İstanbul'a 3. Havalimanı İçin 6 Bankadan 4.5 Milyar Euro Kredi

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının ilk etabı için toplam altı bankadan 4.5 milyar euro kredi sağlandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımı ile düzenlenen törende, 90 milyon yolcu kapasiteli ve üç adet kuzey–güney pistini kapsayan birinci etap yatırımları için Ziraat Bankası, Halkbank, VakıfBank, DenizBank, Garanti Bankası ve Finansbank ile İGA arasında 16 yıl vadeli finansman kredisi imzalandı.

Konu ile ilgili basın bülteninde, ilk aşamada 6 milyar euroluk yatırımın hedeflendiği havalimanında yatırımların 4.5 milyar euroluk kısmının krediyle, yatırım tutarının yüzde 25'inin öz kaynaklardan karşılanacağı belirtildi.

Havalimanının birinci etabın 2018 yılı içerisinde tamamlanması öngörülüyor.

Taahhütler 300 milyar TL'ye ulaştı

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankacılık sektörünün proje finansmanı taahhütlerinin İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanı projesinin finansmanı ile birlikte 300 milyar TL'ye ulaştığını söyledi.

Erdoğan, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada, bugün, İstanbul'a dünyanın en büyük kapasiteli havalimanını kazandırma projesinde kritik bir adımın daha atıldığını belirtti.

Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilecek bu havalimanının ihalesinin 3 Mayıs 2013'te yapıldığını, temelinin 7 Haziran 2014'te atıldığını hatırlatan Erdoğan, bugün de 3,5 milyar avrosu kamu bankaları, 1,1 milyar avrosu özel bankalar tarafından sağlanacak olan toplam 4,6 milyar avroluk kredi finansmanının imza töreninin gerçekleştirildiğini ifade etti.

'Bugün bir kritik eşiği aştıysak, açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu projenin sadece bankacılık ve müteahhitlik sektörü açısından değil, aynı zamanda Türk  sivil havacılık sektörü için yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını vurguladı.

Bu projenin tüm etaplarıyla tamamlanması halinde Türkiye'nin, bilhassa İstanbul'un artık dünya hava trafiğinde küresel bir merkeze dönüşeceğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

'Sabotajlara, engelleme ve yavaşlatma girişimlerine rağmen bizlere bu unutulmaz anı yaşattığı için Rabbime şükrediyorum. Nasıl bugün bu imza töreniyle bir kritik eşiği aştıysak, inşallah havalimanının açılışını da gerçekleştireceğimize inanıyorum. 

İstanbul'un yeni havalimanı, Avrupa yakasında Yeniköy ve Akpınar yerleşimleri arasında, Karadeniz sahil şeridinde yer alan yaklaşık 76,5 milyon metrekarelik bir alana yapılmaktadır, bu alan birilerinin iddia ettiği gibi tesadüfen seçilmedi.'

'Projeyi hazmedemeyen belli kesimlerin aksine bu havalimanı, çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacaktır. Bu havalimanı kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni havalimanı tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük, gelecekte de uzun yıllar boyunca dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacaktır.'

Erdoğan, '2013 yılında 3-5 ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler, bunun da karşısına dikildiler. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi, şahsım ve dönemin hükümeti yanında bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı' dedi.

Geçen hafta 'milli araba' projesinin ilk prototiplerinin kamuoyuyla paylaştığını belirten Erdoğan, 'Bunun üzerine birileri hemen gazetelerinde 'Milli değil, devşirme', 'Yerli değil, çakma' diye manşet atarak projeyi ilk aşamasında sabote etmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştı. Oysa bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor. Aynı şekilde havalimanı için de bir başka ülke yapınca tarihi yatırım diye alkışlayanlar konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor' diye konuştu.

Çırağan Sarayı'nda düzenlenen İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'nde konuşan Davutoğlu, dünya çapında önemli, tarihi bir projenin önemli bir aşamasında olduklarını ifade etti. 

Tarihe bakıldığında şehirlerin ve ülkelerin yükselişi arasında doğrudan bir irtibat görüldüğünü dile getiren Davutoğlu, 'Ülkelerin, devletlerin yükselmeleri bünyesinde barındırdıkları şehirlerin yükselmeleriyle birlikte olur. Bir düşüş gerçekleştiğinde de önce şehirler önemlerini kaybederler, sonra da devletler tarih içindeki etkilerini yitirirler' diye konuştu.

'Eğer şehrin önemini, bir ülkenin ekonomik gücünü görmek isterseniz uçağın indiği anda havalimanına bakacaksınız. Eğer havalimanı canlıysa, hareketliyse ve her an bir uçağın kalkıp, diğer uçağın indiği ritmik tempoyla çalışıyorsa o şehir yükseliyordur, o ülke yükselen bir ekonominin merkezi haline geliyordur' diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

Davutoğlu, 'Şimdi ise aynı kriter bu kez havaalanları için geçerli. Havaalanları sönük olan, hareketsiz olan bir ülkenin canlı olduğunu iddia etmek mümkün değildir. Havaalanları hareketli olan bir ülkenin de geleceğini kestirmek kolaydır. Şimdi 30 yıl öncesinin Atinası'nın ve birçok şehrin havaalanlarının canlılığıyla, Atatürk Havaalanın canlılığını mukayese ettiğinizde ve en önemlisi oralardan sağlanan transit geçişlerin karsılaştırmasını yaptığınızda şehrin kavşak noktası mı, yoksa köşede bir şehir olarak kaldığı mı öne çıkar?'

İstanbul'un bu anlamda son 13 yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye'nin gerçekleştirdiği ekonomik hamlelerle olağanüstü bir yükselişin ve dünyada havaalanlarının canlılığı bakımından da en büyük canlılığa sahip şehir olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle devam etti:

'Gurur duyuyoruz ve aslında bugün burada finansman imza töreninde de bir kez daha ispat ediyoruz ki sadece geriye dönük olarak analizler değil, ileriye dönük olarak perspektifler çizdiğinizde İstanbul, yükselen Türkiye'nin küreselleşen dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline gelmektedir. İstanbul yükseldikçe Türkiye yükselir, Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler refah ve huzur, istikrar bölgesi haline gelir. Arap Baharı sonrasında bugün Bağdat'ta, Şam'da, Kahire'de, maalesef bu tarihin kadim şehirlerinde çok canlı bir ekonomik hayat ve canlı bir hava yolu ulaşımı mümkün değil. Ama İstanbul gittikçe artan tempoyla tarihin akış hızından daha hızlı bir akışla geleceğe doğru yürüyor. Aslında bu sadece İstanbul'un yükselmesiyle değil, Türk havayollarının, Türk hava ulaşımının da yükselmesiyle paralel koşut bir gelişmedir.'

Başbakan Davutoğlu 'Başlamış olan bütün bu projeler, kararlılıkla sonuca ulaştırılacak ve Türkiye'nin hiçbir projesi yarım kalmayacaktır. Yeni vizyoner projelerle önümüzdeki dönemde de ülkemizin dünya ölçeğindeki rekabet gücünü artıracak, İstanbul'umuzu sadece çevre bölgelerin değil bütün dünyanın en büyük ulaşım merkezi ve çekim haline getireceğiz' dedi.

Reuters ve AA

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı