Işık Hızında Seyahat Gerçeğe mi Dönüşüyor?

Işık, saniyede 299.792.458 metre yol kateder. Yani saatteki hızı 1.079.000.000 kilometredir. Işık hızı, Einstein’ın İzafiyet Teorisine göre evrendeki tek sabittir. Ve bu hızın aşılması mümkün değildir. Bu sebeple ışık hızını aşabilecek araçlara sadece bilim kurgu romanları ve filmlerinde rastlayageldik.

Uzay Yolu serisinde ışık hızında veya daha hızlı hareket eden araçlarla galaksimizin derinliklerine kolayca seyahat ediliyor. Ünlü bilim kurgu film dizisi Uzay Yolu’nda ‘warp drive’ deniyor bu hızdaki seyahate. Uzay Yolu’nun hikayesine göre ‘warp sürüşü’, 2063 yılında Zefram Cochrane adlı bir bilim insanı tarafından geliştiriliyor. Warp sürüşü, bildiğimiz anlamda ışık hızını geçmek yerine, uzayı bükerek ışık hızlarıyla ölçülen devasa mesafelere ulaşmak üzerine kurulu bir mantığa dayanıyor.

1. "Alcubierre Sürüşü" nedir?

1994 yılında Meksikalı genç bir teorik fizikçi Miquel Alcubierre, Uzay Yolu’nun ‘warp sürüşü’ fikrini bilim-kurgudan bilimsel teori alanına taşıdı. ‘Alcubierre Sürüşü’ teorisinde, fiziğin ‘ışık hızından hızlı hareket edilemez’ ilkesini ihlal etmeden, ışık hızından daha hızlı yer değiştirilebileceğini matematiksel olarak savundu

2. Sistem nasıl çalışıyor?

Diyelim ki uzayda ışık yıllarınca uzaklıkta bir noktaya seyahat edeceksiniz. Aracınızın ‘warp sürüşü’ sistemini çalıştırıyorsunuz ve bu meydana getirdiği dalgayla etrafınızdaki uzayı büküyor, arkanızda kalan uzayı gerip genişletiyor, güzergahınızdaki uzayı sıkıştırıyor. Aracınız bu ortamda oluşan dalgada sörf ederken yola çıkış noktanız ışık yıllarınca uzaklığına giderken, ışık yıllarınca uzaklıktaki varış noktanız ise önünüze geliyor. Bütün bu süreçte aracınız ışık hızını geçmek zorunda kalmıyor. Tıpkı sörfçünün dalga üzerinde hızla yol alırken, üzerinde olduğu suda hareket etmemesi gibi

3. Nasa'da durum ne?

CNN’in web sitesinde 12 Haziran 2014 tarihinde yayınlanan habere göre NASA’nın ‘İtki Geliştirme Ekibi’ başkanı mühendis Harold White başkanlığındaki ekip, 2010 yılından beri bir tür ‘warp sürüşü’ kullanarak ışık hızından hızlı yer değiştirebilecek bir uzay aracı için çalışmalar yapıyor. Öngördükleri uzay aracını geliştirebilirlerse ulaşacağı hızın saniyede 299 bin kilometre olacağını düşünüyorlar.

4. IXS Atılgan

NASA ekibinin geliştirdiği uzay aracı tasarımına ‘’IXS Enterprise’’ adını vermeleri tesadüf değil. Enterprise yani Türkçe’de bildiğimiz adıyla ‘Atılgan’, Uzay Yolu’nun ünlü uzay aracının da adıdır. Harold White, CNN’e yaptığı açıklamada, konseptlerinin asansör ve yürüyen merdivenlerdeki konsepte benzediğini dile getiriyor. 

Yani aynı anda hem çekip hem de iterek ilerlemek. ‘’Uzayın sıkışmasında ve genişlemesinde hız limiti yoktur’’ diyen White, Eski Ahit’teki 10 Emir’e atıfta bulunarak, ‘’Benim 11’nci Emir demeyi sevdiğim, ‘ışık hızını geçmeyeceksin’ prensibini ihlal etmeden aşmanın yolu var’’ şeklinde açıklıyor iddiasını.

5. Bir sonraki aşama

NASA’nın resmi görüşüne göre ‘warp sürüşü’nün varlığının bilimsel bir ispatı henüz yok ama bu konudaki çalışmalar ara verilmeksizin sürdürülecek. ‘’Biz uzay maceramızın bir sonraki keşfinin ne olacağını konuşuyoruz artık’’ diyor White. NASA’nın başarı sırlarından biri bu. Tıpkı Amerikan Hava Kuvvetleri gibi bir yandan araç ve amaç olarak bugünkü imkanların en gelişmişine sahip olmak ama aynı zamanda ‘bir sonraki aşama’ya da hazırlanmak.

6. Yeni fizik anlayışı

Ortalama uzaklığı 384 bin kilometre olan Ay’a geleneksel kimyasal yakıtlı roketle 3 günde ulaşabilmiştik. Yaklaşık 8 ışık dakikası uzaklıktaki Mars’a aylarca sürecek bir yolculuktan sonra varabiliriz. Ama bize aslında çok da uzak olmayan 500 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegene aynı teknoloji ve hızla ulaşmamız 10 milyon yıl sürer. Yani yıldızlar arası yolculuk için sadece yeni teknolojiye değil yeni bir ‘fizik’e de ihtiyaç var. İşte ‘warp sürüşügibi teoriler, bu arayışın ürünü…

7. Ray Kurtzweil'e göre

Google’ın mühendislik direktörü de olan ünlü futurist Ray Kurtzweil, insanlığın yüzlerce yıllık hızlı değişiminin haritasını yaptığında şu çarpıcı gerçeği gördüğünü aktarıyor: Sadece 19’ncu yüzyıl, kendinden önceki dokuz asrın toplamından daha fazla teknolojik değişime sahne oldu. 20’nci yüzyılın ilk 20 yılı ise 19’ncu yüzyılın tamamından daha fazla teknolojik değişime sahne oldu.

8. Radikal değişimler yolda

Kurtzweil’in öngörüsü ise şu; Bu trendin sonunda 21’nci yüzyıl, kendinden önceki  200 asrın, yani 20 bin yılın toplamı kadar teknolojik değişime sahne olacak. Ve bu yüzyıl, tıpkı tarımın veya yazının keşfi gibi, hayat ve anlayışı kökten değiştirecek, en az dört veya beş dev keşif ve icada sahne olacak. Yani insan soyu, bugün tam farkında olmadığımız çok radikal değişimlerin eşiğinde bulunuyor.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Kasımpaşa’nın 18 Yaşındaki Futbolcusu Yasin Özcan 8 Milyon Euro’ya Aston Villa’ya Transfer Oluyor
YORUMLAR
15.12.2014

Önce ışın kılıcı efenim bırakın bu işleri.

16.12.2014

Geldi Star Wars hayalcileri.Kaçın... :)

16.12.2014

warp drive bildigimiz tum fizik kurallariyla uyusan bir fikir. keza nasa bilimkurgu fantezilerine kisitli butcesinden fon ayirmaz. ama bunu pratikde gerceklestirmek, evrenin dokusunu bükmek inanilmaz gucler isteyen bir hadise. Anti-gravity gibi teoride var olan ama simdiye kadar hic gorulmemis ekzotik hadiseleri kesfetmeden bunun basarilmasi cok zor. ama asil aklimi kurcalayan bizim bunu bir kac yuzyilda basarmamiz mumkunse, 14milyar yasindaki evrende daha once basaran niye olmadi. sadece samanyolunda 200milyar yildiz var. kepler uydusu sayesinden hemen hepsinde yasama uygun kaya gezegenler oldugunu ogrendik. bu durumda baska yerlerde yasam olmamasi dusunululemez ve yasamin yayilma uzerine dogal egilimi vardir. O zaman niye butun galaksiyi kolonilestirmis medeniyetlerin izlerini goremiyoruz. bilmiyorum, belkide gelisimin ilerki asamalari gezegenlere yayilmayi anlamsizlastiran algimizin otesinde yonlerde gerceklesiyordur. tipki interstellarin 5 boyutlu varliklari gibi. yada aci gercek isik hizi limitini asmanin hic bir yolunun olmadigidir

Pasif Kullanıcı
02.07.2015

ışık hızını aşabilmenin bir yolu vardır mutlaka ayrıca o medeniyetlerin izleri olsa da açığa hemen çıkmıyor değil nasa bunları bizden sakladığı için biz bilmiyoruz ışık hızına dönersek mutlaka var ama bunun için bana biraz süre ver tamam fizikte zayıfım ama bu konuda bilgi edinemeyeceğim anlamına gelmez belki de ben başarırım ışık hızını aşmayı ki bunu yaparsam zamanı da kontrol ederim eminim ki ışık hızını aşmanın bir yolu var sadece zamanını bekle

"uzayda bükülme" yapacağı söyleniyor ama, o bülkülmeyi oluşturabilecek kütleyi nasıl sağlayacak?? birde uzayda bükülme yapan her kütlenin çekim alanı olur... bükülmeyi sağlayan kütleyi arkasına alarak nasıl ilerleme sağlayacak... (bu arada ben eşit ağırlıkçıyım bunlar sadece sağdan soldan kaptığım bilgilerle yorumlarım, aman diyim cevap yazarsanız hakaret etmeyin)

TÜM YORUMLARI OKU (18)