İşrak Namazı: İşrak Namazı Nedir? İşrak Namazı Ne Zaman Kılınır? İşrak - Duha Namazı Nasıl Kılınır?

Ramazan ayına girilmesiyle birlikte Müslüman vatandaşlar, başta oruç ve namaz olmak üzere çeşitli ibadetlere ağırlık vererek yerine getirmeye başladı. Bu zamanlarda yapılan ibadetler ile iç huzurunu yakalamak isteyen vatandaşlar namaz çeşitlerini araştırmaya devam ediyor. Kuşluk vakti olarak geçen ve İşrak - Duha olarak da adlandırılan vakitte namaz kılınmasının sevabı yıllardır söylenilmektedir. İslam aleminin peygamberi Hazreti Muhammed'in de kıldığı bu namaz çeşidi son zamanlarda araştırmalara konu olmaktadır. Peki, İşrak namazı nedir? İşrak namazı ne zaman kılınır? İşrak namazı nasıl kılınır? Detaylar haberimizde...

İbadetlerin daha yoğun bir şekilde yerine getirildiği Ramazan ayında vatandaşlar, yapılabilecek çeşitli ibadetleri araştırmakta. Son zamanlarda en çok merak edilen konulardan birisi de İşrak namazı oluyor. Duha namazı olarak da bilinen İşrak namazı Müslümanların şu sıralar aramalarında yer alan namazlardan birisi. Peki, İşrak namazı nedir? İşrak namazı ne zaman kılınır? İşrak namazı nasıl kılınır? İşte detaylar...

İşrak Namazı Nedir?

İşrak, Güneşin doğuşundan 30-45 dakika gibi bir süreden sonra başlar. Öğle namazına kadar devam eden süre zarfıdır. Bu zaman aralığında kılınan nafile namazlara işrak/duha veya kuşluk namazı denir. Hazreti Muhammed'in de kıldığı namaz çeşitlerindendir.

İşrak Namazı Ne Zaman Kılınır?

İşrak veya duhâ namazı; güneşin doğup ufukta beş derece yükselmesi ile güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika sonra ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutsîde bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Âdemoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekât nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda seni korumayı tekeffül edeyim.” (Ebû Dâvûd, Tatavvu’, 12)

İşrak Namazı Kaç Rekattır?

Duha namazı; dört, sekiz ve on iki rekât olarak kılınabilir (Müslim, Salâtü’l-müsâfirîn, 78-83). Bununla birlikte en az iki rekât olarak kılınabileceği de açıklanmıştır. Bu namazda iki rekâtta bir selam vermek sevaptır. Ancak dört rekâtta bir de selam verilebilir (Tahtâvî, Hâşiye, s. 395).

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?