İskenderun Körfezi'ne 14 Termik Santral

İskenderun Körfezi’nde faaliyette olan 3 termik santralin dışında tam 11 termik santral daha yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından lisans verildi.

İskenderun Körfezi’nde faaliyette olan 3 termik santralin dışında tam 11 termik santral daha yapılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından lisans verildi. Eğer projeler hayata geçerse 60 kilometrelik alanda birbirine 4-5 kilometre uzaklıkta tam 14 termik santral olmuş olacak. Bu santraller ile de bölgede her gün 120 ton kömür külü uçacak.

‘HER GÜN 360 TON KÜL ÇIKACAK’

İskenderun’dan başlayıp Yumurtalık Bölgesi’ne kadar her yer termik santral tehdidinde.

Evrensel gazetesinin haberine göre, Çevre Koruma Derneği İskenderun Şube Başkanı Barış Sönmez, bölgede bulunan Diler Termik Santrali’nin günde bin 200 ton kömür yaktığını, bu santralin 700 metre ilerisinde de Tosyalı Termik Santrali ile Atakaş Termik Santrali’ne başlandığı bilgisini verdi. Üç santralin her gün 3 bin 600 ton kömür yakacağını ve bunların yüzde 10’unun kül olacağını söyleyen Sönmez, “Termik santral küllerinin yüzde 65’i depolanabiliyor, kalan yüzde 35’i ise uçuyor.Bu durumda her gün 360 ton kül açığa çıkacak ve bunların 120 tonu da uçacak” diye konuştu.

DENİZ CANLILARI TEHLİKEDE

Her santralin günde 900 bin ton soğutma suyu kullanacağını, termik santrallerin tamamının faaliyete geçmesiyle her gün 22 milyon ton deniz suyunu ‘soğutma suyu’ olarak alıp, aynı miktarda suyu sıcak su olarak yeniden denize deşarj edeceğini anlatan Sönmez, bunun denizdeki sıcaklığı değiştirmesiyle bölgedeki balık türlerinin de değişeceğini söyledi. Bazı deniz türlerinin kısa zamanda yok olacağını ifade eden Sönmez, şöyle konuştu: “Santral bacasından çıkan kirletici gazların (azot ve kükürt oksit) havadaki nem ve yağmur suyu ile birleşmesinden oluşan asit yağmurları yeraltı ve yerüstü suları asitleştirmektedir. Termik santraller 100 kilometre yarıçapında bir alanda asit yağmurlarına neden olmaktadır. Bu durum, Adana ve Hatay’ın tamamının asit yağmurlarından etkilenmesi, ormanların yok olması, toprağın ve deniz suyunun asitleştirmesi ve verimsiz hale gelmesi anlamına gelir.”

DSİ, ‘BÖLGE KORUNSUN’ DİYOR

İskenderun Körfezi’nin Yumurtalık kıyısındaki Lagün, Akyatan ve Akyayan gölleri ile Asi deltasının bölgenin önemli sulak alanları olduğunu ve yörede Chelonia Mydas olarak adlandırılan yeşil kaplumbağaların yumurtlama alanı olduğunu belirten Çevre Koruma Derneği Başkanı Barış Sönmez, DSİ verilerine göre de Serbest Bölge ile Osmaniye OSB’nin bir kısmının, bölgenin en büyük yeraltı su deposu olduğunu ve korunması gereken yer olarak gösterildiğini kaydetti.

Halil İMREK | Evrensel

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var