Savunucularının verimliliği artırma, çalışanların sağlığını iyileştirme ve iklim değişikliğiyle mücadele yolu olarak sunduğu çalışma düzeni, salgının iş-özel hayat dengesi, tükenmişlik gibi meseleleri öne çıkarmasıyla daha da önem kazandı.
1919’da Barcelona’daki 44 günlük grevin ülkenin günde sekiz saat çalışma düzenine geçmesiyle sonuçlandığı İspanya’da sol kanat partiler projeyi destekliyor.
Teklifi sunan parti lideri Inigo Errejon, İspanya’daki işçilerin Avrupa ortalamasının üstünde sürelerde çalıştığını vurgulayarak “Ancak en üretken ülkelerden biri değiliz. Daha fazla çalışma saatleri daha iyi çalışma anlamına gelmez” dedi.
Pilot uygulamanın detayları hükümetle görüşülecek olmakla birlikte, Mas Pais azaltılmış saatler denemesinde şirketlerin minimum riskle geçiş yapabilecekleri üç yıllık, 50 milyon avroluk bir proje önerdi. Buna göre bir şirketin dört günlük çalıma düzenine geçişinin maliyetinin ilk yıl yüzde 100’ü, ikinci yıl yüzde 50’si, üçüncü yıl yüzde 33’ü karşılanabilecek.
Partiden Hector Tejero, bu desteklerle 200 şirkette 6 bine kadar çalışanın projeye dahil olabileceğini hesapladıklarını belirtti. Tejero, kırmızı çizgilerinin ise ‘gerçekten çalışma saatlerinin azalması ve herhangi bir şekilde iş ya da maaş kaybı olmaması’ olarak ifade etti.
Birçok Avrupa ülkesi 4 gün çalışma üzerine çalışmalar yaparken ben neden Cumartesi dahi çalışmak zorunda kalıyorum anlamıyorum. Devletimizin acilen haftalık çalışma saatini 40 saate çekmesi gerekiyor. 45 saat çalışma mı olur? 2003 yılında düzenlenmiş. Kamuda ise 40 saat. Gerçi bu devlet neyi düzeltmiş ki bugüne kadar, umut bırakmadınız insanda.
Haberi okuyan benim ; Haftada sekiz gün çalıştırılmaya mahkum bırakılmam ..