İsim Hatırlamada Berbat Olanlar Buraya! İsim Hafızası Neden Zayıftır, Nasıl Geliştirilir?

İsim hafızası konusunda sorun yaşayan insanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla, bu satırları okuduğunuza göre büyük oranda siz de bu insanlardan birisiniz. Gelin bu konuda ne yapılabilir bir bakalım.

İsimleri hatırlamanın neden zor olduğuna dair bilim dünyasında oldukça onay gören bir düşünce var aslında.

Bu da isimlerimizin, soyut ve anlamsız kelimeler olmasından kaynaklanıyor. Bundan kasıt, karşıdaki kişinin ismiyle bir bağlantısının olmaması. Yani Demet adlı bir insanla tanıştığınızda, kendisinin ismiyle bir bağlantısının olmadığını varsayarsak (çiçeğe benzer bir hali yoktur muhtemelen), bu ismi onunla bağdaştırmakta sıkıntı yaşıyoruz.

Beynimizin bir şeyle bağlantı kuramadığı bilgileri silme özelliği var.

Bir bilgi diğer bilgilerle ne kadar çok bağlantıya sahipse, beyinde o bilgiye dair sinir yollarının sayısı da o denli fazla oluyor. Bu da o bilgiyi hatırlamamızı kolaylaştırıyor, nitekim birden fazla bilgi, bizi beynimizde o spesifik bilgiye götürebiliyor. Diğerleriyle bağlantısı olmayan bir bilgiyi ise hatırlamak neredeyse imkansız, çünkü beyinde izole kaldığı için o bilgiye ulaşmak daha zor.

Bir diğer nedeniyse karşınızdaki kişiyi aslında pek önemsememeniz.

Çoğumuz için yeni tanıştığımız insanların büyük bir bölümünün aslında pek bir önemi yoktur. Bir arkadaş ortamında ortak arkadaşımız tarafından ayak üstü tanıştırıldığımız bir insanla muhtemelen bir daha karşılaşmayacağımızı veya hayatımızda önemli bir yerinin olmayacağını düşünen beyin, ismine dair bilgiyi de depolamayı tercih etmez.

Bunlar dışında bir nedeni daha var isimleri hatırlamanın güç olmasının.

Yeni biriyle tanışırken, beynimiz karşıdakine odaklanmak yerine kendi rutinine dalıyor. Birazdan kendini tanıtırken ne söyleyeceğini, nasıl söyleyeceğini vb. bilgileri düşünmeye odaklanıyor ve bu haldeyken de karşıdakiyle ilgili bilgileri işlemekte zorlanıyor. Bu bilgiler arasında en soyut olanı da isim bilgisi olduğu için, bunu sonradan hatırlamak da bir hayli zorlaşıyor.

Bu durumun çözümleri var elbette.

Bunlardan biri, ismi karşınızdaki kişiyle özdeşleştirmenizi sağlayacak bir bağlantı bulabilmek, ki bu genelde isimler soyut anlamda olduğu için zor oluyor. Örneğin benim ismimi ele alırsak, direkt olarak Eray kelimesiyle benim aramda bir bağlantı kurmanızın pek mümkün olmadığını görebilirsiniz.

Bunun yerine önerilebilecek daha etkili bir yöntem mevcut.

O da yeni insanla tanıştığınızda, ismini tekrar etmek, hatta konuşma sırasında bir iki kez de ismiyle hitap etmek. Bu durum, ilk sohbet sırasında ismini defalarca tekrarlayınca beyinde o ismi işleyen sinir yollarının birden fazla kez kullanılarak güçlenmesini sağlıyor ve böylece isim, hafızanızda görece daha kalıcı bir yer ediyor.

Bunlar dışında kişinin ismini duyduğunuzda, o isimdeki bir ünlüyü aklınıza getirmeniz de faydalı olabilir.

İşin sırrı odaklanmakta ve o bilgiyi önemli olarak görmekte yatıyor, aksi takdirde önemsiz gördüğünüz hiçbir bilgiyi, özellikle de isim bilgisi gibi genelde soyut bir bilgiyse, hatırlamanız bir hayli zor.

İşte isim hafızasının perde arkasındaki bilimsel açıklamalar da böyle... Bilimle kalın!

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
29.12.2016

hepsi nafileee :(

07.01.2017

BENİM HAFIZAM İYİDİR NE İŞİM VAR LAN BURDA !?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ