TBMM’ye sevk edilen dershaneler yasa tasarısıyla eğitim kadroları için işsizlik kapısı açıldı. Tasarıyla 615 personel ‘havuz’a atanacak, 100 bin okul müdürü değişecek, 40 bin öğretmen işinden olacak.
Büyük tartışma yaratan ve bu nedenle seçim sonrasına bırakılabileceği söylenen dershanelerin kapatılmasına ilişkin yasa tasarısı, önceki gece TBMM’ye sevk edildi.
Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun haberine göre; dershanelerin Eylül 2018’e kadar bütünüyle dönüştürülmesini düzenleyen tasarıya göre dershanelerde görevli 40 bini aşkın öğretmen işsizlik riskiyle karşı karşıya.
Dershanelerin dönüştürülmesinin yanı sıra teşkilatla ilgili pek çok önemli değişikliğin yer aldığı tasarıdaki düzenlemeler özetle şöyle:
- “Dershane” tanımı yasadan çıkarılacak. Kanundaki “çeşitli kurslar” bölümüne ise “ortaöğretim veya yükseköğretime giriş sınavlarına hazırlık niteliğinde olmamak” şartı getirilecek.
Kadrolar ‘havuz’a
Dershaneler, 1 Eylül 2015’e kadar faaliyetlerini sürdürebilecek. Dönüşümler, 2017-2018 eğitim-öğretim sonunda tamamlanmış olacak.
Özel okula dönüşecek dershanelere bedelsiz en fazla 25 yıllığına Hazine’den arsa tahsis edilecek.
Dönüşecek dershanelere, resmi okulda okuyan bir öğrencinin devlete maliyeti kadar eğitim öğretim desteği verilecek. Destek verilecek öğrenci sayısına her yıl Maliye Bakanlığı ile MEB ortak karar verecek.
Dönüşüm sürecinin bitiminde özel okul şartlarını sağlayamayan kurumların faaliyetlerine son verilecek.
Dershanelerde çalışan öğretmenler, herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan aylık almamak, çalıştığı işyerinde sigorta primleri ödenmiş olmak, çalışma süresi 1 Temmuz 2015 itibarıyla en az 6 yıl olmak şartıyla bakanlık kadrolarına alınabilecek. Öğretmenler, KPSS’ye girmeyecek ancak mülakatla atanacak. Atanacakları illere MEB’in karar vereceği öğretmenler, sağlık özrü hariç 4 yıl süreyle başka hiçbir ile tayin isteyemeyecek. Bu şartları sağlayan dershane öğretmenlerinin, tüm dershane öğretmenlerinin beşte birinden az olduğu biliniyor. Düzenleme ile 40 bini aşkın öğretmen işsiz kalacak.
Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bazı bakanlık kadroları da kapatılacak. Düzenleme ile 615 personel, “havuz” olarak bilinen “bakanlık müşavirliği” ve “eğitim uzmanlığı” kadrolarına atanarak, fiilen görevden alınmış olacak.
Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren 4 yıl ve daha fazla süredir okul ve kurum müdürlüğü ve müdür yardımcılığı yapanlar, 2013-2014 sonunda görevlerinden ayrılacak. Bu durumda olan 100 bin okul müdürü bulunuyor.
Sansürsüz Haber