İshak Paşa Sarayı: Türk Mimari Tarihinin En Güzel Eserlerinden Birini Keşfedin!

Ağrı Dağı'nın yakınında bulunan İshak Paşa Sarayı, tam 99 yılda yapılmıştır. Saraydan öte bir külliye olan İshak Paşa Sarayı, Topkapı Sarayı'ndan sonra son devirlerde yapılmış sarayların en ünlüsüdür. Dünyanın ilk kalorifer tesisatı döşenen, yani ısıtmalı sarayı olarak bilinen İshak Paşa Sarayı, 116 odalıdır. Burada türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ve harem salonları, koğuşlar yer alır.

Bu içeriğimizde İshak Paşa Saayı hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İshak Paşa Sarayı Hakkında Bilgiler

İshak Paşa Sarayı, saraydan öte bir külliye olarak bilinir. Topkapı'dan sonra son devirlerde yapılmış sarayların en ünlüsü kabul edilir. Doğubayazıt ilçesinin 5 kilometre doğusunda, dağın yamacında yer alan İshak Paşa Sarayı, Lale Devri'ndeki son büyük yapıdır.

İshak Paşa Sarayı, 18. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerindendir. Aynı zamanda sanat tarihi yönünden de büyük öneme sahiptir. İshak Paşa Sarayı, 116 odalıdır. Sarayda, türbe, cami, surlar, iç ve dış avlular, divan ve harem salonları, koğuşlar yer alır.

İshak Paşa Sarayı'nı yaptıran kişi Bayazid Sancağına tasarruf eden Kürt beylerinden Mahmut Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tamamlanması ise bu kişinin yeğeni veya akrabası olarak bilinen İshak Paşa zamanında olmuştur.

Yaşar Kemal'in Gözünden İshak Paşa Sarayı

'Ağrı Dağı’nın yamacında, dört bin iki yüz metrede bir göl var, adına Küp gölü derler. Göl bir harman yeri büyüklüğünde. Çok derinlerde. Göl değil bir kuyu. Gölün dört bir yanı, yani kuyunun ağzı, fırdolayı kırmızı, keskin, bıçak ağzı gibi ışıltılı kayalarla çevrili. Sonra gölün mavisi başlar. Bu, bambaşka bir mavidir... Gülbahar, Ahmed'i Küp Gölü'nde yitirdi. O gün bugündür, Küp Gölü'nün oralardan geçenler, gölün kıyısına oturmuş, kara, ışık gibi akan uzun saçlarını sırtına sermiş, başı iki elleri arasında gözlerini som mavi suya dikmiş Gülbahar'ı görürler. Arada sırada Ahmet, gölün sularında Gülbahar’ın gözüne gözükür, Gülbahar kollarını açıp Ahmed'e yürür ve “Ahmet, Ahmet!” diye bağırır. Sesi bütün dağda yankılanır. Göl kaynar, Ahmet silinir, Gülbahar silinir, küçük ak bir kuş gelip kanadını suyun som mavisine batırır ve sonra da bir atın kapkara gölgesi suyun üstünden gelir geçer.'

Yaşar Kemal, Ağrı Dağı Efsanesi kitabında Gülbahar ile Ahmed’in aşkını böyle anlatır. Bu aşk, İshak Paşa Sarayı'nda geçmektedir.

İshak Paşa Sarayı Nerede? Nasıl Gidilir?

Saray, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinde yer alır. Ağrı, Iğdır ve Kars'ta yer alan havaalanlarından Ağrı merkezine ulaştıktan sonra şehir merkezinden kalkan otobüslerle Doğubayazıt'a ulaşabilirsiniz. Merkez ile ilçe arası mesafe 93 kilometredir.

Doğubayazıt'a ulaştıktan sonra yaklaşık 5 kilometre mesafede yer alan saraya ilçeden kalkan dolmuşlar ile ulaşabilirsiniz. Şahsi aracınızla gitmek için de aşağıdaki adres ve konum bilgilerini kullanabilirsiniz:

Adres: 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı

Google Haritalar konum bilgisi için tıklayın.

İshak Paşa Sarayı Giriş Ücretleri ve Ziyaret Saatleri

Selçuklu, Osmanlı ve Pers tarzlarında inşa edilen; zindanları, haremi ve camisiyle 17. yüzyıldan kalma saray olarak bilinen İshak Paşa Sarayı giriş ücreti bilgileri şu şekilde:

  • Giriş Ücreti: 20 TL

  • MüzeKart: Geçerli

Ziyaret Saatleri

  • Açılış Saati: 08:30

  • Kapanış Saati: 17:00

  • Gişe Kapanış Saati: 16:30

  • Kapalı Günler: Pazartesi

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!