İsrail'in Kerry'yi Dinlediği İddia Ediliyor

Alman Der Spiegel dergisine göre, geçen yıl İsrail ve Filistin heyetleri arasında arabuluculuk yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin telefonları İsrail istihbaratı tarafından dinlendi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin geçen yıl Ortadoğu barış sürecine ilişkin yaptığı bazı telefon görüşmelerinin İsrail istihbaratınca dinlendiği iddia edildi.

Der Spiegel'in istihbarat kaynaklarına dayandırdığı habere göre, geçen sene İsrail ve Filistin heyetleri arasında arabuluculuk yapan ve çok sayıda Arap ülkesiyle görüşen Kerry'nin telefonları İsrail istihbaratı tarafından dinlendi.

Ortadoğu barış müzakereleri kapsamında üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmelerde sadece şifreli hat kullanmayan Kerry'nin, yoldayken bazı görüşmelerini normal telefonla yaptığı, bunların da uydu üzerinden İsrail tarafından dinlendiği öne sürüldü.

İsrail hükümetinin, dinlemeler sayesinde Kerry'nin yaptığı görüşmelerden detaylı bilgi sahibi olduğu ve bu bilgileri müzakerelerde kendi avantajı için kullandığı kaydedildi.

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı ile İsrail makamlarının dinleme iddialarına ilişkin açıklamada bulunmak istemediği kaydedildi.

Kerry'nin şifreli olmayan telefondan yaptığı görüşmelerin İsrail'in yanı sıra başka bir ülkenin istihbarat servisi tarafından da dinlendiği, bu ülkenin Rusya ya da Çin olabileceği öne sürüldü.

Kerry ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Ortadoğu barış müzakereleri ve Gazze konularında yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen, ABD Kongresi, İsrail'in 'Demir Kubbe' füze savunma sistemine 225 milyon dolar maddi destekte bulunulmasını geçen cuma günü onaylamıştı.

Kerry müzakereler için arabulucu olmuştu

İsrail - Filistin barış müzakereleri üç yıllık aradan sonra ABD’nin arabuluculuğuyla Temmuz 2013’te yeniden başladı. Barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlendi.

Ancak görüşmeler bir süre sonra çıkmaza girdi. İki taraf arasındaki kriz İsrail tarafının Filistinli tutukluları serbest bırakmayı ertelemesiyle başladı.

ABD arabuluculuğunda varılan anlaşma gereği İsrail 103 Filistinli tutukluyu bırakacaktı. Barış görüşmeleri için karşılıklı jest olması nedeniyle Filistin de daha önce BM Genel Kurulu'nda oylamayla kazandığı 'devlet' statüsü gereği BM kurumlarına üyelik başvurusunu ertelemeyi vaat etti.

İsrail, nisan ayında Hamas ile Fetih hareketi arasında ortak hükümet kurulmasına yönelik anlaşmayı bahane ederek müzakereleri askıya aldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"