Cihatçı militanların Irak'ı kuzeyinden başladığı ilerleyişine devam ederek Bağdat'a doğru yola koyulmasıyla, paniğe kapılan Irak merkezi hükümeti ABD hava saldırılarına izin verebileceği sinyalini verdi.
Panikteki Irak merkezi hükümeti aynı zamanda ABD ile varılan askeri destek anlaşmasının hızlandırılmasını ve özellikle Apache helikopterleri, F-16 savaş uçakları ve gözlem ekipmanının IŞİD ile gerçekleştirilen mücadelenin daha verimli olması için daha hızlı bir şekilde sevkiyatının yapılmasını istedi.
Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ülkesinin IŞİD militanlarından 'ölümcül bir tehdit' ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
Yetkililer ise ABD'nin insanlı veya insansız hava araçlarıyla IŞİD militanları saldırıp saldırmayacağı konusunda yorum yapmaktan kaçındı. Herhangi bir karar verilmediğini söyleyen üst düzey bir ABD'li yetkili, Obama hükümetinin bazı seçenekleri gözden geçirdiğini belirtti.
Beyaz Saray sözcülerinden Bernadette Meehan şu anda dikkatlerin Irak'ın başarılı bir şekilde IŞİD'e karşı koyması ve onlardan kaynaklanan problemleri çözmesi olduğunu söyledi.
IŞİD dün Musul'u ele geçirdikten sonra Saddam Hüseyin'in doğum yeri olan Tikrit'i de ele geçirdi. Bağdat'ın yaklaşık 160 km kuzeyinde bulunan ve 250,000 nüfusu olan Tikrit'in militanlar tarafından ele geçirildiği Salah Al Din üst düzey görevlisi Ali Al Hamdani tarafından da doğrulandı. Militanlar ayrıca hapishaneleri de ele geçirerek yüzlerce mahkumu serbest bıraktı.
Çarşamba akşamı itibariyle Samarra kentinde militanlar ile Irak güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşandığına dair raporlar gelmeye başlarken, teröristler başkent Bağdat'ın yaklaşık 150 km yakınına kadar ilerlediler.
Geçtiğimiz iki gün boyunca gösterilen ilerleme Sünni grup tarafından gerçekleştirilen en büyük ilerleme olurken, IŞİD ayrıca Suriye'de de bazı bölgeleri ele geçirdi.
IŞİD'in amacı Irak'ın Anbar bölgesinden Suriye'nin kuzeydoğusuda bulunan Rakka bölgesine kadar uzanan Sünni ağırlıklı bir bölgeye hükmetmek.
Bölgedeki mezhepsel çatışmaların çevre ülkelere sıçrayacağı ve yalnızca Suriye ile kalmayıp İran, Lübnan ve Irak'a da dokunacağı uzun bir süredir sinyallerini veriyordu. Mücadele Suudi Arabistan gibi bölgesel güçler tarafından desteklenen Sünniler ile İran'da özellikle çoğunlukta olan Şiiler'i karşı karşıya getiriyor.
Suriye'de de IŞİD militanları Deir el Zour da içinde olmak üzere petrol bakımından zengin bölgeleri ele geçirmiş bulunuyor.
ABD tarafından eğitilen ve silahları verilen Iraklı güvenlik güçleri olayların şahitlerine göre Çarşamba günü gerçekleşen ilerlemelerde militanlara neredeyse hiç karşılık vermedi. Militanların bu kadar kolaylıkla ilerlemesinin ardından Iraklı askerlerin gerek duyulması durumunda başkenti savunup savunamayacağına dair şüpheleri artırdı.
Çoğunluğu İran hükümeti tarafından eğitilip sponsor edilen Irak'taki Şii militanlar Bağdat'ı savunmaya hazır olduklarını belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen Şii militanlardan biri bazı grupların Bağdat'ta IŞİD militanlarının bulunduğu evleri bastığını bildiğini açıkladı.
Militan, 'Hükümet güçlerine güvenmiyoruz,' dedi ve Irak ordusunun kendilerine silah yardımı yapma sözü verdiğini sözlerine ekledi. Militanlardan bazıları çoktan Şiiler için önemli bir şehir olan Samarra'daki cephelere yöneldiler.