Altın ve finans piyasalarıyla ilgili yaptığı yorumlar, tahminlerle dikkat çeken İslam Memiş, Nilüfer Batur’un YouTube kanalına konuk oldu.
Memiş, yeni banknotların neden basılmadığına dair tahminlerini paylaştı. Dijital paralara geçişin hızlanacağını vurgulayan Memiş, “Merkez bankaları kendi dijital para projelerini hazırladı, hatta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) üçüncü faz denemesini başarılı bir şekilde tamamladı. Yakın gelecekte, dijital paralara geçiş süreci başlayacak” dedi.
Memiş’e göre 200 TL’nin değeri korunmaya çalışılıyor ve bu nedenle daha büyük banknot basılmıyor. Bunun nedeni ise dijital paraya geçiş hazırlığı: “Kayıt dışı ekonomiyi önlemek, paranın transferini takip etmek ve herkesin dijital sistemlere mahkum olmasını sağlamak amacıyla kağıt para tedavülden kalkıyor.”
Memiş, 200 liralık banknot yerine maksimum 100 liralık banknot basılabileceğini dile getirdi. 2030 yılına kadar fiziki banka şubelerinin kalmayacağını ileri süren Memiş, şöyle konuştu:
'Türkiye’de dijital bankacılık lisansları verildi ve geleneksel bankacılık modeli değişmeye başladı. 2030 yılına kadar fiziki banka şubelerinin tamamen kaldırılması ve dijital bankacılığın hâkim hale gelmesi öngörülüyor. Özellikle yaşlı neslin bu değişime adapte olması için desteklenmesi gerekiyor.”
Ancak İslam Memiş’e göre banka şubelerinin tamamen dijitalleşmesi dolandırıcılığı artırabilir.
Bu adamın bir halt bildiği yok. Avrupa merkez Bankasının 500 Euro basmayı durdurmasının nedeni 500 Euronun cepte/cüzdanda taşınmayacak kadar değerli olması. 200 Euro bile cepte cüzdanda taşınmıyor. cüzdanda taşınan en büyük para 100 Euro ve marketlerde 100 Euro verildiğinde sahte mi değil mi diye kontrol ediliyor. Bazı ATM lerde 100 bile bulunmuyor. Oysa bizde 200 TL ile Avrupa'nın 20 Eurosu kadar bile alışveriş yapılamıyor...
at kafası avrupadaki enflasyonla bizimki bir mi? nasıl bir döneme denk geldik amk yaa
Bıktım bu çok bilmiş Memişlerden, Esra Dümenden, DepremZADE lerden. Ne verimli tavuklar ki her gün (bir şeyler) yumurtluyorlar. Üstelik alıcıları da olmalı ki her medyada karşımıza çıkıyorlar. Artık moruk bir malimüşavirim. İş yaptığım 30 yıl öncesinden beri, kredi kartlarının kullanımı yaygınlaştığından beri söylerim. Karnımı doyurduğum mesleği ortadan tamamen kaldırma pahasına... Tüm alışverişler (istisnasız tümü/rakamına bakılmaksızın) kredi kartı ile yapılsa; ne muhasebecilere ne maliyecilere gerek kalmaz. Devlet yüzde bir bile değil her alışverişten binde bir bile vergi alsa çok daha verimli, yararlı vergi toplar. Devasa binaları, teşrifatlarını, salak memur ve yöneticilerine ödenen ücretleri, dandik muhasebecileri dikkate alırsak....