Israrla Her Şeye Söylemeyin! Bebeklerde ve Çocuklarda Sağlıklı "Hayır" Kullanımı Nasıl Olmalı?

Günlük hayatımızda en çok kullandığımız kelimelerden biri de 'hayır'dır. Ancak bir bireyin gelişimi sırasında sıklıkla kullandığımız bu kelime ve olumsuz yönergeler, sandığımızdan daha önemli sonuçlar doğurabiliyor. Bir ebeveyn olarak bebeğinizin sağlıklı gelişimi için öncelikli olan sınır koymak değil, güvenli bağlanma ve güvenli ayrılmadır. Peki ama hiç mi hayır demeyeceksiniz? Bebeğinize ya da çocuğunuza nasıl sağlıklı bir şekilde hayır diyebilirsiniz bir bakalım.

Bebeğiniz ya da çocuğunuz için her şeyin en iyisini düşünürken, günlük dilinizde büyük bir hata yapıyor olabilirsiniz.

Çünkü ona aslında mümkün olduğunca, çok çok az bir şekilde 'hayır, yapma' gibi olumsuz yönergeleri söylemelisiniz.

Birey gelişiminde en önemli konulardan biri, 0-2 yaş dönemine denk gelen güvenli bağlanmadır. Bunun devamında ise, bebeğin bireyselleşmesi ve özgürlüğünü keşfetmesiyle birlikte 2 ile yaklaşık 3 buçuk yaş aralığında güvenli ayrılma süreci tamamlanır.

Yani sınır koyma konusu yaklaşık 3 buçuk yaştan sonra gerçekleşmelidir.

Bundan önce yaramazlık olarak görülen her şey, aslında bebeğin gelişimi için gerekli olan bir durumdur ve keşfetmesini sağlar.

Dolayısıyla bu süreçte ona mümkün olduğunca az olumsuz yönergede bulunmamız gerekiyor.

Peki ama bu nasıl mümkün olacak? Her şeyi bebeğin keşfi için uygun hale getirerek elbette!

Onun erişebileceği tüm çekmece ve dolaplarda zararlı olabilecek şeyleri yetişemeyeceği yerlere kaldırın. İlaç, deterjan, kesici alet gibi şeyler kesinlikle ve kesinlikle ya yüksekte ya da kilitli bulundurulmalı.

Ee, hiç mi hayır demeyeceğiz?

Tabii ki diyeceğiz. Ancak mümkün olduğunca az, yani gerçekten gerekli durumlarda.

Onun için hayati risk taşıyan elektrikli aletler, kesici aletler, su dolu kaplar gibi konularda net bir şekilde hayır diyebilirsiniz. Ancak 3 buçuk yaşından önce uzun uzun açıklama yapmanız gereksizdir. Bunun yerine kesin ve sert bir ifadeyle "Hayır, yapma!" demelisiniz.

Her şeye söylemediğinizde bu kararlılıkla hayır dediğiniz şey her neyse, bebeğiniz için çok daha anlamlı olacaktır. Her denemesinde aynı tavrı göstermelisiniz.

Ancak onun için risk oluşturacak duruma yöneldiğinde söylemeniz gerekiyor. Örneğin, pencereye ya da balkona doğru ilerlemesi onun için bir tehlike oluşturmaz, ancak tırmanma ya da eğilme gibi davranış göstermeye kalktığı an kararlılıkla hayır demeli ve tavrınızı korumalısınız.

Böylece o da olmaması gereken bir durum gerçekleştiğinin farkına varacaktır. Ayrıca çocuğum hayır kelimesinden anlamıyor denmesinin de en büyük sebebi, ona her şeyde hayır denmesidir. Böylece kelime onun için anlamını yitirmiş olur.

Birlikte güzel keşifler dileriz! 😅❤️

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Aklımızda Yine Deli Sorular! Anne Karnındaki Bebek Ağlar mı?
Siyah Balon Neyinize Yetmedi? Babyshowerla Başlayan Cinsiyet Partilerinin Geldiği Nokta Artık Şaşırtmıyor!

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler