Bayık: 'IŞİD’in Arkasındaki En Önemli Güçlerden Biri Türkiye’de AKP Yönetimidir'

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık, 7 Haziran sonrası Türkiye’yi koalisyon hükümetinin beklediğini söyledi ve ekledi: “Demokrasi mücadelesi veren hiçbir güç AKP ile koalisyon yapamaz”. 

HDP’nin barajı aşması halinde AKP’nin parçalanacağını savunan Bayık Selahattin Demirtaş'ın ölümü göze alarak gerçekleri ortaya koymaya çalıştığını ifade etti. 

Cumhuriyet Gazetesi'nden Ayşe Yıldırım'a konuşan Bayık ayrıca 'IŞİD’in arkasındaki en önemli güçlerden biri Türkiye’de AKP yönetimidir, bunu dünya biliyor' dedi...

Bayık'ın açıklamalarından bazı bölümler şöyle: 

Seçim sonrası için çeşitli alternatifler var. AKP tek başına hükümeti kurabilir. Ya da HDP parlamentoya girebilir ve bir koalisyon olabilir. Bu senaryolarda sizin tutumunuz ne olur? AKP tek başına hükümet kurarsa ne yaparsınız?

AKP’nin tek başına iktidar olması çok zor. Öyle görünüyor ki Türkiye’de koalisyonlar olabilir. Bu ihtimal daha çok güç kazanıyor. Ama koalisyon AKP ile olamaz. Çünkü AKP demokratik bir güç değil, demokrasiyi hedeflemiyor. Sorunları demokrasiyle çözmeyi esas almıyor. Tam tersine otoriter bir anlayışı var ve giderek bunu daha çok derinleştiriyor. Bu aslında oldukça tehlikelidir. Demokrasi mücadelesi veren hiçbir güç AKP ile koalisyon yapamaz. Eğer AKP ile koalisyon yapmaya kalkarlarsa o zaman bu güçlerin demokrasi mücadelesi vermedikleri, toplumu aldattıkları ortaya çıkar. Sırf seçimi kazanmak için demokratik söylemi geliştirdikleri ortaya çıkar ki bu hem demokratik güçler açısından hem toplum açısından tehlikelidir. AKP’nin aldatma politikaları kadar tehlikelidir.

AKP başkanlık sistemini getirmek istediğini söylüyor?

Türkiye’de demokratik devrimini gerçekleştirmemiştir. Ortadoğu’da hiçbir ülkede demokratik devrim gerçekleşmemiştir. Demokratik devrimin gerçekleşmediği bir ülkede başkanlık sisteminin propagandasının yapılması kesinlikle otoriter bir yönetimi hedefler.

AKP dışında bir koalisyon olursa ne olur?

Bu olabilir. Bu seçimlerden sonra ortaya çıkacak durumlara bağlıdır.

En iyi nasıl tarif edebilirsiniz seçim sonrası ihtimalleri?

İhtimallere dayalı tahmin doğru olmaz bence. Ortaya çıkacak tabloya göre bir koalisyon kurulacaksa demokrasi güçleri arasında olabilir. Demokrasiyi hedefleyen, Türkiye’yi demokratikleştirmek isteyen, Kürt sorunundan Alevi sorunundan diğer halkların, dinlerin ve mezheplerin sorunlarını demokratik yöntemlerle çözmeyi esas alan güçlerle ancak bir koalisyon olabilir. Başka türlü bir koalisyon Türkiye’nin içinde bulunduğu sorunlara kesinlikle bir çözüm olamaz. Hatta sorunları arttırır.

Seçim sonrası AKP’de bölünme bekliyor musunuz?

Çatlamalar ortaya çıkabilir çünkü ciddi sorunlar yaşanıyor. Erdoğan müdahalelerle bunu önledi ama seçim sonrasında eğer demokrasi güçleri parlamentoya girerse kesinlikle AKP’de çatlamalar meydana gelebilir. Türkiye toplumu AKP belasından böyle kurtulabilir. Bu çok güçlü bir ihtimaldir. Demokrasi güçleri parlamentoya giremezse bu tamamen Erdoğan’a ve AKP’ye yarayacaktır. Erdoğan büyük bir savaşı geliştirecektir. Bütün demokrasi güçlerini ezmeyi hedefleyecektir ki bu çok büyük bir tehlikeye yol açar. Onun için demokrasi güçlerinin gerçekten savaş istemiyorlarsa, barış istiyorlarsa, Türkiye’nin bir felakete sürüklenmesini istemiyorlarsa mutlaka ve mutlaka bu seçimlerde parlamentoya girmeleri için olağanüstü çaba göstermeleri gerekmektedir.

Müzakerelerin yeniden başlamasına ilişkin umudunuz var mı? Nasıl bir tablo yaratılırsa daha fazla umutlu olursunuz?

Biz daha ortaya çıkarken bile umudun kırıntıları bile yokken umutla işe başladık. Çünkü umut olmadan hiçbir mücadeleyi yürütemezsiniz. Elbette sadece umutla da bir sonuç alınamaz. Onu besleyecek adımların atılması gerekiyor. Biz umutla yola çıktık ama onu besleyecek adımları da attık. Eninde sonunda bu iş müzakereyle çözülecektir. Biz elbette sadece hükümetleri, devletleri esas almıyoruz. Bizim için toplum ve topluluklar en az hükümetler kadar değerlidir. Eğer müzakereye toplulukları, halkları çekemezseniz devletle hükümetle sorunları çözemezseniz. Hele hele bu Türkiye olunca hiç çözemezseniz.

Biz Türkiye toplumunu çözüme ortak etmek istiyoruz. Bizim bütün çabamız budur. Eğer bu gerçekleşirse hiç bir hükümet bunun karşısında duramaz.

HDP ile birlikte Demirtaş’ın da yıldızı parladı. Popstar gibi karşılanıyor. Kadınların, gençlerin ilgisi büyük. Nasıl görüyorsunuz Demirtaş’ı ve bu ilgiyi?

Eğer bir ilgi gelişiyorsa herhalde boşuna değil. Demek ki çabalarıyla bunu yaratabiliyor. Biz olumlu görüyoruz. Türkiye’deki halkların buna ihtiyacı var. Selahattin Demirtaş ölümü göze alarak gerçekleri ortaya koymaya çalışıyor, sorunları ortaya koymaya çalışıyor. Bunun çözümüne talip olduğunu ortaya koyuyor. Bu toplumda yankı buluyor, inandırıcı oluyor, onun için ilgi gelişiyor. Nedeni budur.

Diyelim ki AKP’nin daha doğrusu Erdoğan’ın istediği oldu yeniden çatışma başladı bu IŞİD’i nasıl etkiler?

Türkiye Ortadoğu’ya IŞİD’le yansıyor. IŞİD’in arkasındaki en önemli güçlerden biri Türkiye’de AKP yönetimidir, bunu dünya biliyor. Biz bu seçimlerle Türkiye’nin Ortadoğu’ya demokratik biçimde yansımasının mücadelesini veriyoruz. Türkiye’nin halklarının bunu bilmesi gerekiyor. Eğer demokrasi güçleri HDP çatısı altında parlamentoya girerse Türkiye’de yeni bir demokratikleşme süreci gelişecektir. Bu AKP’nin parçalanmasına ve etkisizleştirmesine yol açacaktır. Türkiye Ortadoğu’ya demokratik tarzda yansıyacaktır.

Bu IŞİD çeteciliğinin vahşetinin de zayıflamasına yol açacaktır. Eğer Türkiye’deki halklar kültürler ve dinler gerçekten IŞİD belasından kurtulmak istiyorlarsa bunun yolu bu AKP yönetiminden kurtulmaktan geçiyor. Bunun için de HDP şemsiyesi altında seçimlere giren bu güçlerin mutlaka ve mutlaka parlamentoya girmeleri gerekiyor.

HDP ilk kez AKP’yi zorluyor

AKP ile masaya oturduğunuz için çok eleştirildiniz.

Dünya’nın bir çok ülkelerinde otoriter ve faşist yönetimlerle demokrasi güçleri masaya oturuyor sorunları çözüyor. Zaten bir ülkede demokratik yönetim olsa ya da sosyalist bir yönetim olsa zaten ne çatışma olur ne sorun olur. Sorunlar barış içinde çözülür. Türkiye’de mesela bir çok çevre bizi eleştiriyor hatta suçluyor da ‘neden AKP ile görüşüyorlar’, işte ‘AKP ile anlaşıyorlar. Bakmayın AKP ile söz düellolarına esasında gizli anlaşmaları var’ diyorlar. Bu gerçeği yansıtmadığı gibi bir hakarettir de. Türkiye’de hükümet AKP’dir. Elbette görüşüyoruz. Bu anlaştığımız anlamına gelmiyor, gelmez de. Yarın AKP iktidardan düştü diyelim herhangi bir parti iktidara geldi yine onunla görüşeceğiz. AKP’ye karşı bizim tutumuz çok nettir, bugün değil yıllar öncesinden AKP ile biz büyük mücadele yürütüyoruz. Eğer bugün Erdoğan ve AKP gerçeği toplumda eğer birazcık anlaşılıyorsa bu bizim yürüttüğümüz mücadelenin sonucudur. Bunun çok iyi görülmesi gerekir.

HDP’yi nasıl görüyorsunuz? Seçim çalışmalarını, bildirgesini hatta aday profilini?

HDP çatısı altında bir çok örgüt, güç ve çevre seçimlere giriyor. Dinler var, halklar ve kültürler var, değişik ideolojilere sahip örgütler var. Bu olumlu bir gelişmedir. Yeni Türkiye bu temelde yapılandırılmalıdır. Tıkanan siyaset böyle aşılabilir. Türkiye’de ulus devlet onun inkârcı imhacı politikası oldukça güçlüdür. Fakat artık bu politikaların imha durumu söz konusu. Gelinen nokta budur. Bu tıkanma ancak demokratik ulusal aşılabilir. HDP bünyesinde yaşanan budur. Eğer HDP barajı aşarsa demokratik ulusun daha da gelişme şansı olacak. Bu Kürt sorununu demokratik yollarla çözüme götürebilir. İlk kez Erdoğan zorlanıyor, gerçek bir muhalefetle karşı karşıya geliyor. İlk kez HDP muhalefeti hem Erdoğan’ı hem AKP’yi zorluyor. Onun için bir taraftan Erdoğan bir taraftan Davutoğlu mitingler yaparak durumu kurtarmaya çalışıyor. Ama bu tarz onları daha çok zayıflatıp daha çok çıkmaza sokacak. Sonları ne olur bilemem, kestiremiyorum.

Popüler İçerikler

Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu