Isparta'da Yaşanan Felaketin Nedeni Özelleştirmeler mi?

AKP’nin 'kalite ve ucuzluk getirecek' dediği elektrik dağıtımında özelleştirme, Isparta’da yaşananların ardından tartışma konusu oldu. Şirketlerin yeterince denetlenmediğini belirten uzmanlar 'Elektrik mutlaka kamu hizmeti olmalı.” dedi.

Isparta’da 3 Şubat’ta başlayan kar yağışı hayatı felç etti. AKP idaresindeki belediye karla mücadelede etkisiz kalınca felaket daha da büyüdü. 

Yağış nedeniyle kırılan ağaç dalları elektrik direklerini yıkarken teller üzerinde biriken buz tabakası, elektrik direklerinin yamulmasına yol açtı. 

Elektriksiz kalan kent günlerce karanlığa mahkûm edildi.

Şirketler denetlenebiliyor mu?

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan şirketleri denetleme yetkisini alan TEDAŞ, 2018 yılında 11 elektrik dağıtım firmasının 2017 yılına ait denetimlerini yaptı. Kalan 10 elektrik dağıtım firması için ise herhangi bir rapor hazırlanmadı. 

Bakanlık, denetimi yapılmayan şirketlerin 2019 yılı içerisinde denetlenmek üzere programa alındığını savundu. Denetimsizlik 2019 yılında da sürdü. Dağıtım tesislerinde, İşletme Hakkı Devir Sözleşmesi’ne göre malik sıfatıyla TEDAŞ tarafından yapılması gereken kontrol faaliyetlerinin yapılmadığı anlaşıldı. Elektrik dağıtım şirketlerinin dağıtım tesislerine ilişkin yapacakları bakım-onarım faaliyetleri ve bu faaliyetlerin denetlenmesine ilişkin TEDAŞ tarafından yapılan idari düzenlemenin, TEDAŞ’ın bu hususta yasal yetkili olmadığı gerekçesiyle elektrik dağıtım şirketleri tarafından iptali için dava açıldığı tespit edildi. 

2019 yılında şirketlerle davalık olan TEDAŞ’a yönelik benzer davaların 2020 ve 2021 yıllarında da sürdüğü bildirildi.

"Yatırımların denetimi yetersiz"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Enerji Çalışma Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Daimi Çalışma Grubu (EDÇG) Başkanı Nedim Bülent Damar, Isparta’da yaşananları ve elektrik dağıtım işinin özelleştirilmesinin getirdiklerini BirGün’e değerlendirdi. 

Türkyılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin yapmaları gereken yatırım miktarlarının her sene EPDK tarafından belirlendiğini belirterek, “Ancak bu yatırımların yapılıp yapılmadığının denetlenmesi konusunda yetersizlik söz konusu” dedi. 

Çok ağır hava koşullarında noktasal elektrik kesintilerinin yaşanabileceğini ifade eden Türkyılmaz, “Bütün bir kentin elektrikten yoksun kalması kabul edilemez” diye konuştu. Isparta’da yaşananların, bir acil durum planı olmadığını ortaya koyduğunu savunan Türkyılmaz, “Isparta’daki şirket, sektördeki büyük oyunculardan bir tanesi. Bir duyarsızlık söz konusu maalesef. O bölgede büyük bir sanayi kuruluşu olmuş olsaydı daha fazla gürültü kopabilirdi” ifadelerini kullandı.

Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş'nin arkasından kamu ihaleleriyle tanınan şirketler çıktı 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

"Elektrik mutlaka kamu hizmeti olmalı"

EMO Enerji Daimi Çalışma Grubu (EDÇG) Başkanı Nedim Bülent Damar ise şunları kaydetti: “Özelleştirmelerin elektriğin kaliteli ve daha ekonomik şekilde yurttaşa ulaştırılması amacıyla yapıldığı söylendi. Fakat etrafımıza baktığımızda, Türkiye’nin hemen hemen her noktasında herkes elektrik faturalarından şikâyetçi. Faturalar alım gücene kıyasla çok yüksek. Özelleştirmelerden önce de elektrik faturalarıyla ilgili şikayetler oluyordu ancak hiçbir zaman bu kadar bir artış yaşanmamıştı. Bu denetimsizlik kesintileri de bir sürü başka sorunları da beraberinde getiriyor. Bunun için elektrik mutlaka kamu hizmeti olmalı.”

Ayrıca bakınız 👇

2022 Yılında Isparta'nın Günlerce Elektriksiz Kalmasına Tepkiler Yükseliyor
Yaklaşık 4 Gündür Elektriksiz Kalan Isparta'nın İçler Acısı Halini Gözler Önüne Seren İnsanlar

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
YORUMLAR

Birileri yemek yiyiyor diye Linç Kampanyası başlatanlar da Isparta'da yaşıyorlar sanırım. Elektrik olmadığı için linç kampanyası başlatamıyorlar zaar 🙄🙄🙄

07.02.2022

Bişey olmaz la gerekirse tezek yakarız diyenler değil mi bunlar. Sonuçta son seçimde %38'i AKP ye %31'i MHP ye oy vermiş. böööök oyunu bozacaazzzz yeeeen

07.02.2022

Türkiye'de insan merkezli değil sermaye merkezli bir ülkedir. Dolayısıyla zarar ediyor gerekçesi ile özelleştirilen yerleri alan bir firma, bu zararı bir şekilde kapatmak zorunda. Bu da bir çok şeyi kısmakla mümkün. Örneğin, zarar ediyor diye satılan termik santrali alan şirket, filtre kullanmayarak maliyetten kısma yoluna gider. Sonra hükümet filtre kullanmadığı için santrali mühürler.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ