Madencilere 7 Gündür Ulaşılamadı

AA

Ermenek’teki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiye ulaşmak için yürütülen çalışmalarda yedinci güne girildi. Ocak dibindeki çamurun çıkarılması ve tahkimat işlemi devam ediyor.

Karaman Ermenek'teki maden ocağında yaşanan su baskınının ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda, madenin içindeki suların büyük bölümü tahliye edildi. Tahliye için kullanılan hortumlar ocak dışına çıkarıldı. Ocak dibindeki sulu çamurun boşaltılması için ise çamur pompaları kullanılmaya başladı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan yazılı açıklamada, “414'ü arama-kurtarma ve tahkimat işlerinde, 123’ü ise su boşaltma faaliyetlerinde görev alan 618 personel gece gündüz Başbakanlık AFAD koordinasyonunda, çalışmayı sürdürüyor. Madende bulunan yaklaşık 12 bin tonluk suyun 4'te 3'ü çıkarıldı” ifadeleri kullanıldı.

Su ve çamurun çıkarıldığı alanda tahkimat çalışması da devam ediyor. Ocak yakınlarındaki marangoz atölyesi, 24 saat durmaksızın çalışıyor. Burada tomruklardan çıkarılan keresteler tahkimat işlemi için ocağa indiriliyor.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun tahlisiye ekibi ocak içinde oksijen seviyesinin zaman zaman kritik seviyenin altına inmesi nedeniyle oksijen maskeleriyle çalışıyor.

Ocak çevresinde ise madenci ailelerinin bekleyişi devam ediyor. Fenalık geçiren bazı madenci yakınlarına ambulanslarla oluşturulan sağlık birimi ve psikososyal ekipleri müdahale ediyor.

Al Jazeera

AA

CNN Türk'ten Hatice Demircan'ın aktardığı bilgilere göre, facianın yaşandığı ilk günlerde sorun yerin altındaki suyun boşaltılmasıydı. Olayın 7. gününde ise sorun balçık oldu. Balçık ve çamurun tahliyesi suyun tahliyesinden daha yavaş oluyor. Arama kurtarma ekipleri de dün ilk kez içeriye girdiler. Ama ekipler derinlere indiklerinde gazla karşılaşıyorlar. Gaz tehlikesine karşı da içeriye sürekli temiz hava pompalanıyor. Ama bu da elektrik sisteminde arızaya yol açabiliyor.

Dün bazı işçilere ulaşıldı iddiaları üzerine olay yerinde tansiyon yükselmişti. 'İşçilerin bir kısmına ulaşıldığı' iddiasının doğru olmadığını dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, aileleri üzmemek için bu tür dedikodulara yer vermemek gerektiğini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek'te yaşanan maden kazası sonrası yürütülen çalışmalara dair, 'Şu anda ulaşabildiğimiz bir kardeşimiz yok' dedi.

Bakan Yıldız, 'Hem nefeslikten hem de desandreden bu pasa çıkışlarını düzenli bir şekilde aktarmamız gerekiyor. Bir nevi bin 250, bin 300 metrelik maden ocağının altındaki bütün yapıyı belki de tek tek elden geçirmemiz gerekiyor. Şu anki karşılaştığımız tablo bu' şeklinde konuştu.

'İşimizin kolay olmadığını dün söylemiştim, bugün bunun bir kez daha altını çizmek isteriz' diyen Bakan Yıldız, 'Zamana ihtiyacımız olabilir. Ne kadar zamana ihtiyacımızın olduğunu da her geçen metreyle, her geçen yeni kabloyla beraber ancak o zaman belirleyebiliriz. Şu anki geldiğimiz nokta, tahmin ettiğimizin de daha üzerinde zor bir nokta' ifadelerini kullandı.

Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'İki ihtimal var, baraj seviyesinin düşük olmasından dolayı yağmur ve yüzey sularından dolayı deponun bir anda boşalması, diğeri de ordaki nehir tipinin ya da akarsunun oraya akıyor olması. Ama şu anda beslenmiyor.'

Bakan Taner Yıldız, '(İşçilerin bulunma ihtimali yüksek olan bölge) Bugün o bölgelere de giriliyor. Hem oksijen hem metan gazı hem de karbondioksit seviyeleri olduğu için orada çok daha dikkatli çalışılması lazım. Dün bir keşif yapıldı ancak henüz bir kardeşimize ulaşabilmiş değiliz' dedi.

AA

Popüler İçerikler

Bakanlık Bir Süt Markasını Daha İfşa Etti, Ürünler Toplatılıyor
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor
Kızılcık Şerbeti Yeni Bölümü Öncesi Bomba Açıklamalar: Kızılcık Şerbeti’nin Nilay’ından Final İçin Olay Sözler