İslamcı İdeolojiye Karşı Olmasından Rusya'yla Yakın İlişkilere: Fransa'da Aşırı Sağcı Marine Le Pen Kimdir?

Fransa'da Emmanuel Macron yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Fransa tarihinde ikinci kez bu göreve seçilen üçüncü cumhurbaşkanı olan Macron'un karşısındaki rakip ise aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi genel başkanı Marine Le Pen'di. Le Pen'in yapmak istediği reformlar ve vaatleri çok konulup tartışılsa da Macron'a karşı yüzde 41,8 kadar oy aldı. Le Pen'in siyasi kariyeri ise çok daha öncelere, çocukluğuna kadar uzanıyor. Zira kendisi gibi siyasetçi olan babası da onun yaşamını şekillendirmede önemli rol üstleniyor. 

Bugün Marine Le Pen'i biraz daha yakından inceliyoruz. Hazırsanız detaylara geçelim;

Kaynak: 12

Fransa'da başkanlık seçimi sonuçlandı. Emmanuel Macron ve Marine Le Pen arasındaki başkanlık yarışı, Macron'un ikinci kez cumhurbaşkanlığı zaferi elde etmesiyle sona erdi.

Haberin detayları şurada:

Fransa'da Seçimin Galibi Macron: 'Yeni Dönem Son 5 Yılın Devamı Olmayacak'

Aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi'nin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, seçim vaatleri ve yapmak istediği reformlarla pek çok çevreleri kızdırırken destek gördüğü de oldu.

Her dediği tartışma konusu olan Le Pen, aslında babasından miras kalan soyadından dolayı da dikkat çekiyor. Zira faşist olarak anılan baba Le Pen, antisemitizme yakın görüşleriyle çok tepki çekmişti. Bu durum Marine Le Pen'le de aralarındaki ilişkiyi epey germişti.

Peki kimdir Marine Le Pen? Hemen başlayalım. Kendisi 5 Ağustos 1968'te Neuilly-sur-Seine, Fransa'da doğdu.

1991 yılında Paris-II-Assas Üniversitesi Hukuk fakültesinden mezun olan Le Pen, aynı üniversitede Ceza Hukuku dalında yüksek lisans yaptı.

1992-1998 yılları arasında Paris'te serbest avukatlık yapan Le Pen, babası gibi siyasete atılmaya karar verdi.

Babası Jean-Marie Le Pen, milliyetçi siyasi parti Ulusal Cephe'nin (Front National , FN) kurucusu ve onursal lideriydi.

Kuruluşundan beri partinin liderliğini yapan Le Pen, liderlik koltuğunu kızı Marine Le Pen'e bıraktığında tarih Ocak 2011'di. Marine Le Pen 2018'de babasını kendi kurduğu partiden atıp partinin adını değiştirdi. Amacı babasının keskin siyasetinden sıyrılmaktı.

Marine Le Pen, Ulusal Cephe'ye ilk adımını attığında yıl 1993'tü. Sonraki yıllarda Ulusal Cephe'nin Hukuk Dairesi Başkanı olarak görev aldı.

2004-2017 yılları arasında Avrupa Parlamentosu'nda milletvekili olarak çalışan Le Pen, 2008-2011 yılları arasında Hénin-Beaumont'ta belediye meclisi üyeliği yaptı.

2012'de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. Rakipleri François Hollande ve Nicolas Sarkozy'ydi.

2017 seçimlerinde de aday olan Le Pen, ikinci turda %33,9 oy aldı.

Le Pen'in babasıyla olan münakaşası ise baba Le Pen'in Nazi yanlısı tavırları ve antisemitizme yakın görüşlerinden ileri geliyor.

Marine Le Pen, babasının bu yönde verdiği demeçlere oldukça kızgın olduğundan önce onu partiden ihraç etti. Daha sonra da onursal başkanlığını düşürdü ve partinin ismini değiştirdi.

Baba Le Pen, parti üyeliğinin askıya alınmasından sonra bir radyo programına yaptığı açıklamada kızı için "Soyadımı taşımasından utanç diyorum" dedi.

Kamuya açık alanlarda başörtüsü yasağı, 570 camiyi kapatma gibi çeşitli vaatleri içeren bir 'İslamcı ideoloji' ile mücadele konusunda yasa çıkarmayı hedefleliyordu.

Macron ise bunu 'iç savaş çıkartır' şeklinde yorumlamıştı.

Ayrıca Macron, aynı konuşmanın devamında "Siz Rus iktidarına ve Sayın (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin'e bağlısınız. Siz 2014'te Sayın Putin iktidarına yakın bir Rus bankasından borç aldınız" demişti.

Le Pen ise bu bağlantıyı Fransız bankalarının kredi vermemesi nedeniyle Rus bankasından borç aldığı şeklinde ifade etmişti.

Detayları şurada:

Kamusal Alanda Başörtü Yasağı Gündeme Geldi: Macron ve Le Pen'in Canlı Yayın Düellosu

Le Pen, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin Suriye sınırında başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sonrası yaptığı açıklamada Türkiye'nin NATO2dan çıkarılması gerektiğini belirtmişti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Fransa'nın Seçim Günü: Macron mu Le Pen mi?
Doğu Perinçek'ten Irkçı Le Pen'e Destek: 'Fransa Seçimi Bizim Seçimimiz'
Yenilgi Sonrası Dans Eden Cumhurbaşkanı Adayı: Le Pen

Popüler İçerikler

Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Volkan Demirel, Elini Sıkmadığı Şenol Güneş'le Arasında Geçen Diyaloğu Anlattı
YORUMLAR
25.04.2022

Fransa ilerde çok kafasını vuracak dağlara taşlara bu fırsatı kaçırdığı için

25.04.2022

ay bende böyle düşündüm.. sonra yanlış mı düşündüm dedim ama ... yani Türkiye için zor olabilir miydi .. evet .. bilemedim ...

25.04.2022

"Bu ne arkadaş Avrupada bile iki sene görev yapar başkanlar, bir kere seçildiler mi birdaha aday bile olmazlar"

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ