Öncelikle metrolar genellikle yoğun ve hızlı bir indi-bindinin olduğu araçlar olduğu için herkesin rahatça oturabileceği kadar geniş bir alan bırakmak yerine, daha fazla insanın ayakta seyahat edebilmesi tercih ediliyor.
Metroların otobüs gibi diğer ulaşım araçlarına göre daha hızlı olması amaçlandığından metrolarda koltukların arka arkaya olması demek insanların yerleşme sürelerinin daha uzun sürmesi demek. İnsanlar koltuklara oturmak için çabalarken orta alanda geçirilen süre artıyor. Böyle bir durumda da diğer yolcuların metroya binme süreleri uzuyor. Bu nedenle koltukların yan yana yapılmış olması avantaj. Ayrıca metro seyahatleri genellikle kısa süreli oluyor ve yolcular genellikle birkaç durak sonra inecekleri için uzun süre oturmak istemeyebiliyorlar.
Otobüslerdeki düzenlemeyi düşünün. Her iki tarafta sıralanmış koltuklar nedeniyle sürekli yerinden kalkanlar ve ayakta duran yolcular arasında kargaşa yaşanıyor. Bu durum da indi-bindi sürecini yavaşlattığı gibi yolculuk sırasında rahatsızlık da yaratıyor.
Yolcu davranışlarındaki gözlemlere göre; insanlar metrolarda genellike çıkış kapısına yakın olan direklerde beklemeyi tercih ediyor. Bu nedenle de metro kapıları geniş tasarlanmış.
Allah kimseye uçak kazası vermesin... Ben de bunu çok düşünüyordum iyiki aydınlattınız....Bir soru da benden bu emeklilerin hali ne olacak..?
Çok da düşünmeye gerek yok, en basit haliyle kalabalık şehirde toplu taşıma araçlarına daha fazla yolcu eklemek.. Ama tutup da bayramda seyranda ücretsiz yaparsan, sirkeci marmaraydan yeryüzüne ulaşman 1 saatini bulur, o da ayrı konu.
İşte bunlar hep bilim :)