İsrail İşgali Altındaki Doğu Kudüs'te Seçime İlişkin Belirsizlik Ve Umutsuzluk Sürüyor

KUDÜS (AA) - ABDURRAUF ARNAVUT - Filistin Yönetimi yapılması planlanan milletvekili ve devlet başkanlığı seçimlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs'ü de kapsaması yönündeki ısrarını sürdürürken burada ikamet eden Filistinliler seçimlerin kendilerine bir fayda sağlamayacağını düşünüyor.

İşgal altındaki Doğu Kudüs'te yaşamlarını sürdüren Filistinliler, 1996 ve 2006 yılındaki milletvekilliği seçimlerinin yanında 2005 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerine de katıldı.

Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinliler kentteki İsrail'e bağlı postanelere giderek oylarını İsrailli memurların gözetiminde kullanmıştı. İsrail tarafı sonrasında bu oyları sayılmak üzere Batı Şeria'daki Filistin Yönetimine teslim etmişti.

Amerika'nın 6 Aralık 2017'de Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından ve 22 Mart'ta yapılacak İsrail seçimlerinin çok yaklaştığı göz önüne alındığında, Tel Aviv'in Doğu Kudüs'te seçimleri düzenlemeyi kabul edip etmeyeceği belirsizliğini koruyor.

  • Filistin yönetimi Doğu Kudüs konusunda ısrarcı

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Filistin Yönetiminin Kudüs Bakanı Fadi El-Hedmi, 'Kudüs, Filistin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır ve başkanlık kararnamesinde belirtildiği gibi Kudüs'te de seçimler yapılacaktır. Geçmişte Kudüs'te seçimler yapıldı. Gelecek seçimler de aynı şekilde Kudüs'te yapılacak.' dedi.

Hedmi, İsrail'in Doğu Kudüs'te seçimlerin yapılmasını engellemesi durumunda ne yapılacağı hakkında bir bilgi paylaşmazken, ismini vermek istemeyen başka bir Filistinli yönetici, AA muhabirine verdiği demeçte, önümüzdeki haftalarda birçok Avrupa ve Arap ülkesinin Doğu Kudüs'teki seçimleri engellemesini önlemek için İsrail'e baskı yapacağı tahmininde bulundu.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçtiğimiz yıllarda birçok kez Kudüs olmadan Filistin seçimlerinin olmayacağını söyledi.

Devlet Başkanı Abbas'ın imzaladığı son seçim kararnamesinde 'Kudüs'teki Filistin halkı ve anavatanın tüm illeri özgür ve doğrudan genel seçimlere çağrılıyor.' ifadelerine yer verildi.

  • Doğu Kudüslüler kendilerini yalnız hissediyor

Doğu Kudüs nüfusunun büyük çoğunluğu, İsrail vatandaşlığına geçmeyi reddediyor; bu sebeple İsrail parlamento (Knesset) seçimlerinde oy kullanma hakları bulunmuyor.

Bunun yanında Doğu Kudüs'te yaşayan Filistinlilere Kudüs'teki İsrail Belediye Meclisi seçimlerinde oy kullanmalarına izin veriliyor, ancak Filistinliler 1967 yılındaki İsrail işgalinden beri bu seçimleri boykot ediyor.

İsrail kanunlarına göre, Doğu Kudüs Filistinlileri, İsrail vatandaşı sayılmıyor.

İsrail'in Doğu Kudüs'teki Filistinlilere karşı artan olumsuz siyaseti göz önüne alındığında, şehrin Arap sakinleri, Filistin yönetiminde şehirdeki mevcut durumu değiştirecek gücü göremediğini söylüyor.

Kudüslüler bu konuda büyük bir hayal kırıklığını ifade eden olumsuz görüşlere sahip.

AA muhabirine konuşan eski şehir Doğu Küdüs'te restoran sahibi olan Salah eş-Şavis, 'Biz kimse tarafından tanınmayan Kudüslüler gibiyiz. İsrail de tanımıyor; Filistin de. Kudüs yalnızdır.' diye konuştu.

'Seçimlerin bir işe yarayacağını sanmıyorum. Yüzler değişecek ama Kudüs İsrail ve ABD'nin hedefi olarak kalmaya devam edecek. Kudüs sakinlerine gelince, onlar bu çatışmada yalnız.' diyen Saviş, insanlar arasındaki direnç unsurlarının tükendiğini belirterek, Doğu Kudüs'te seçimler yapılsa da yapılmasa da kimse tarafından yardım görmediklerini söyledi.

  • 'Bana yardım etmek isteyen insanları seçmek istiyorum'

Şahsi olarak seçimlere katılmayacağını kaydeden Saviş, 'Tabi ki katılmayacağım çünkü ben bana yardım etmek isteyen insanları seçmek istiyorum; onlar zaten bize bir fayda sağlayamayacaklar. Gelecek seçimler Filistin halkına yeni bir komplo' şeklinde konuştu.

AA'ya konuşan Doğu Kudüslü Ümmü Şadi el-Muhtesib ise, 'Ne zaman seçimler yaklaşıyor ancak o zaman Filistin yönetiminin adı Doğu Kudüs'te duyuluyor. Kudüs ahalisi için seçimlerin bir şey değiştireceğine inanmıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Seçimlerin bir fayda sağlamayacağını ifade eden Muhtesip, 'Seçimlere katılmayacağım. Niye katılayım ki? Bize bir şey sunduklarında biz de katılırız, ancak onlar Filistinlilerin mallarını kendileri için çalıyorlar.' dedi.

Muhtesib ayrıca seçimlere düşük katılımının esas sebebinin ise İsrail'in önleyici önlemleri olduğunu belirterek, 'Kudüslüler de, tıpkı Batı Şeria ve Gazze Şeridi halkı gibi özgür, adil ve düzenli seçimlere katılmak istiyor. Bu nedenle Kutsal Kudüs'te daha iyi ve daha onurlu yöntemler ve oy kullanmanın zamanı geldi.' ifadelerini kullandı.

  • En son 2006 milletvekilliği seçimleri yapıldı

Filistin Seçim Komisyonunun verilerine göre, en son 2006 yılında yapılan Filistin parlamento seçimlerine 360 bin Filistinlinin yaşadığı Doğu Kudüs'te 18 binden fazla seçmen katıldı.

2006 yılındaki seçimlerden sonra İsrail, Hamas listesinden seçimi kazanan temsilcileri tutuklamış ve daha sonrasında ise Doğu Kudüs'teki ikametlerini iptal ederek Batı Şeria'ya göndermişti.

Seçim Komisyonuna göre, 2006 yılında yapılan milletvekilliği seçimlerinde Kudüs banliyölerinde 14 sandık merkezi kuruldu.

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
Görüşme Esnasında Erkeğe Maddi Sorular Sorulmasını Destekleyen Kadın Tepkilerin Odağında