Işık, saniyede 299.792.458 metre yol kateder. Yani saatteki hızı 1.079.000.000 kilometredir. Işık hızı, Einstein’ın İzafiyet Teorisine göre evrendeki tek sabittir. Ve bu hızın aşılması mümkün değildir. Bu sebeple ışık hızını aşabilecek araçlara sadece bilim kurgu romanları ve filmlerinde rastlayageldik.
Uzay Yolu serisinde ışık hızında veya daha hızlı hareket eden araçlarla galaksimizin derinliklerine kolayca seyahat ediliyor. Ünlü bilim kurgu film dizisi Uzay Yolu’nda ‘warp drive’ deniyor bu hızdaki seyahate. Uzay Yolu’nun hikayesine göre ‘warp sürüşü’, 2063 yılında Zefram Cochrane adlı bir bilim insanı tarafından geliştiriliyor. Warp sürüşü, bildiğimiz anlamda ışık hızını geçmek yerine, uzayı bükerek ışık hızlarıyla ölçülen devasa mesafelere ulaşmak üzerine kurulu bir mantığa dayanıyor.
Önce ışın kılıcı efenim bırakın bu işleri.
warp drive bildigimiz tum fizik kurallariyla uyusan bir fikir. keza nasa bilimkurgu fantezilerine kisitli butcesinden fon ayirmaz. ama bunu pratikde gerceklestirmek, evrenin dokusunu bükmek inanilmaz gucler isteyen bir hadise. Anti-gravity gibi teoride var olan ama simdiye kadar hic gorulmemis ekzotik hadiseleri kesfetmeden bunun basarilmasi cok zor. ama asil aklimi kurcalayan bizim bunu bir kac yuzyilda basarmamiz mumkunse, 14milyar yasindaki evrende daha once basaran niye olmadi. sadece samanyolunda 200milyar yildiz var. kepler uydusu sayesinden hemen hepsinde yasama uygun kaya gezegenler oldugunu ogrendik. bu durumda baska yerlerde yasam olmamasi dusunululemez ve yasamin yayilma uzerine dogal egilimi vardir. O zaman niye butun galaksiyi kolonilestirmis medeniyetlerin izlerini goremiyoruz. bilmiyorum, belkide gelisimin ilerki asamalari gezegenlere yayilmayi anlamsizlastiran algimizin otesinde yonlerde gerceklesiyordur. tipki interstellarin 5 boyutlu varliklari gibi. yada aci gercek isik hizi limitini asmanin hic bir yolunun olmadigidir
"uzayda bükülme" yapacağı söyleniyor ama, o bülkülmeyi oluşturabilecek kütleyi nasıl sağlayacak?? birde uzayda bükülme yapan her kütlenin çekim alanı olur... bükülmeyi sağlayan kütleyi arkasına alarak nasıl ilerleme sağlayacak... (bu arada ben eşit ağırlıkçıyım bunlar sadece sağdan soldan kaptığım bilgilerle yorumlarım, aman diyim cevap yazarsanız hakaret etmeyin)