Asya Hun Devleti: Çin kaynaklarında Hiung-nu olarak geçen Asya Hun Devleti, M.Ö 220 yılında kurulmuştur. Çin'in kuzeybatısındaki Moğolistan bölgesinde yerleşen devlet, çevresinde dağınık olan Türk milletlerini bir çatı altında toplamıştır.
Avrupa Hun Devleti: Avrupa'nın ilk devletlerinden biri olan Avrupa Hun Devleti, M.S 375 yılında Balamir önderliğinde kurulmuştur. Anadolu'ya yapılan Türk akınlarını ilk Avrupa Hun Devleti gerçekleştirmiştir.
I. Göktürk Devleti: Bumir Kağan önderliğinde M.S 522 yılında kurulmuştur. Asya Hun Devleti'nde sonraki ikinci büyük Türk devletidir. Aynı zamanda Türk adını taşıyan ilk devlettir.
II. Göktürk Devleti: Kutluk Kağan'ın etrafında toplanan Türkler ile birlikte M.S 682 yılında kurulmuştur. İlk Göktürk alfabesi bu devlet zamanında kullanılmıştır.
Uygur Devleti: Yerleşik hayata geçen ilk Türk Devleti, Orta Asya'da M.S 754 yılında kurulmuştur. Bu devlet tarım faaliyetleri ile ön plana çıkmıştır.
Avar Devleti: Avar Kağanlığı olarak da bilinen bu devlet, Doğu Avrupa'da farklı Türk boyları ile birleşerek M.S 565 yılında kuruldu. Çin kaynaklarında ise Juan Juan olarak geçmektedir.
Kırgızlar: 840 yılında Ötüken çevresini ele geçirerek Asya'da kurulan bir devlettir. Moğol Devleti'nin egemenliğine giren ilk Türk devletlerinden biridir.
Hazarlar: Kafkas bölgesinde 651 yılında kurulmuştur. Museviliği benimseyen tek Türk devleti olma özelliğine sahiptir. Özellikle Gök Tanrı inancı dışında başka bir inanışa sahip tek Türk devletidir.
İdil Bulgar Devleti: Bugünkü Balkan bölgesinde kurulan 680 yılında kurulmuş bir devlettir.
Karluklar: Türk soyundan gelen ve bir Türk boyu olan Karluklar, 766 yılında kurulmuştur. Daha sonra İslamiyet'i kabul edicek ilk Türk devletidir. Bugünkü Özbek Türklerinin atalarını oluşturmaktadır.
Türgişler: Kaynaklarda Türkeş Devleti olarak da geçen bu devlet, 699 yılında kurulmuştur. Uygurlardan sonra yerleşik hayata geçen ikinci Türk devletidir.
Macar Devleti: Ural Nehri ve Volga Nehri arasında, 896 yılında kurulmuştur. Daha sonra ise Hristiyanlığı kabul edip, Slavlaşmışlardır:
Peçenekler: 856 yılında kurulan Peçenekler, yerleşik hayata hiçbir zaman geçememişlerdir. 300 yıla yakın varlığını sürdürmüş savaşçı bir devletidir.
Oğuzlar: Orta Asya kökenli en kalabalık Türk boyu, Oğuzlardır. Selçuklu ve Osmanlı Devletleri'nin ataları olarak bilinmektedir.
Kıpçaklar: Karadeniz'in kıyısında 1098 yılında, Kıpçak Hanlığı kurulmuştur. Bulundukları bölge İslam kaynaklarında ''Deşt-i Kıpçak'' olarak geçmektedir.