Yorum
YORUMLAR
31.08.2023

yobazlaşmaya doğru ışık hızında ilerliyoruz

31.08.2023

La raki icmek bile mi yasaklanir? Bira?

31.08.2023

Vali bey siz Istanbulluya plajda,sahilde,parkta,piknikte icki yasagi koyarsaniz bu adamlar sokakta,metroda ,otobuste icer hemde inadina icerler icecegi yoksada icerler secim yaklasirken bu yasak akp ye cok oy kaybetttirecek ama bu iyi oldu bu yasakla istanbul CHPde kalir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ