Gazeteci İsmail Saymaz, 'AFAD depremden 36 saat sonra TSK’dan yardım istedi' yazısı üzerine ses kaydı paylaşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'ya belgeyle yanıt verdi.
Gazeteci İsmail Saymaz, 'AFAD depremden 36 saat sonra TSK’dan yardım istedi' yazısı üzerine ses kaydı paylaşan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı'ya belgeyle yanıt verdi.
Yerine Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çıkarıldı. AFAD koordinatörlüğünde uygulanan planda TSK, ‘Ana Çözüm Ortağı’ değil, ‘Destek Çözüm Ortağı’ olarak konumlandırılıyor.
Saymaz, “Merkez üssü Kahramanmaraş Pazarcık olan deprem, 6 Şubat’ta saat 04.17’de meydana geldi. AFAD, 35 saat 56 dakika sonra TSK’dan yardım istedi” dedi.
Ünlü gazeteci ayrıca 16.13’te TSK’ya geçilen ‘Hizmete Özel’ mesajında arama kurtarma için personele ihtiyaç duyulduğunun belirtildiğini yazdı.
Kayıtta, deprem günü AFAD'dan aradığını kaydeden bir görevli 'Albayım' diye hitap ettiği askerden, İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa ve İzmir’deki ekipleri yönlendirmek için hava aracına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, şöyle diyor: “Biz İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa buradaki ekipleri yönlendirmek için hava araçlarımızın görevlendirilmesi gerekiyor. Size zahmet. Ona göre bir çalışma yapabilir misiniz. 7-8 hava aracı lazım bize.”
Hava Komutanlığı Harekat Merkezi’nin 7 Şubat’ta saat 21.35’te bağlı komutanlıklarına gönderdiği ‘Çok Acil’ mesajın ‘ilgi’ bölümünde “İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın 071613C SUB 23 TSG’li Mesajı” ifadesi yer alıyor.
Mesajda şöyle deniliyor: “Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem felaketi sonrasında yapılan çalışmalara destek vermek üzere personele ihtiyaç duyulduğu ve arama kurtarma konusunda uzman/gönüllü yeterli sayıda personelin yapılan çalışmalara destek vermek amacıyla görevlendirilmesi ilgi mesajı ile talep edilmiştir.”