İşitme Sağlığınıza İyi Bakmanıza Yardımcı Olacak Sağlıklı ve Etkili Yöntemler

Birçok insan yaşı ilerledikçe, duyma yetisinin zayıfladığını fark eder. Peki bunun tek sebebi yaşlanmak olabilir mi? Elbette hayır, çünkü hayat boyu kulaklarımıza nasıl baktığımızın da önemi büyük. Sizler için derlediğimiz bu bilgilerden faydalanarak siz de işitme yetinize iyi bakabilirsiniz.

Fazla gürültüye maruz kalmaya bağlı duyma kaybına karşı en iyi önlem gürültüden uzak durmaktır.

www.thegeyik.com

Peki ne kadar sesli bir ortama gürültülü diyebiliriz? 

  • Yanınızdaki insanlarla konuşmak için sesinizi yükseltmeniz gerekiyorsa

  • Onları duymakta zorlanıyorsanız

  • Kulaklarınız ağrıyorsa

  • Bulunduğunuz ortamdan çıkınca kulaklarınız çınlıyorsa

Telefonunuzda basit bir desibel ölçer indirerek de bulunduğunuz ortamın ses seviyesini ölçebilirsiniz. Örnek ses seviyeleri ise şöyle;

Fısıldayarak konuşan biri 30dB

İnsan sesi 60 dB

Trafik 80-90 dB

Motorsiklet 95 dB

Kulaklıkla yüksek sesli müzik dinleme 100 dB

Uçak kalkışı 120 dB

Kulaklıkla uzun süre, yüksek sesle müzik dinlemek kulaklarınıza oldukça fazla zarar verebilir.

İşitme sağlığınıza zarar vermemek için; 

-Gürültü önleyici kulaklık kullanın

- Müziği sadece duyabileceğiniz kadar açın

-Toplam sesin %60'lık kısmını geçmeyin

-Kulaklıklarınızı 1 saat kullanıp en az 10 dakika arar verin.

Özellikle yüksek sesli etkinliklerde kulak tıkacı kullanarak kulaklarınızı koruyun.

Uzun süre boyunca yüksek sesli etkinliklerde bulunmak, kulaklarda yavaş gelişen fakat kalıcı olan hasara sebep olabilir. 

Bu yüzden mutlaka kulak tıkacı kullanın, her 15 dakikada bir sessiz bir alana geçin, yüksek sesin kaynağından uzak durun, eğer bir müzik festivalindeyseniz etkinlik sonrası kulaklarınızı 18 saat boyunca dinlendirin.

Kardiyo egzersizleri duyma sağlığınıza iyi gelecektir.

Kardiyovasküler sistemin, iç kulaktaki organlar ve dokular ile fonksiyonel bir bağı olduğu bilinmektedir. 

Egzersiz yaptığınızda kan dolaşımınız artar, protein ve antioksidan gibi içerikler vücudunuzun farklı yerlerine ulaşır. Bu da organların daha iyi çalışmasına sebep olur.

Duyma yeteneğinizi kullandığınız oyunlar oynayın. Ayrıca beyninizi kullandığınız aktiviteler de duymanıza yardımcı olur!

İnsan beyni kulağın duyduğu sesleri işler ve bu vücudumuz için oldukça önemli bir noktadır. Pennsylvania Üniversitesi'nin araştırmasına göre, işitme kaybı ve zihinsel rahatsızlıklar arasında doğrudan bir bağ bulunur. 

İşte bu yüzden hem beyninizi stimule eden oyunlar oynamak, bulmacalar çözmek, Sudoku çözmek veya Scrabble oynamak, hem de sesin kaynağının önemli olduğu saklambaç ya da körebe gibi oyunlar oynamak işitmenize iyi gelecektir.

Bunun dışında gözlerinizi kapatıp bir sesin nereden veya hangi kaynaktan geldiğini bulmak da duyma yeteneğinizi geliştirir.

Yoga yapmanın sağlığımıza olan faydaları yadsınamaz. Bununla birlikte belli tür yoga egzersizleri direkt olarak duymamızı geliştirebilir.

Tadasana — ağaç pozu: Tadasana tüm vücut için iyi olan bir esneme ve nefes egzersidir. Kollar, göğüs, karın, bacak ve omurgadaki kasları çalıştırır.

Trikonasana — üçgen poz: Üçgen poz omurganın esnekliğini geliştirir, omuzların duruşunu dengeler ve kan dolaşımını arttırır.

Dhanurasana — eğilme pozu: Bu egzersiz karın kaslarına iyi gelir. Karın ve kasıktan beyine kadar dolaşımı hızlandırır, sindirim sistemini aktive eder.

Bhujangasana — kobra pozu: Yorgunluk ve gerginlik gibi sorunlara iyi gelen kobra pozu, sırt kaslarını güçlendirir. Bel ağrılarına da oldukça faydalıdır.

Beslenme şekliniz ve aldığınız vitaminler de kulaklarınız için önemli!

Hayvansal yağ ve karbonhidrat bakımından düşük bir beslenme şekli dolaşımınız için en iyi tercih olacaktır. Ayrıca kolesterol seviyesini de bu şekilde düşük tutabilirsiniz.

Ayrıca antioksidan besinler de tüketmeyi ihmal etmeyin. B3 ve B6 vitaminleri de sırasıyla kılcal damarlara ve sinir sistemine iyi geldiği için sağlığınız için vazgeçilmezdir.

Beyin ve sinir sistemi için ise mutlaka B12, B9 vitaminleri alın, bunlar ayrıca yaşlanmaya bağlı duyma kaybını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Kulak temizliğinizi ihmal etmeyin. Fakat kulak çubuğu yüzeysel kaldığı için bunu kulağınıza yağ damlatarak ya da bir profesyonel yardımıyla yapın!

Bir şırıngayla kulak kanalınıza hafif tuzlu su boşaltıp, 15 - 30 dakika kadar bekleyin. Çözünen kulak kiri kulağınızdan akacaktır.

Kulak çubuğu kullanmak kulak içindeki kiri daha ileri itebileceği için dikkatli olmanız gerekmektedir. 

Eğer duyma yetinizde ani bir değişiklik olursa mutlaka doktorunuza görünün! 

Kulaklarınıza iyi bakın! Sağlıklı günler!

Popüler İçerikler

Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR

tüm faktörler etkili işitme kaybında ve işitme cihazı seçerken dikkat etmek gerekir uzman bir odyologla görüşülmesi lazım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ