Isaac Newton Kimdir? Newton'un Hayatı ve İcatları...

Isaac Newton İngiliz bir bilim adamı ve matematikçiydi. 1643 yılında İngiltere'nin Woolsthorpe şehrinde doğan Sir Isaac Newton, Cambridge Üniversitesi'nden ayrılırken ışık, taş ve gök mekaniği teorilerini geliştirmeye başladı. Yıllar süren araştırmalar, evrensel hareket ve yerçekimi yasalarını oluşturan bir dönüm noktası eseri olan 'Principia'yı (1687) yayınladı.  Peki, Isaac Newton kimdir? İşte Isaac Newton'un hayatı hakkında merak edilenler; nerede doğdu, çalışmaları neler...

Isaac Newton, tarihin en önemli bilim adamlarından biri olarak kabul edilir. Albert Einstein bile Isaac Newton'un şimdiye kadar yaşamış en zeki kişi olduğunu söylemiştir. Yaşamı boyunca Newton yerçekimi teorisini, fizik için temel olan hareket yasalarını yayınladı ve yeni bir matematik türü geliştirdi. Ayrıca yansıtıcı teleskop gibi atılımlar yaptı. Peki, Newton kimdir? İşte kısaca Isaac Newton'un hayatı ve ölümü...

ISAAC NEWTON KİMDİR? 

HAYATI

Isaac Newton 4 Ocak 1643'te İngiltere'nin Woolsthorpe şehrinde doğdu. Babası bir çiftçiydi ve o doğmadan 3 ay önce öldü. Annesi babasının ölümünden sonra yeniden evlendi ve Newton büyükannesi ile yaşadı. Hiç evlenmemiş olan Newton hayatını yeğeniyle birlikte İngiltere'de geçirdi.

1661'de Cambridge Üniversitesi Trinity Koleji'ne kaydolmadan önce Grantham'daki Kral Okulu'na katıldı. Üniversiteyken 'Büyük Veba' yüzünden evine döndü ve eve matematik, ışık ve renk üzerine kuramlarını formüle etmeye başladı. Orada yere düşen elma ile yer çekimini bulduğuna inanılıyor.

Newton 1667'de Cambridge'e döndü. İlk yansıtıcı teleskopunu 1668'de inşa etti ve ertesi yıl Yüksek Lisans derecesini aldı. Newton Cambridge'de matematik profesörü olarak görev aldı. Teleskobunu 1671'de Londra Kraliyet Cemiyeti'ne tanıtması istendi.

Kırılma deneyleri ile Newton, beyaz ışığın spektrumdaki tüm renklerin bir bileşimi olduğunu belirledi. Ayrıca ışığın dalgalar yerine parçacıklardan oluştuğunu iddia etti.

NEWTON VE YER ÇEKİMİ

1684 yılında İngiliz gökbilimci Edmund Halley tenha Newton'u ziyaret etti.  Newton hareketin üç yasasını oluşturan 'Philosophiae Naturalis Principia Mathematica' kısaca 'Principia' (Doğal Felsefenin Matematiksel İlkeleri) kitabından söz etti. 1687'te yayınlanan kitabın basım masraflarını Edmond Halley (gökbilimci, Halley kuyrukluyıldızına adı verilen bilim adamı) kendi cebinden karşıladı.Principia, Newton'u entelektüel çevrelerde bir yıldız yaptı ve sonunda modern bilimin en önemli eserlerinden biri olarak evrensel beğeni kazandı. Çalışmaları, Avrupa Aydınlanmasının temel bir parçasıydı.

1703'te, Newton Kraliyet Cemiyeti başkanı olarak görev aldı ve ertesi yıl ikinci büyük eseri 'Opticks' i yayınladı. 1705'te İngiltere Kraliçesi tarafından şövalye edildi.

İCATLARI

- Yerçekimi 

- Hareket Kanunları

- Yansıtıcı Teleskop 

- Yepyeni bir matematik türü 

ÖLÜMÜ

 31 Mart 1727'de uykusunda öldü ve Westminster Manastırı'na gömüldü.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Zamanın Resmini Çizen Fizikçi Isaac Newton'la İlgili Olarak Birçoğunuzun İlk Defa Duyarak Şaşıracağı Bilgiler
Dini Bütün Bir Bilim İnsanı Olan Isaac Newton'un Kehaneti: Kıyamet 2060 Yılında Kopacak!
Kafasına Düşen Elmayla Tanıdığımız Bilim İnsanı Newton'ın İncil'e Dayandırdığı Kıyamet Tahmini: 2060

Popüler İçerikler

Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"