Aralarında ABD, Irak ve Türkiye'nin de olduğu 21 ülke bugün Londra'da Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'nin hayat damarlarını kesmenin yollarını konuşmak için toplandı.
Sabah saatlerinde başlayan toplantının odak noktalarından birinin yabancı savaşçılar olacağı söyleniyor.
Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi bu savaşçıların seyahatlerinin engellenmesi için gereken bilgi paylaşımı adına uzmanlardan oluşan bir çalışma grubu kurulacağını söyledi.
Toplantı başlamadan önce BBC 'ye konuşan İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond da, IŞİD'e karşı yapılacak çok iş olduğunu, gruba yeni katılımların önüne geçmek, finansmanına engel olmak ve güçlenmesine sebep olan 'hikayenin' önüne geçmek istediklerini söyledi.
Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.
Koalisyonun diğer ortaklarından Türkiye'ye yöneltilen eleştiriler arasında Suriye ile olan 911 kilometrelik sınırın yeterince iyi kontrol edilememesi ve yabancı cihatçılara engel olamaması da yer alıyor.
Londra'ya hareket etmeden önce konuşan Irak Başbakanı Haydar el Abadi, uluslararası toplumun IŞİD'le çatışan birlikleri eğitmek ve teçhizatlandırmak için daha fazla çaba harcaması gerektiğini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de, ABD'den ayrılmadan önce gazetecilere IŞİD'i yenmek için her zamankinden daha büyük bir kararlılık içinde olduklarını söyleyerek, 'Teröristler bizi ayırmak istiyor, ama aslında eylemleri ile tam tersini sağlıyorlar' dedi.
Toplantıya katılan ülkeler şunlar: ABD, İngiltere, Avustralya, Bahreyn, Belçika, Kanada, Danimarka, Mısır, Fransa, Almanya, Irak, İtalya, Ürdün, Kuveyt, Hollanda, Norveç, Katar, Suudi Arabistan, İspanya, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri.
BBC Türkçe