Ispanak Zehirlenmelerinin Ardından Türkiye'de Gıda Güvenliği Gündemde: Denetimler Yeterli mi?

Son günlerde yaşanan ıspanak zehirlenmelerinin ardından, Türkiye'de gıda güvenliği uygulamaları yeniden gündeme geldi. Uzmanlar, mevzuatların yeterli ancak denetlemelerin ise yetersiz olduğunu ifade etti.

Ispanak zehirlenmelerinin nedeni 'yetersiz denetim' mi?

DW Türkçe'nin haberine göre, 100'ün üzerinde vatandaşın hastaneye kaldırılmasına neden olan ıspanak zehirlenmelerinin ardından, gıda güvenliği ve yetersiz denetim tartışmaları gündeme geldi.

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zafer Şenyurt, yaşanan olayların münferit vakalar olmadığını ve denetim süreçleri ile ilgili bir problem olduğunu söyledi.

'Bu kadar kontrol noktasından bu ürün nasıl mutfağa kadar girmiş?'

Türkiye'de denetim sisteminin, kağıt üzerinde mevzuatlar çerçevesinde belirlenmiş olduğunu belirten Şenyurt, kontrol zincirinin hiçbir aşamasında yabani otların fark edilememesi durumuna işaret ederek, 'Bu kadar kontrol noktasından bu ürün nasıl mutfağa kadar girmiş ve tüketilmiş. Tüketici nasıl fark edecek, bu kadar birbirine benzeyen ürünü? Tüketici tabii ki dikkatli olmalı. Ama aslolan, denetim sisteminde bir sıkıntı olduğu' yorumunu yaptı.

'Doğru hasat için ziraat mühendisi istihdamı, çiftçi ve işçinin eğitilmesi gerekli'

Tüketiciyi Koruma Derneği Genel Başkanı Aziz Koçal da, Şenyurt gibi gıda denetimlerinin yetersizliğine işaret etti ve buna ek olarak, ekonomik nedenlerden ötürü hasatın çiftçi olmayan kişilere yaptırıldığını belirtti.

Koçal, doğru hasat yapılması durumunda yabani otların karışmasının söz konusu olamayacağını ifade ederek, doğru hasatın yapılması için arazilerde yeteri kadar ziraat mühendisinin istihdamı, çiftçi ve işçinin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

674 bin işletmeyi denetleyen gıda mühendisi sayısı 2 bin 500 civarında

Türkiye'de kayıtlı ve onaylı işletme sayısının 674 bin 409 olduğunu söyleyen Zafer Şenyurt, buna karşın bu işletmeleri denetlemekle yükümlü çalışanların sayısının ise 6 bin 825 olduğunu belirtti. Denetleyen arasında gıda mühendisi olanların sayısı ise 2 bin 500 civarında. 

Türkiye'de iyi tarım politikaları üretildiğini ve düzenlemelerin Avrupa Birliği mevzuatıyla da uyumlu olduğunu vurgulayan Şenyurt, buna karşın gıda işletmelerinin yılda en az bir kez denetlenebildiğini belirtti.

İstanbul'da görülen ve ardından Tekirdağ'a sıçrayan ıspanak zehirlenmesi vakaları paniğe neden oldu.

İstanbul'da Ispanak Paniği: 'Zehirlenmeye Araya Karışan Yabancı Otlar Neden Oldu'

Popüler İçerikler

Öğretmen Olmak İçin Şartlar Değişiyor: Öğretmenler Artık Üniversiteden Sonra Atanamayacak!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Türkiye'den İsrail Kararı: Türkiye, İsrail ile Tüm Ticari İlişkilerini Durdurdu
YORUMLAR

Denetim : Kanka biz ziyarete gelcez önlemleri alında para cezası yazmıyalım. Şirket : Tamam kanki hazırlıklar başladı :D

06.11.2019

sorunu dogru analiz etmis, turkiyede pek cok denetim gostermelik yapiliyor, burokratik hammaliye olarak goruluyor. ciftci bir tandigimiz devletten tesvik almak icin basvurdugunda toprak analizi istenmis, ordaki gorevli yol kenarindan toprak al getir demis. halbuki o toprak analiziyle toprakda hangi mineralin zengin, hangisinin eksik oldugunu gormek mumkun, topragin hangi ekine uygun oldugunu, hangi gubrenin daha fazla verilmesi gerektigini bilmek mumkun. ama o analiz sadece burokratik bir engel olarak degerlendiriliyor. ciftcinin, devlet mekanizmalarinin calisma zihniyeti bu sekilde. o ispanaklarin pek cok denetim noktasindan gectigine eminim. her denetimde bakmadan kagida imza atilarak gondermislerdir. nasilsa hersey kagit uzerinde.

05.11.2019

dünyanın en pahalı enerjisini kullanan dünyada en yüksek vergileri ödeyen bu halka bari iyi gıda yedirin yediğimiz içtiğimiz herşey sahte hastalıklı

TÜM YORUMLARI OKU (12)