İspanya Meclisi'nden Filistin Kararı

onedio.com

İspanya Meclisi, Filistin devletinin tanınması konusunda, hükümete tavsiye kararı sunulmasını oy birliğiyle kabul etti. Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, kararı ‘tarihi’ olarak niteledi.

PSOE tarafından sunulan ancak meclisteki tüm siyasi parti gruplarının oy birliğini elde etmek için iktidardaki Halk Partisi'nin (PP) müdahalesiyle bazı değişikliklere uğrayan Filistin devletinin tanınmasına yönelik tavsiye kararı 319 evet, 2 hayır ve 1 çekimser oyla kabul edildi.

Filistin devletinin tanınmasına yönelik İspanyol hükümetine tavsiye niteliği taşıyan karar, İspanyol meclisinde bir ilk olması açısından önem taşıyor.

Orta Doğu'daki barış sürecinin küresel ve kalıcı bir çözüme ulaşması için, 'Filistin'in egemen bir devlet olarak tanınmasının başta AB olmak üzere uluslararası toplumda teşvik edilmesini' savunan İspanya Meclisinde onaylanan kararda, 2015-2016 yıllarında BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi olacak İspanya'nın bu dönemde 'adil ve kalıcı çözüm teklifleri' getireceği taahhüt edildi.

PSOE'nin sunduğu ilk karar metninde yer alan 'Filistin devletinin tanınması' kelimesini 'tanınmasının teşvik edilmesi' yönünde değiştirmek isteyen PP'nin bu ısrarı son anda engellendi. PP buna rağmen, İsrail'den gelebilecek tepkileri azaltmak için, 'İsrail devletinin meşru çıkarları, endişeleri ve arzuları da dikkate alınmalıdır' şeklindeki bir ifadeyi de onaylanan karar metnine ekledi.

Meclisteki oturuma İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da katıldı. Margallo yaptığı kısa konuşmada meclisteki siyasi partilere teşekkür ederek, İspanyol hükümetinin İsrail-Filistin meselesinin kalıcı çözümü, Orta Doğu'da barış ve istikrar için çalışacağını ifade etti.

Bu arada muhalefetteki Birleşik Sol (IU), Yeşiller (ICV), Galisya Milliyetçi Bloğu (BNG) partileri ve Çoğulcu Sol grubunun sunduğu, 'Bu yasama döneminin bitiminden önce (2016) Filistin devletinin tanınmasını' isteyen öneri ise geri çekildi. İsrail devletinin bu zamana kadarki tutumunu sert dille eleştiren muhalefet partilerinin meclis sözcüleri, Filistin devletinin tanınmasının vaktinin geldiğini vurgulayıp, kabul edilen kararın yeterli olmadığını savunsa da, herşeye rağmen Filistin devletinin tanınmasına ve barışa yönelik bir adım olarak değerlendirmelerinden dolayı karara destek verdiklerini açıkladı. Muhalefetteki milletvekilleri, İspanyol hükümetine en kısa zamanda Filistin devletinin tanınması çağrısını yaptı.

Ülkede ana muhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Trinidad Jimenez, İspanya meclisinin Filistin devletinin tanınması yönünde, hükümete tavsiyede bulunan kararını 'tarihi' olarak niteledi.

Jimenez, meclisteki oturum sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Çok önemli, siyasi, tarihi ve sembolik değeri olan bir karar alındı. İspanyol meclisinin tarihinde ilk kez tüm siyasi parti grupları Filistin devletinin tanınmasından yana bir kararı oy birliğiyle aldı. Bu kararla İspanyol hükümetinden Filistin devletini tanımasını istedik.” dedi.

Alınan kararla İsrail’e açık bir mesajı yollamak istediklerini söyleye Jimenez, “İsrail, müzakere masasına oturmalı, İsrail ile Filistin arasında kalıcı bir anlaşmaya varılmalıdır. Birlikte barış içinde yaşamanın yollarını bulmak zorundalar' dedi.

İspanyol meclisinin aldığı kararın AB için de bir dönüm noktası olacağını söyleyen Jimenez, 'Bugün için en büyük adım, İspanya'daki tüm siyasi parti gruplarının Filistin devletinin tanınmasından yana görüş belirtmesidir” diye konuştu.

  • AA

Popüler İçerikler

Devlet Tiyatrolarında Kriz! Genel Müdür Tamer Karadağlı'nın Açıklamalarının Ardından Oyuncular Tepkili
Şova Devam! Dilan Polat Kocası Engin Polat'ın Namaz Kılmaktan Moraran Dizlerini Gösterdi
Galatasaray'da Mauro Icardi Oynamadığı Derbiye Damga Vurmayı Başardı