İsrail'de Yangınlar: On Binlerce Kişi Evlerini Terk Etti

İsrail'de 2 aylık kuraklığın ardından salı günü Kudüs dahil 13 noktada çıkan yangınlar, rüzgarın da etkisiyle genişledi. İsrail polis şefi bazı yangınlarda 'kundaklama şüphesi' olduğunu söylerken, Başbakan Binyamin Netanyahu da bu tür saldırıları 'terör' olarak nitelendirdi.  Yangınlar nedeniyle on binlerce kişi evlerini tahliye etmek zorunda kalırken, Filistin İslami Hareketi, İsrail'de yaşayan Arapların, evlerini terk eden Yahudilere yardıma hazır olduğunu açıkladı.

İsrail'de salı günü Kudüs dahil 13 noktada çıkan yangınlar, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Ülkenin üçüncü büyük kenti olan Hayfa'da 80 bin kişi evini boşalttı.

BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, İsrail güvenlik güçleri, iki aydır süren kuraklığın ardından gelen yangınlar ile ilgili olarak kundaklama şüphesiyle 12 kişiyi gözaltına aldı.

Şimdiye kadar ciddi bir şekilde yaralanan olmasa da duman zehirlenmesi nedeniyle tedavi altına alınanlar oldu.

Türkiye, Filistin, Rusya, Yunanistan, İtalya, Hırvatistan ve Kıbrıs, yangınların söndürülmesi için toplamda 10 uçak gönderiyor.

Türkiye, İsrail’in yardım çağrısına cevap vermiş, dün Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 'İsrail’de 22 Kasım'da başlayıp hızla yayılan orman yangınını söndürmeye yönelik çabalara katkıda bulunmak üzere ülkemiz de yangın söndürme uçağı göndermektedir' denilmişti.

Sosyal medyada da yangınlar Arapça olarak #İsrailYanıyor etiketiyle en fazla tweet atılan etiketler arasına girdi.

Netanyahu, "Kundaklama nedeniyle çıkan her bir yangın her halükarda terör eylemidir. Biz de buna öyle yaklaşımda bulunacağız" açıklamasını yaptı.

Filistin Sivil Savunma İdaresi, yardım teklifinde bulundu. Filistin yönetimi, İsrail'den olumlu karşılık geldiğini açıkladı.

İsrail'de Araplar 'yardıma hazır'

İsrail’deki Müslüman Araplar tarafından kurulan İslami Hareket’in Güney Kanadı Başkanı Yardımcısı Mansur Abbas, “Topluluğumuzdan onlarca kardeşimiz, yangın zedelerine yardım sağlamak ve onları evlerinde ağırlamaya hazır olduklarını belirtti” açıklamasını yaptı.

AA ve BBC Türkçe 

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı