İşlerini Bir Türlü Yoluna Koyamayanların Planlı Hareket Edebilmeleri İçin En Etkili Çözüm Yolu: Bullet Journal

Bullet Journal kullanmayı alışkanlık haline getirdikten sonra planlı programlı bir insan olmamanız için hiçbir neden kalmayacak...

Yapılan araştırmalara göre insan beyninde her gün 50.000 ila 70.000 arası düşünce oluşuyor.

Haliyle aynı anda birçok şey yapmak isteği de beraberinde geliyor. Bu da gün içerisindeki verimlilik sürenizi etkiliyor. Günümüzde sürekli meşgul olan insanlarda bu her geçen gün daha da artış gösteren bir durum. Aynı anda birçok işe odaklanmanız gerekebiliyor.

Gün içerisinde birçok yeni kararlar alıyor, bunları gerçekleştirmeyi umuyorsunuz.

Sürekli yapılması gereken işleriniz oluyor. Bu işleri de belli bir düzene ve sıraya göre bitirmeniz gerekiyor. İşler istediğiniz gibi gitmediği takdirde kontrolü kaybetmiş gibi hissederek düşünceler ve stresle baş etmek durumunda kalabiliyorsunuz. Böyle durumlarda bir kontrol sistemi gerekiyor.

Kontrol sistemini sağlamak için kullanılan en iyi çözümlerden birisi 'Bullet Journal'.

'Bullet journal' ya da kısa ismiyle 'BuJo', küçük yaşlarda öğrenme güçlüğü çeken 'Ryder Carroll' tarafından odaklanmak, üretken olmak, planlı hareket edebilmek ve düzen sağlamak için çözüm ararken deneme yanılma yoluyla ortaya çıkan bir yöntem. BuJo geçmişi takip etmek, şimdiyi düzenlemek ve geleceği planlamak için oldukça etkili bir not tutma sistemi.

Zamanı iyi değerlendirmek için plan yapmak işinizi oldukça kolaylaştıran bir durum.

BuJo bir deftere renkli kalemlerle çizim yaparak, rengarenk çıkartmalar yapıştırarak, belirgin bir yazıya sahip olan kalemler kullanarak oluşturuluyor. Tabii ki defter kullanmak istemeyenler için telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlarda BuJo uygulamaları da mevcut. 

Ama kalem ve defter kullanarak hazırlanan BuJo'nun daha etkili olduğu biliniyor. Özellikle de renkleri kalemler ve görsellerle tutulan notların akılda kalıcılığı daha fazla oluyor. Böylece yapmanız gerekenleri daha rahat hatırlamanızı sağlıyor.

Hem bir yapılacaklar listesi, hem de bir planlayıcı olmasının yanı sıra bir de günlük işlevi görüyor.

Bir yıl boyunca düşüncelerinizi unutmamak ve ruh halinizin ne gibi değişimlere uğradığını görmeniz için de güzel bir çözüm yolu. Alışkanlıklarınızı, yapmak istediğiniz etkinlikleri, gitmek istediğiniz yerleri ve daha birçoğunu gözlemleyebiliyorsunuz.

BuJo, motive edici şekilde dizayn edilmesiyle ajanda tutma yönteminden ayrılıyor.

Oldukça hevesli başlamanıza rağmen bazı zamanlar, yapamadığınız ya da bitiremediğiniz planlarınız olsa da moralinizi bozmadan devam etmeniz gerekiyor. Önemli olan akışı kabullenerek kaldığınız yerden devam edebiliyor olmanız.

BuJo’nun kişiselleştirilebilir olması, size kendinizi özel hissettiriyor. Günlük hayatta her insanın ayrı ayrı stresleri olduğu için her kesim insana hitap eden bir uygulama. Bazı kişiler sadelikten yana olsa da bazı kişiler defterlerini sanat eserine dönüştürüyor.

Özellikle obsesyonları ve anksiyetesi olan kişiler için tavsiye ediliyor.

Bullet Journal hazırlamak için yapmanız gerekenlerse çok basit.

  • Beğendiğiniz, içinize sinecek bir defter almak

  • Takip amaçlı defterin sayfalarını numaralandırmak (Kendinden numaralı bir defter alabilirsiniz)

  • İlk sayfada içindekiler kısmı eklemek (Ekleyeceğiniz yeni planları içindekiler kısmına yazarak sayfa numarası belirtebilirsiniz.)

  • Anahtar kelimeler kullanarak planlama için başlıklar belirlemek

  • 'Future Log' yani yıllık takvim koymak (Bu takvim sayesinde işlerinizin kronolojik sıralamasını görebilirsiniz ve etkinlik takibi yapabilirsiniz.)

  • Aylık sayfalara günleri sıralamak (Yanlarına önemli planlarınızı yazabilirsiniz. O ay için sizi motive edecek bir cümle de ekleyebilirsiniz.)

  • Günlük planlarınız için birer sayfa ayırmak (Bu kısımda gün içerisinde yapmak istediğiniz şeyleri çizimler, rengârenk görseller ve mini mini notlarla verebilirsiniz.)

'Amaan ben uyamam, sonunda yine boşlarım kesin' gibi düşünceleriniz varsa bir yerden başlamak için geç olmadığını belirtmek isteriz...

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Derbi Öncesi Çok Konuşulacak Açıklama: ''Hakemlerle İlgili Kaygım Var''
TÜİK, Ekim Ayı Enflasyonunu Açıkladı: Yıllık 48,58'e Geriledi! Kira Zam Oranı da Belli Oldu
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
YORUMLAR
12.03.2020

Programa uymak mesele değil, asıl mesela ayrılan sayfaya düzgün yazabilmek. Sığdırabilmek, yazdığını beğenmek, ya istediğin gibi olmazsa? Ya içindekiler kısmı için ayrılan sayfa yetersiz kalırsa. Obsesyonu olanlar içinmiş, pehh

12.03.2020

Ryder Carrol bunun için bir de kitap çıkardı. Adı 'Bullet Journal Methodu'. Tavsiye ederim.

12.03.2020

Bu sene defter tutmaya başladım ve hiç bu kadar faydası olacağını düşünmemiştim. Kesinlikle yaptığınız ve yapmak istediğiniz şeyleri yazıyla somutlaştırmak sizi çok destekliyor. Okudukça, gördükçe hevesiniz artıyor ve bi çok konuyu düzenli şekilde uygulamaya başlıyorsunuz. Üşenen herkese tavsiye ederim. Günlük ufak bir şey yazmak bile yeterli.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ