İşitme Engelli Küçük Çocuğun Azmi ve İçinizi Isıtacak Hikayesi

Mirzana Coralic mahallesindeki okula işitme engelli oğlunu yazdırmak istediğinde öğretmen Sanela Ljumanovic düşünmeden gönüllü oldu...

Eylül ayı geldiğinde okulda arka sıralarda Zedj sessizce oturuyordu ama bir sorun vardı. Okulda bir kişi bile işaret dili bilmiyordu.

Durumun farkında olan öğretmeni "Yeni bir şeyler bulmalıyız." diye düşündü. Ancak, ailesi tüm sınıfın 6 yaşındaki Zedj ile beraber işaret dili öğrenmesini önerdi.

Üç ay sonra Zedj'in tüm sınıf arkadaşları temel işaret dilini öğrenmiş ve Zedjle iletişime başladılar.

2003 yılında Bosna Hersek'te engelli çocukların farklı okullarda değil, diğer çocuklarla aynı okullarda yanlarında bir asistanla eğitim görmeleri kararı alındı ama pratikte bu kaynak yetersizliğinden ötürü uygulanamadı. Engelli çocukların kaderi öğretmenlerin ve ebeveynlerin gayretlerine kaldı.

Zedj böyle bir ortamda şanslıydı. Zedj'in işaret dili eğitimi başarıyla devam ederken sınıf arkadaşları da bundan memnundu. Sınıf arkadaşları Zedj'in dilini öğrenmenin çok zevkli olduğunu söylüyor.

Hatta sınıfından Anesa bunun ileride işine yarayacağını ve ileride tüm işitme engelli kişilerle iletişim kurabileceği için mutlu. Zedj'in öğretmeni öğrencilerin işaret dilini evde anne babalarına da öğrettiğini söylüyor.

Azimli öğretmen "Hepimiz yeni bir dil öğrendiğimiz için mutluyuz. Ancak Zedj'in dudak okumayı öğrenmesi gerekiyor. O çok iyi ve akıllı bir çocuk."

Zedj için tüm öğrencileriyle işaret dilini öğrenen öğretmen Sanela Ljumanovic'e göre; işaret dilinin sadece engelli çocuklara zorunlu olmamalı ve müfredatta yer verilerek çocukların engelli insanlar hakkında duyarlı bireyler olmalı.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
09.02.2016

evet okullarda ders olarak verilmeli bence

İşaret dilini yalnızca haftada 1 saat internetteki videoları izleyerek ortalama 6 ayda temele yakın olarak öğrendim. Bunu ilk başta üniversite sınavı döneminde kafamı dağıtıp depresyona girmemek için kullandım. Ders aralarında dinlediğim şarkıları çeviriyordum ve bence kesinlikle işe yaradı. En azından bir çok akranım stresin getirdiği depresyonla uğraşırken ben oturup ders konularını, dinlediğim müzikleri falan çeviriyordum.

09.02.2016

bildiğim kadarıyla evrensel bir dil işaret dili ama ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyormuş şuan araştırdığım kadarıyla müfredata kesinlikle konulmalı

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ