İşsizlik Rakamları Bize Ne Anlatıyor? TÜİK Verilerinden Öne Çıkan 5 Başlık

İşsizlik yine yüzde 11'in üzerinde... Türkiye'de işsizlik oranı geçen yılın aynı dönemine göre 1 puan artarak yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. İşsiz sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 420 bin kişi artarak 3 milyon 523 bin kişi oldu. Verilere göre her üç kişiden biri kayıt dışı çalışıyor. İş gücüne katılmayan kadın sayısı 20 milyon. 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik oranı %19,9 oldu. Yani her 5 gençten biri işsiz...  

İşsizlik oranı ağustosta yüzde yine 11,3 olarak gerçekleşmiş ve 2015 Ocak'tan bu yana en yüksek düzeye çıkmıştı...

İşsizlik Oranı 19 Ayın Zirvesinde, Her 5 Gençten Biri İşsiz...

TÜİK eylül dönemine ilişkin İş gücü İstatistikleri'ni açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2016 yılı Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 420 bin kişi artarak 3 milyon 523 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 1 puanlık artış ile yüzde 11,3 seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın eylül ayında ise yüzde 10.3 düzeyindeydi.

1. Gençlerin önündeki istihdam duvarı

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 1,3 puanlık artış ile yüzde 13,7 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 1,4 puanlık artış ile yüzde 19,9 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 1,1 puanlık artış ile yüzde 11,6 olarak gerçekleşti.

Uzmanlar ve işverenlere göre, genç işsizliğin temelinde vasıf uyumsuzluğu ve eğitim sorunları yatıyor.

2. İstihdam oranı yüzde 46,8

İstihdam edilenlerin sayısı 2016 yılı Eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 408 bin kişi artarak 27 milyon 564 bin kişi, istihdam oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 46,8 oldu.

Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 168 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 576 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin yüzde 20,5’i tarım, yüzde 19,1’i sanayi, yüzde 7,7’si inşaat, yüzde 52,7’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azalırken, inşaat sektörünün payı 0,2 puan, hizmet sektörünün payı ise 1,3 puan arttı.

3. Kadın işsizlik oranı yüzde 33,5

İşgücü 2016 yılı Eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 828 bin kişi artarak 31 milyon 87 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 52,8 olarak gerçekleşti. 

Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde iş gücüne katılma oranı değişim göstermeyerek yüzde 72,5, kadınlarda ise 1,2 puanlık artışla yüzde 33,5 olarak gerçekleşti.

Türkiye kadın istihdamında OECD sonuncusu

Görsel: BBC Türkçe

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Deniz Yatırım Başekonomisti Özlem Derici'ye göre kadınların işgücüne katılımının düşük olması yapısal bir sorun:

'Türkiye'nin en önemli yapısal sorunlarından bir tanesini kabaca yüzde 70 erkek ve yüzde 30 kadın olarak gördüğümüz işgücüne katılım oranı oluşturuyor.

4. Kayıt dışı çalışanların oranı yüzde 34,6 olarak gerçekleşti

Eylül 2016 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0,2 puan azalarak yüzde 34,6 olarak gerçekleşti.

'Türkiye'de Çalışan Her İki Kadından Biri Resmi Kayıtlarda Yok'

5. Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam ve işsiz sayısı arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 265 bin kişi artarak 27 milyon 338 bin kişi olarak tahmin edildi. İstihdam oranı 0,4 puanlık artış ile yüzde 46,4 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 5 bin kişi artarak 3 milyon 474 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı 0,1 puanlık azalış ile yüzde 11,3 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,4 puanlık artış ile yüzde 52,3 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 90 bin, sanayi sektöründe 36 bin, inşaat sektöründe 98 bin, hizmet sektöründe de 41 bin kişi arttı.

Sosyal medyada bir soru...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Peki uzmanlar ne diyor?

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, 'İşsizliğin azalması için ekonominin katılımın üzerinde istihdam yaratması gerekiyor ancak üçüncü çeyrekte ekonomide daralma söz konusu olduğundan bu olmadı. Ağustos-Ekim dönemini kapsayan Eylül verisindeki mevsimsellikten arındırılmış işgücüne katılım ve istihdam artışı, Ekim'de sanayi üretiminde de görülen sert toparlanmanın bir yansıması olabilir. Yani bir defalık sert bir istihdam ve işgücüne katılım artışı olmuş olabilir' dedi.

İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, işgücüne katılım oranındaki yükselişin işsizlikteki artışta etkili olduğunu söyleyerek, 'Tarım dışı istihdamda Haziran'dan bu yana devam eden gerilemenin Eylül'de artıya geçmesi iyi haber. Yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyette beklenen (görece sınırı da olsa) canlanma istihdam piyasasına yansıyacaktır. Ancak istihdam tarafında güçlü bir iyileşmeden uzak olduğumuzu düşünüyoruz' dedi.

Ayrıca bakınız 👇

İş Görüşmelerinde Sorulan Tuzaklarla Dolu 14 Soruya Verilebilecek 14 Akıllıca Cevap

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
15.12.2016

1.Üretim olmadığı için istihdam yok 2.İş verenler kolay yolu bulmuş ssk derdi olmadan az ücretle suriyeli falan çalıştırıyor 3.Devlette çalışmak için AKP mutlaka bir tanıdıgın olmalı mevsimlik işçi olmak için bile listeler 1 ay önceden gidiyor şunlar alınacak diye 4. Sn. Cumhurbaşkanı Başbakan iken her ile üniversite açtık deyip ertesi hafta her üniversite mzunu iş bulacak diye bişey yok demişti yıgınla öğretmen iktisadi ve idari bilimler falan mezunu var belki bu kadar üniversite olmasa bu mezunlar şuan çok farklı iş kollarında uzmanlaşmış ara eleman ihtiyacını karşılıyor olacaktı bu ülkede ya sigortasız 1000 tl çalışacaksın ya kpss kasacaksın ya işsiz olacaksınha eğer akapeden tanıdıgın varsa evde oturdugun yerde x bankasından tell gelip babana bankaya şoför alacaz oglan gelsin yarın başlasın derler veya akapeli belediye başkanının hemşerisi isen ünv falan okumana gerek yoktur çatır çatır belediyede iş sahibi olursun

15.12.2016

İşsizliği hiç bir zaman bitiremeyeceğinizi anladığınızda bu ekonominin doğasını anlamışsınız demektir. Piyasada emek, üretim maliyetlerinden birisidir. Bütün işçi, çalışan, memur maaşlarını toplasanız piyasadaki tüm ürünleri satın almaya gücünüz yetmez. Bu şekilde düzenlenmiş bir sistemin kendi kendine dengeye gelmesi olanaksızdır. Ayrıca piyasada üretim hacmi genişledikçe iş bölümü kaçınılmazdır. İş bölümü ticarette dalgalanmalara neden olur. Endüstriyel üretimde ticaretteki dalgalanmalar, daima ticaret hacmindeki artıştan hem daha hızlı, hem daha keskin ve şiddetli olur bu da işsizliğe, sefalete ve işletmelerin iflasına neden olur. Bu gerçeği bilen kurnaz işverenler bu dalgalanmalar döneminde maliyetlerde kesintilere giderler. Ki bu durum ya çalışan ücretlerini kesintiye uğratmakla olur ya da işçi sayısını azaltmakla tabiri caizse işçileri kovmakla olur.

15.12.2016

Böyle acil durumlarda elinizin altında daima karın tokluğuna çalışmaya hazır büyük dinamik bir işsiz sınıfı olmak zorundadır. Böylece onlara daha düşük ücrette iş verip üretim sürecine tekrar devam edebilirsiniz. Yani yedekte potansiyel işsiz stoku bulundurmak işveren için bulunmaz nimettir. Demem o ki bu düzende işçi sınıfını yok etmeden ya da asgari düzeye indirmeden işsizliği yok etmeniz imkansızdır.

15.12.2016

Eyyyy TUIK, Sırf Turkiye'ye bok atmak için çalışma yapma.. Biz ki dünyanın HER YÖNÜYLE kıskandığı örnek bir ülkeyiz..😂😂😂😂

16.12.2016

Aynen öyle milletimizin itibarı Saray yeter.paramız yok ama itibarımız var çok şükür:)

TÜM YORUMLARI OKU (13)