İşini Kuran Ama Geleceği de Planlamak İsteyenlere: 9 Adımda Bir Start-Up Nasıl Büyütülür?

Planlı ve etkili bir şekilde start-up'ını geliştirmek isteyenlerin bu dokuz adıma bakmasını tavsiye ederiz. 👇

1. İnsanların bir şeyler istemesini sağlamaya çalışmak yerine insanların isteyeceği bir şey üretin.

Basit bir örnekle açıklamak gerekirse birçok birey seri üretim kıyafetler yerine özel tasarım giyim ürünlerinin olmasını tercih eder. Aynı durum diğer birçok kişi, kurum ve organizasyon için de geçerlidir ve onlar da basmakalıp çözümler yerine kendileri için tasarlanan iş modellerini kullanmayı yeğlerler. Bu nokta da start-up tarafından müşterilere has sunulan çözüm önerileri gelecekte de işletmenin temellerini sağlam basmasına katkıda bulunacaktır.

2. Ürün/pazar uyum analizlerini göz ardı etmeyin.

Product/market fit olarak adlandırılan ürün/pazar uyum başarılı bir start-up kurmanın ve büyütmenin ilk adımlarından birisidir. Product/market fit bir ürünün hedef kitlesini ve pazardaki talebi ne ölçüde karşıladığını gösteren bir parametredir. Bu uyumun başarılı olması start-up kuran bireylerin sağlam bir şekilde işlerinin büyümesine yardımcı olmaktadır.

3. Finans alanındaki yetkinliklerinizi geliştirin.

Fonlar, yatırımlar, hibe ve destekler, gelirler ve giderler derken bütçe yapılandırması bir organizasyon için can damarı haline gelmeye başlıyor. Parayı ve akışını iyi bir şekilde yönetmek karşımıza çıkan fırsatlardan iyi bir şekilde yararlanmayı ve gelecekteki yeni olanaklar için bir kapı aralamayı sağlamaktadır.

4. Ürünün gerçek alıcılarının keşfetmek.

Bir start-up kurduysan ve bunu ilerletmek istiyorsan atman gereken başlıca adımlardan birisi de piyasaya sunduğun ürün ya da servis hizmetinin kimler tarafından kullanılacağına dair kapsamlı bir araştırma yapmak olacaktır. Ürününü kullanmaya ihtiyacı olabilecek ya da kullanmaları dahilinde daha iyi bir performansa sahip olabilecek alıcıları belirlemek kurduğun organizasyonun güvenli bir şekilde ivme kazanmasını sağlayacaktır.

5. Dijital pazarlama alanına girin.

Ürününüzü yahut sunduğunuz hizmeti dijital alanda tanıtmak alıcı spektrumunuzda çok büyük bir genişleme yaratacaktır. Dijital alanın geniş kitlelere sağladığı erişim ve ulaşılabilirliği kullanmaya çalışın Dijital pazarlama alanında ürününüzün tanınırlığını arttırmak için araştırmalar yaparak işletmenizin hızlı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

6. Moralinizi yüksek tutmaya özen gösterin.

Çevremizde bizleri demoralize edecek birçok durumla karşılaşsak da asıl önemli olan bu durumlarla nasıl baş etmeye çalıştığımızdır. Tabii ki de her gün moral ve motivasyonumuz en tepede olmayacak ancak kendimizi buna hazırlayarak çözüm yolları aramak ve bu olumsuz durumların bizi uzun vadede etkilemesine dikkat etmemiz gerekiyor.

7. Yatırımcı değil müşteri arayın.

Yatırımcılardan daha önemli bir şey varsa o da müşterilerdir. Yeterli finansal kaynakların olmaması start-up'ın geliştirilmesinin önüne ket vuran durumlardan biri olsa da işin büyümesi için yalnızca yatırımcıya ihtiyaç yoktur. İyi bir fikir ve hatırı sayılır bir alıcı kitleniz varsa işinize yatırımcı bulmak hiç de zor olmayacaktır.

8. Şirketinizin büyüme yöntemini belirleyin.

Bir start-up büyütmek bitki yetiştirmeye benzer. Her bitkinin çok daha iyi yeşermesi için alacağı güneş ışını ve su miktarı, bulunduğu ortam ve oda sıcaklığı gibi birçok etken vardır. Birçok bitki belli başlı temel gereklilikler karşılandığında büyür ama ona gereken özeni ve emeği gösterdiğinizde çok daha iyi bir sonuç alırsınız. Siz de kurduğunuz işletmenin büyümesi için onun için gerekli planlamaları yaparsanız sizin bitkiniz de harika bir şekilde çiçek açacaktır.

9. Güvenilir kişileri işe alın.

Yeni kurulmuş bir şirketin büyük ivme kazanmasını sağlayacak en önemli konulardan birisi de iyi bir ekiptir. İyi bir ekipten kasıt yalnızca en iyilerin olduğu bir masa değil bu masadakilerin birbirileriyle olan uyumu, birbirini tamamlayıcı ve yapıcı olmasından geçmektedir. Bu sebeple işe alımlarda yalnızca ihtiyaca yönelik değil yeni çalışanın iş ortamına sağlayacağı diğer katkılara da göz önünde bulundurmak da mühimdir.

Popüler İçerikler

Fatih Altaylı Kendisini Eleştiren Bir Sosyal Medya Kullancısına Verdiği "Şaft" Cevabı ile Gündem Oldu
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
Sima Tarkan'ın İtalya Düğününün Şık ve Rüküşlerini Sizin Oylarınızla Seçiyoruz!