İspanya Ötanazinin Yasallaştığı 8'inci Ülke Oldu

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin girişimiyle hazırlanan, ötanazinin yasallaştırılmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi.

İspanya'da 20 yılı aşkın süredir siyasi tartışmalara neden olan ötanazi yasası, senatonun ardından mecliste de kabul edilerek yasallaştı.

Mecliste 350 milletvekilinden 202'si 'evet', 141'i 'hayır' ve 2'si 'çekimser' oy kullanırken, 5 milletvekili de oylamaya katılmadı.

Yasaya, ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi ile aşırı sağ görüşlü Vox partisi karşı çıktı.

Üç ay sonra yürürlüğe girecek ötanazi yasasından yararlanabilmek için İspanyol vatandaşı ve 18 yaşından büyük olmak gerekiyor.

Sağlık Kurulu'nun onayı gereken ötanaziyi, Ulusal Sağlık Sistemi'ne kayıtlı olan, tedavisi mümkün olmayan, fiziksel veya zihinsel büyük acıya maruz kalan, çaresiz hastalıklara yakalananlar talep edebilecek.

Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada, Kolombiya, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın ardından ötanazinin yasallaştığı 8. ülke İspanya oldu.

Ötanazi karşıtları ve yandaşları gösteri yaptı

Diğer yandan ötanazi yasasının oylandığı sıralarda meclis binası dışında ötanazi karşıtları ve yandaşları ayrı ayrı gösteri düzenledi.

Meclis binasının karşısında toplanan ötanazi karşıtı gruplar, "Ölüm hükümeti" yazılı pankart açtı.

AA muhabirine konuşan göstericilerden Gabriela, 'Bu hükümetin utanması yok. Hastaları iyileştirmeye yatırım yapmaktansa, ölümlerini kolaylaştırıyor.' dedi. Başka bir gösterici Maria da 'En fazla yardıma ihtiyacı olanlara, yaşam hakkı olanlara ölüm sunuyorlar. Biz her yaşamın onurlu olduğunu savunuyoruz.' ifadesini kullandı. Raphael adlı gösterici de 'Bu, suç sayılması gereken bir yasa. İnsanların öldürülmesini yasallaştırıyor. Bu, hak filan değil. İnsan olmanın temeline aykırı.' yorumunda bulundu.

"40 yıldır mücadele veriyoruz"

Ötanaziye destek veren bir grubun gösterisine katılan Madrid'de yaşayan İsveç vatandaşı Sofia ise 'Bu yasanın çıkması için 40 yıldır mücadele veriyoruz. Ağır hastalıklarda veya nefes almak dışında yaşamadığın durumlarda ne zaman, nasıl ve nerede ölmek istemek bir haktır. Anketlere baktığınızda aslında Avrupa'nın hemen hemen tüm ülkelerinde halkın çoğunluğu ötanaziden yana ama siyasetçiler bu konuyu gündeme getirmek istemiyorlar.' diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir 👇

Siyasi Tarihimizde 25 Parti Kapatıldı: HDP'nin Kapatılma Davası Nasıl İlerleyecek?
'Gazi Yakınıyım' Demişti: İmamoğlu'na Şehitlikte Tepki Gösteren Kişi Eski İBB Çalışanı Çıktı
Son 5 Yılda Dikkat Çeken Artış: Türkiye Hızla Yaşlanıyor

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
18.03.2021

Yaşlılıkta elden ayaktan düşünce kimseye muhtaç kalmamak için bende ötenazi hakkım olsun isterdim, günlük ihtiyaçlarını bakımını yerine getiremiyorsun veya hastasın fiziksel ve psikolojik acı çekiyorsun ne anlamı var daha yaşamanın. Ötenazi yaşlı ve hasta insanlar için özgür iradesi ile verebileceği bir hak olmalı.

18.03.2021

Bununla ilgili çok güzel bir İspanyol filmi vardı 'Mar Adentro' boyundan aşağısı felçli bir adamı konu alan. Her ülkede ötenazi hakkı olmalı.

Pasif Kullanıcı
18.03.2021

Yasal olmalı tabi, dünyanın her yerinde yasal olmalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ