İşaret Dilini Tercüme Eden Yazılım ile Stanford'dan Tam Burs Kazanan Neval Çam ile Tanışın!

Sizinle bir başarı ve bundan da öte bir duyarlılık ve sosyal sorumluluk hikâyesi paylaşacağız dostlar. İçinizi ısıtacak ve umutlarınızı tazeleyecek bir hikâye...🙏

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Neval Çam, işaret dilini tercüme eden yazılımıyla dünyaca ünlü Stanford Üniversite'sinden tam burs aldı!

Neval, Stanford Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünde 4 yıl boyunca eğitimine tam burslu öğrenci statüsüyle devam edecek.

Bu yetmedi; bununla beraber Microsoft tarafından da "Yılın En Başarılı Kadın Yazılım Girişimcisi" de seçildi!

Henüz 16 yaşında olmasına rağmen işaret dilini tercüme eden bir yazılım geliştiren Neval, kendisinden 10-15 yaş daha büyük adayların bulunduğu bu yarışmada Microsoft tarafından yılın en başarılı kadın yazılım girişimcisi seçilmesi de en az aldığı kabul kadar önemli ve değerli.

Neval'in en büyük hayallerinden biri önemli bir bilim ve teknoloji merkezi olan Stanford Üniversitesi’nde eğitim almaktı.

Amacına giden başarı yolunun temellerini ise sınıf arkadaşıyla birlikte attı. Henüz 10. sınıf öğrencisiyken, “Leap Motion Aracılığıyla İşaret Dili Tercüme Cihazı”nın geliştirilmesinde önemli bir rol oynadı.  

Projede, işitme ve konuşma engelli kişilerin günlük hayatlarında işaret dilini bilmeyenler ile de rahatça iletişim kurabilmesine olanak sağlıyor.

Akıllı telefon ve cihazlarda da kablosuz olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanacak olan program işaret dilini anında tercüme ederek iletişimdeki engelleri ortadan kaldıracak!

Neval’in henüz 16 yaşında geliştirdiği yazılımın üzerinde çeşitli üniversiteler çalışıyor.

Yurtdışı giriş sınavlarında da yüksek notlar aldığını anlatan Neval “Ancak kabullerde önemli olan notlar değil, projeler. Özellikle Stanford Üniversitesi lise hayatı boyunca yaptığınız projeleri kriter olarak alıyor. Benim kabulümde de geliştirdiğimiz cihazın yanı sıra okulun folklor grubuyla katıldığım Avrupa turneleri de etkili oldu. Kabul mektubumda ‘farklı kültürlere kolayca uyum sağlayabileceğinize kanaat getirilmiştir’ yazıyordu” dedi.

Neval'in eğitiminin ardından Türkiye'ye dönmek, ülke insanına faydalı olmak gibi hedefleri var.

Stanford Üniversitesi’nde yapay zekâ teknolojileri üzerine çalışmak istediğini anlatan Neval “Bu konu maalesef Türkiye’de başlangıç noktasında bile değil. Gelecekte çok daha yoğun kullanılacak, herkes insansız araçlara binecek” dedi. 

Mezun olduktan sonra Türkiye’de kendi yapay zekâ laboratuvarını kurmak istediğini söyleyen Neval “Eğitimimi tamamladıktan sonra Türkiye’ye geri döneceğim. Kendi ülkeme kendi insanlarıma faydalı olmak istiyorum” diye konuştu.

Biz ise bu büyük başarın, verdiğin ilham ve duyarlılığın için seni tebrik ediyoruz! Umarız, Türkiye ile ilgili hayal ve hedeflerinden vazgeçmek zorunda kalmazsın Neval...👏👏👏

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
07.06.2017

Cok guzel bir haber. Tebrikler. Devlet okullarından da böyle yetenekli gençlerin iyi yerlere geldiğini de görürüz inşallah bir gün.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi devletin değil mi?

07.06.2017

gelme kızım buraya. biz faydalı insanları haketmiyoruz

07.06.2017

işte gerçek türk kadını... yeminle gözlerim yaşardı. 80 milyona dayanmış kocaman ülke bu kızlara, bu beyinlere gerekli eğitimi veremiyorsa bu ülkenin de, milletin de, devletin de varlığının sorgulanması gerekir. sorgulamayan da koyundur, fazlası değil.

TÜM YORUMLARI OKU (35)